Komentář: Proti covidu funguje hlavně zdravý rozum, ne politické preference
Ilustrační foto: pixabay.com, free licence

Komentář: Proti covidu funguje hlavně zdravý rozum, ne politické preference

1. 3. 2021

Přes 1,2 milionu prokazatelně nakažených a více než 20 tisíc obětí koronaviru. Po roce epidemie v Česku je více než jasné, že Covid-19 není rýmička. Kdo si to myslí i dnes, je hlupák.

A právě hloupost mnoha lidí je i důsledkem toho, že Česká republika patří podle statistik už dlouho koronavirem k nejzasaženějším zemím na světě.

Je nepochybné, že situace v Česku mohla být daleko příznivější, kdyby se vláda v čele s premiérem (který v krizi převedl, že neumí řídit stát ani jako firmu) nedopustila celé řady fatálních chyb, kdyby strategii boje proti covidu-19 řídil odborník na epidemie, jehož radám by naslouchali ministři, poskytovatelé sociálních služeb, kapitáni průmyslu či obchodníci a který by byl respektován i všemi odpírači roušek a vládních opatření premiéru navzdory. A kdyby nebylo před volbami.

Komu hodíme hlas do volební urny, řešme po letních prázdninách. Teď bychom se společně měli postarat o to, abych těch skutečných uren s popelem bylo co nejméně. Jak toho dosáhnout?

Je to poměrně jednoduché. Nespoléhat na to, kdo nám co nařídí, doporučí po telefonu či pošle mailem. I vládní opatření jsou základním, ale ne jediným vodítkem. Nejlepší je řídit se vlastním rozumem.

Když překračuji hranici okresu v lese, kde potkám jednoho člověka na vzdálenost sta metrů, poruším sice daná pravidla, ale neohrozím sebe ani nikoho jiného. Naopak je dobré si nasadit respirátor, když mi pošťák přinese balíček, i tehdy, klábosím-li na ulici se sousedkou. Nikdy nevíte, koho potkala před vámi. A ruce si místo desetkrát za den umyji mýdlem třeba třicetkrát.

Ano, někomu se mohou zdát tyto rady hloupé, zvláště, když je článek určen čtenářům seniorského portálu. Senioři jsou totiž narozdíl od mladých lidí ukáznění a veškerá opatření beze zbytku dodržují. Ale i vy máte možnost ovlivnit chování vašich dětí a vnoučat. Apelujte na ně, aby se nyní, v době lockdownu snažili chovat co nejzodpovědněji. Vím, o čem píši. I naši rodinu navštívil čínský virus, a neodešel s prázdnou. Na covid zemřela moje babička, při péči o ni se nakazila moje 79letá máma a také bratr. Oba přežili, možná díky dobré imunitě a silné vůli, možná měli jen štěstí. Ale už nikdy by tuto nemoc nechtěli prodělat znovu, nikomu by ji nepřáli a rozhodně by se nechali očkovat.

Možná, že i ti, kteří neustále vymýšlejí nejrůznější kličky, jak protiepidemická opatření přechytračit, by se chovali jinak, kdyby prožili v rodině podobnou zkušenost.

Dnes jsme první den v lockdownu. Ty tři týdny, a dost možná i více, to prostě musíme vydržet. Každý zachráněný život přece stojí za to!

