V bílém je všechno jiné - fotoreportáž
FOTO: Alena Tollarová

V bílém je všechno jiné - fotoreportáž

23. 2. 2021

Jak se nám střídají roční období, tak i pohled z okna vypadá pokaždé jinak. Jarní svěží zeleň a něžné kvítky vystřídají letní dynamické barvy. Podzim nabídne paletu laděnou do zemitých hnědavých tónů.

Nakonec kvítka odkvetou, barevné listí stromy shodí a vítr ho rozfouká do všech světových stran. Příroda se odebere k zaslouženému odpočinku.

Nevím jak je to u vás, ale já mám odpočinek spojený s přikrývkou. Přikrývkou pěkně naducanou lehounkým bílým prachovým peřím. Zhusta však musím vzít zavděk těžkou šedivou dekou. To se mračím a převaluji a mám těžké sny. Vyhlížím z okna a v duchu prosím. Musí to přijít, musí! Přece není možné, aby andílci neustále seděli spořádaně v nebi a ani jednou se trošku, ale ani trošku nepoškorpili. Dlouho vyhlížím žádostivě z okna.  A pak se to stane. Andílci se začnou přetahovat o nebeskou duchnu, dojde k andělskému veletrhu a z duchny se začne sypat nebeské nadělení dolů k zemi. Lidé zvedají hlavy k nebi a volají sněžííí, sněžíííí... Celá země se přikryje bílou peřinou a teď teprve přírodě nastává ten pravý odpočinek.

Někdo se kvůli bílé nadílce zlobí, někdo se raduje. Chápu silničáře, kteří musí ve dne v noci čistit silnice a dělat cestu řidičům. Chápu řidiče, kteří musí své autíčko nejprve očistit, odmrazit a pak teprve vyrazit na nezbytné cesty. Chápu děti, které se radují a shání se po sáňkách a bobech, protože konečně napadl sníh. Chápu je proto, že já se také raduji. Města, vesnice i celý kraj, vyšňořené do bílé jako nevěsta, jsou přece úplně jiné než jindy, neopakovalné, kouzelné. Na těch pár bílých okamžiků jsme se načekali. Však nebude trvat dlouho a sníh zase zmizí jako pára nad hrncem. Není radno otálet. Doma pod dekou, byť by byla sebeměkčí a sebebělejší, se ten úžasný pocit z mrazu a ze sněhu chřupajícího pod nohama, zažít nedá. Takže obléknout a hajdy ven.  

Máte-li chuť, pojďte se se mnou projít krajem, ve kterém žiji, tentokrát oděném do bílé.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Děkuji vám všem za milé komentáře i za hvězdičky. Mám z nich stejnou radost, jakou jsem prožívala na výpravách za sněhem.
Hana Rypáčková
Alenko, povedlo se, nasněžilo a nafotilo jedna radost..
Hana Práglová
Alenko, jako vždy - jsi skvělá!!!
Elena Valeriánová
Potěšily mě tvoje křížky, kapličky, kostelíky v zimním odění. Protože těch drobných staveb se u nás nějak nedostává. Nevím, jestli byly zbourány a nebo tu byl tak bezbožný kraj, ale to se mi nechce věřit. Chudí lidé v chudém kraji měli jen tu dřinu a pánaboha. A tak jsem jihla při nahlížení na zimu v tvém kraji, pohádkové vyprávění ... ty to opravdu umíš. Děkuji.
Jana Šenbergerová
Krásně jsem se s tebou "prošla" zimní krajinou, zatímco za oknem sluníčko volá jaro.
Marie Měchurová
Zima je hodně fotogenická a když navíc autor umí zacházet s fotoaparátem, vznikne z toho něco tak hezkého, jako tato procházka.
Irena Mertová
Tolik hezkých fotek, díky...
Vladislava Dejmková
Všude v naší zemi jsou krásná místa. Stačí je vidět, je umění je zachytit na fotografiích a sdílet s ostatními. Děkuji.
Eva Kopecká
Pohlazení pro oko i duši s nádechem vzpomínek na dětství, kdy toho sněhu bývalo přece jen víc.....Jenom kdyby si andílci nahoře trošičku přispíšili.....před Vánocemi ten bílý svět venku je jaksi.... svátečnější. Tak snad to příští rok vychytají a polepší se.....Třeba mají jenom trochu binec v kalendáři.
Alena Vávrová
Tvůj pohled skrze hledáček fotoaparátu na cokoliv, tedy i na zimu, je takový specificky krásný, protože je citový.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%