Doma vyrobená rouška či šátek nestačí, vláda nařídila nosit respirátory. Pro některé seniory to může být problém
Ilustrační foto: pixabay.com

Doma vyrobená rouška či šátek nestačí, vláda nařídila nosit respirátory. Pro některé seniory to může být problém

22. 2. 2021

V obchodech, městské hromadné dopravě včetně zastávek a čekáren, ve zdravotnických zařízeních, ale i v autech, pokud nejde o rodinné příslušníky. To jsou místa, kde si budou muset lidé od čtvrtka 25. února zakrývat nos a ústa respirátory nebo nanorouškami.

Běžné roušky - chirurgické či látkové - už jako ochrana podle vlády v této fázi epidemie nestačí. Vláda rozhodla, že nařízení o nošení respirátorů bude platit od půlnoci ze středu na čtvrtek 25. února. Od 1. března pak budou respirátory či adekvátní ochrana (dvě chirurgické roušky) povinná všude - ve vnitřních prostorech staveb a na všech ostatních veřejně přístupných místech, kde dochází k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry.

„Je potřeba udělat maximum pro to, aby se zamezilo šíření nákazy COVID-19. Každý z nás může nošením adekvátních pomůcek na ochranu dýchacích cest přispět v boji proti epidemii. Z tohoto důvodu Ministerstvo zdravotnictví vydává opatření, které stanovuje nošení respirátorů třídy FFP2 bez výdechového ventilu, případně tzv. nano-roušek nebo dvou jednorázových chirurgických roušek, a to v místech, ve kterých dochází k vysoké kumulaci lidí. Podstatné přitom je, jakou mají tyto ochranné pomůcky filtrační účinnost. Podomácky vyrobené ochranné prostředky už nebudou nadále povoleny," vysvětlil po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Respirátory nebo roušky s nanovláknem nařizuje vláda proto, že podle odborníků poskytují proti koronaviru vyšší ochranu, než roušky látkové či chirurgické. Respirátory FFP2 odfiltrují více než 90 % aerosolových částic, kterými se koronavirus může přenášet. Pro to, aby respirátor fungoval správně, tedy poskytoval opravdovou ochranu, musí dobře těsnit. A to je pro některé seniory problém.

"Vůbec mě netěší to, že by mohly být povinné respirátory. Syn mi je už pořádil asi před měsícem, já jsem ale dosud respirátor dobrovolně nenosila, protože se mi v něm velmi špatně dýchá," říká třiasedmdesátiletá Věra Fabiánková z Prahy. Radost z rozhodnutí vlády nemá ani další seniorka Ivana Jančíková z Ostravy. "Respirátory jsou pro mě drahé, roušky jsem si sama ušila, pokud ale budou respirátory povinné, nebudu moci si je často kupovat. Budu muset dlouhou dobu nosit jeden, což nevím, zda je dobré. Roušku jsem si mohla vyprat," zlobí se paní Jančíková.

Jako problém to vidí i lékař Lukáš Pollert. "Roušky a vlastně i respirátory byly vždy vyráběny na jedno použití. Obávám se, že budou nyní někteří lidé nosit respirátor třeba i několik týdnů, třeba pro to, že budou pro ně drahé, tak to pak asi ta pravá ochrana není," uvedl Lukáš Pollert pro Českou televizi.

Podle vlády však lidé, kteří si nebudou moci dovolit kupovat respirátory, anebo je neseženou, protože mohou být v jejich lékárně vyprodány, budou moci nosit místo jedné chirurgické roušky dvě roušky najednou.

Celé vládní usnesení, kde se dozvíte, odkdy a kde nosit respirátory čikde a jak dlouho bude ještě možné nosit roušky, najdete v dokumentu pod článkem.

koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Respirátory nejsou k dostání a když si vezmu dvě roušky , tak se udusím. Nebudu tedy vycházet a místo na covid umřu hlady.
Hana Řezáčová
Pane Zábranský, myslím si, že máte pravdu jen částečně - ano, dostáváme schopnost se pomocí imunitnímu systému bránit nemocem, ale to urychlování, jak píšete, je velmi důležité, někdy zásadní ... Co generace před námi? Taky dostaly do vínku to co my, ale bylo jim to často málo platné - onemocněly a umíraly miliony lidí na nemoci, které dnes již umíme zkrotit. A co dnes? Nemocné děti si za nemoci můžou? Zlobily, či co? Roušky apod. nejsou příjemné, ba, jsou protivné, ale pomáhají ... Co lékaři na operačních sálech? Nikdo by nechtěl, aby mu do operační rány skupina lékařů a sester několik hodin "prskala" svoje bacily ... Je důležitý vztah ke svému tělu a duši, jak píšete, ale mnohdy to nestačí ...
Irena Mertová
Doufám, že nebudu muset ani do MHD ani do obchodu ani nikam - jako astmatikovi a kardiakovi se mi v tom špatně dýchá, někdy se mi i točí hlava. Když ministryně financí snížila u respirátorů daně, bylo jasné, že budou povinné a budou si je muset lidé kupovat. Hlavně - už aby bylo proočkováno! Uzavření malých obchodů nechápu.
Ján Zábranský
Tělo a duše se léčí samy. Tuto zázrační schopnost dostane každý člověk při narození. My můžeme více, nebo méně tento proces urychlovat, či komplikovat. Myslím si že nosit roušku (respirátor) tak jak to vidím v běžném živote je víc škodlivé, než prospěšné zdraví člověka. O tom či někdo "chytne virus" a jak ho zvládne rozhoduje každý celoživotním vztahem k vlastnímu tělu a duši.
Vladislava Dejmková
Mně osobně nedělá nošení respirátoru problémy. Stejně jsem ho do "rizikových míst" už používala. Ale nařízení nošení respirátorů je jen zástupný problém. Podle mého názoru je třeba se soustředit na proočkování populace. Tam, kde již očkování probíhá delší dobu, tam jsou vidět výsledky. U nás se o sice hodně debatuje, ale je kolem toho jen zmatek. Nemáme ani naočkovanou kategorii 80+ a bude konec února. Prostě není zajištěný dostatek vakcín a to jak se bude očkovat se stále mění.
Alena Tollarová
Koupili jsme si respirátory, vyráběné místní firmou Pardam, které se dají koupit v našem infocentru a seniorům 80+ je bude město i přímo distribuovat. Žádnou radost z toho nemám, ale nastala chvíle, kdy je použijeme. Doteď jsme nosili ty modré roušky. Obchodem se snažím vždy projít co nejrychleji. Ale když jsem stála ve frontě u masných výrobků v Kauflandu, tak jsem si v duchu nadávala, že si ty párečky radši neodpustím ... malé obchody bych otevřela, v jejich nedobytnosti smysl nevidím.
Marie 00000
Už rok jsme v domácím vězení a nic se nezměnilo. Nemyslím, že jakékoliv respirátory něco zachrání. Nosit jej budu jen v nejnutnějším případě. Nehodlám se udusit. Paní Flachsová to napsala dobře - jen vyhrožování smrtí, nic jiného. Jen by mě zajímalo, kdo z toho tak výrazně profituje.... celosvětově.
Ilona Erika Kolář
Jsem zvědavá, jak a kdo bude kontrolovat, že má někdo nanoroušku, když vypadá úplně stejně jako obyčejná rouška. Nebo se prodává skládaná rouška s otvorem pro nanofiltr, který si tam někdo může nebo také nemůže vložit. Polovina lidí to stejně nebude dodržovat, takže to je úplně k ničemu. Potřebují se zbavit respirátorů, takže proto takové opatření.
Eva Flachsová
Hana to zhodnotila správně. Respirátory jsou dostupné ,(české!)nutné používat.U nich vidím jako bonus to ,že jsou více formované na obličej,nemlží se mi po nich brýle.Také ta bílá barva evokuje čistotu.(Na všem se dá najít něco i pozitivního.)Chovat se disciplinovaně je základ. Zpočátku mi bavilo šít roušky,zkoušet různé tvary, od typu skládací harmonika,pak střih podle talíře aj.,I jsem si háčkovala po obvodu krajku.Barevně ladila s oblečením. Můj entuziasmus časem opadl ,přešla jsem na roušky klasické chirurgické modré...Za nedlouho bude roční VÝROČÍ PANDEMIE...Co se změnilo? Např. nemůžem jít plavat do veřejného bazénu,nakoupit si ,vybrat v kamenném obchodě -třeba já -osobně myčku -stará dosloužila.Přes eschop objednám i boty, vše se dá lehko vrátit,ale velký spotřebič vracet není tak lehké,je tolik parametrů,co chci aby splnoval.Ač já osobně mohu za hranice,máme pobyt a rodinné příslušníky ve dvou zemích,ale kvůli karanténě,testování ,riziku nákazy necestujeme! Také se ženy nemohou líčit,rtěnka zbytečná.. .Ale to je to nejmenší-vadí mi nejvíce ,že jsou zavřené základní školy!!!!! Pak že nemocnice nefungují pro plánované operační zákroky,..Pak-jsou otevřené supermarkety nadnárodních společností, kde se kumuluje mnoho lidí, mačkají se na sebe u pokladen stejně jak před pandemií, dýchají Vám na záda,jak úchylové..To mi vadilo vždy. Odstup vidím pouze v bance ,na poště.. A malé prodejny živnostníků zavřeny.!!!!!!....??????????? A průhlednost , efektivita očkování????! Pak média ,co nám stále podsouvají ,že za VŠE může naše vláda a určitá sorta lidí si toto vzala za své ,spolu s tím, že nedodržují nic! Nevidí zřejmě nejen situaci za hranicemi ,nedohlédnou ani na vzdálenost špičky svého nosu.Tak hezký den a snad nám blížící se oslava zmrtvýchvstání Ježíše Krista,Velikonoce přinese úlevu. P.S.Ještě mám k rouškám,respirátorům vychytávku-delší tenkou gumičku na koncích opatřenou mini kolíčky.(Dají se koupit i takové svorečky pro malé děvčátka do vlásků )Ty připnu na respirátor,když potřebuji odložit ,jsa venku i ve voze ,jen spustím na hruď ,mám zavěšeno.. dřív se používala takto pro brýle šnůrka ,opravdu praktické,nemusím roušku-respirátor odkládat v autě,venku do kapsy ...
Libor Farský
Pozor na čínské respirátory, které nemusí být vhodné na naše obličeje a pak netěsní. Čili jsou nefunkční. To je zrovna můj problém, mám totiž dvakrát tak velký nos než mají Číňané a vyzkoušet to před koupí nelze. Objednal jsem si v eShopu český výrobek, ovšem může být okopírován od asijského ..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.