glosa koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.8 b. / 42 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Pane Raško, díky. A moc vám přeju, abyste už v rodině byli všichni zdraví.
Jitka Caklová
"samozřejmě na covid", to samé můj bratranec, dvě kamarádky, taktéž. Takže jsem opět na začátku "co si o tom myslet". Raději to nechávám koňovi, ten má větší hlavu.
Jitka Caklová
A to jsem ještě nenapsala, že po dlouhé nemoci mým dětem zemřel táta (72) "samoz
Jitka Caklová
Já už opravdu nevím, co si o okolí myslet. Jedni už mají všeho dost, z druhých se stávají udavači..... Jedno ale vím jistě, je důležité umět zůstat ve vlastní síle a jak se v titulku píše u svého rozumu, který pokud není zdravý, ani ten nepomůže. Měla jsem štěstí, že jsem si svoji těžkou bakteriální pneumonii, se třemi litry vody a hnisu na plicích a s CRP 350 prodělala v době relativního klidu, kdy si mnozí bezstarostně užívali krásných dovolených. Domů z nemocnice jsem se vrátila naprosto vyčerpaná. Přes všechno jsem pečovala o manžela, stiženého leukémií, kardiovaskulárními problémy CHOPN atd. Od začátku, já tomu, myslím právem, říkám blázinec, jsme si vystačili s dvěma rouškami od místních hasičů, děti se svými dětmi k nám chodili a chodí na návštěvy (bez testování), dezinfekce je pro nás pouze Savo, které přidávám do vody na vytírání podlahy. Strašidelné zprávy neposloucháme. Podle mého názoru, vládě by soudržnost lidí určitě neprospěla a proto je jejím cílem všemi nesmyslnými opatřeními, postavit proti sobě co nejvíce lidí a vůbec jim nevadí rčení "Po nás potopa".
Jan Raška
Pane Mikušo, možná jsem se v článku nevyjádřil dostatečně jasně, možná jsem to jen naznačil. Já si myslím, že naše vláda, bohužel, boj s covidem nezvládá. To, že lidé opatření nedodržují je jedna věc, druhá věc je, že tady se hrají politické hrátky, vláda nenaslouchá vědeckým kapacitám, očkovací strategii řídí premiér, který tomu vůbec nerozumí, ale chce sbírat politické body. Chybí tady autorita (odborník, instituce), která by boj s pandemií měla na starosta vláda by ji její doporučení vnímala a zaváděla (např. jako je Institut Roberta Kocha v Německu, které má v přepočtu na obyvatele 10x méně obětí). Když se podíváte na mapu Evropy (dnes na Seznamu), která zachycuje počty nemocných, je na ni rudě fialová Česká republika a ostatní země mírně oranžové či žluté. Takže asi se tu něco dělá blbě. Na druhé straně i kolem sebe vidím nekázeň lidí. Například tady jedna paní z naší městské části zve nyní ženy k sobě domů na kurzy šití, známí se svolávají na tajné sportování v hale apod. Tak to pak budeme zavření ne tři týdny, ale další tři měsíce. A co se týče babičky, teď v březnu by jí bylo 103 let. Ano, požehnaný věk, na očkování už by asi nešla :-), a přesto to nemusel být covid... A moje máma si před lety prošla onkologickou léčbou, takže i ty argumenty o jiných nemocech chápu. Resumé? To, co píši v článku. Nemůžeme se spoléhat ani na to, co nám nařizuje vláda. Musíme se sami chovat s rozumem a prostě vydržet. Ale když my se budeme schovávat doma a naši sousedé budou pořádat v garáži pijatyku, tak se z toho nedostaneme nikdy.
Zuzana Pivcová
Ano, Honzo, vzpomínám si, že jsme se před nějakou dobou s někým bavili, že jsme první generace, která nezažila válku, která má docela klidný spokojený život. To ještě nikdo netušil, co přijde. Je ale pravda, že i to, co se dnes děje, se s hrůzami válek nedá srovnat.
Jan Raška
Zuzko, děkuji tobě i všem ostatním za milá slova. Tato doba není jednoduchá pro nikoho, ale musíme to vydržet, ostatně, nic jiného nám ani nezbývá. Jednu dobu jsem sledoval různé filmy a dokumenty o drzhé světové válce, hodně jsem četl o siru Wintonovi, o tom, co se dělo v nacistických táborech. Tak se vždy utěšuji tím, v jaké krásné době jsme dosud žili (a přesto jsme si toho tak málo vážili), a že si vůbec nedovedeme představit stresy, které lidé zažívali a někde i zažívají v době válek... Těší mě, že je na tomto portálu mnoho pozitivních lidí a že snad i Íčko pomáhá v současné době udržovat lidi v seniorském věku v alespoň v přijatelném psychickém rozpoložení. Tak tedy vydržme, držím palce všem!
Zuzana Pivcová
Honzo, jsem moc ráda, že jsem už v předstihu před tímhle článkem věděla, že alespoň Tvá maminka z toho vyšla dobře. Děkuji Ti za článek a celkový postoj ke mně, ale nejen ke mně, k celému portálu. Nabral sis toho (k rodině) hodně a nemáš to vůbec lehké. Nebýt tak pozitivní člověk, tak už jsi s tím dávno seknul.
Danuše Onderková
Honzo, mluvíš mi z duše, naprosto souhlasím. Mám známou (40let), prodělala covid v době, kdy se u nás rozjížděl, 40°horečky, bolesti celého těla, nechuť k jídlu, nepoznala co jí. Byla nemocná přes dva měsíce a lékařka stále tvrdila, že si vymýšlí, že má jenom chřipku. Až posléze se ukázalo, že to nebyla žádná chřipka, ale Covid.
Soňa Prachfeldová
Díky za hezký článek a prwji6 nám všem, aby již bylo lépe.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...