Jak se vypořádáme s Covidem?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak se vypořádáme s Covidem?

3. 3. 2021

Covid nás straší už více než rok. Nejsem zdravotník ani epidemiolog, a tak nemohu situaci správně hodnotit, ale jenom uvažuji. Loni jsem se vrátila začátkem ledna z Anglie od dcery a o Covidu jsem neměla ani ponětí. Zprávy o něm jsem se dověděla až po pár dnech.

Dcera s vnuky přiletěla v únoru, a než po 10 dnech odlétala, tak už bylo několik málo tisíců nemocných. Vnuci zde chodili do školy a já s dcerou jsme celou dobu sledovaly zprávy o Covidu u nás i v Anglii. V den jejich odletu se zavřely školy. Začaly se zavírat obchody, služby, firmy… Dcera se dost divila, že u nás zavírají školy při několika deseti tisících nakažených a v Anglii je přes sto tisíc nakažených a nic se neděje. Přes to všechno to vyšlo a dcera s vnuky v pohodě odletěli.

Situace se zhoršovala všude ve světě. I přesto, že na začátku celé situace naše vláda poslala jako charitativní akci do Číny velké množství roušek, tak u nás při zhoršené situaci roušky nebyly. Slibovalo se, ale roušky nikde.  Proto jsme si svépomocně začali šít roušky a nejen pro sebe. Nosili jsme je a nikdo nereptal. Naproti tomu v Anglii roušky odmítali i přesto, že nakažených přibývalo mnohem víc než v naší republice, a to ve velkém množství. K rouškám a jiným opatřením včetně zavření škol i obchodů se v Anglii dostali asi na přelomu března a dubna.

Přesto vláda sice pozdě, ale přece zakoupila za veliké peníze spoustu roušek, a od koho? Přece od Číny. U nás se situace začala zlepšovat, byli jsme skoro všem příkladem, jak jsme Covid dostali rychle pod kontrolu i díky svépomocně ušitým rouškám, a tak se vláda rozhodla rozvolňovat. Děti do škol nemohly, ale jinak se vše otevřelo. A tak se stalo, že se situace zase začala zhoršovat a opět se zavíralo, co se dalo. Naproti tomu v Anglii i jinde opatření stále trvala. Pokud byl někdo v karanténě, byl nezávisle kontrolován návštěvou, zda je doma a dodržuje karanténu. Z letiště se museli prokázat negativním testem, a pokud v Anglii nežili, museli i přesto do karantény na 10 dnů na hotel, který si sami platili.

Tentokrát už omezení všichni nepřijali s klidem. Naše republika se rozdělila na dva tábory. Jedni se báli a říkali, že to je správné, druzí reptali, stávkovali a tvrdili, že Covid je jen silnější chřipka. A nemocných přibývalo. Děti pomalu neví, jak vypadají třídy ve škole, distanční výuka většině nevyhovuje. Situace se zhoršuje, Covid mutuje, máme britskou a jihoamerickou mutaci. Více se testuje, očkuje se narychlo vynalezenou vakcínou. Na kolik, a která je ta správná, je pro mne těžko říct. Vakcína nás neochrání, nakazit se mohou i očkovaní, pouze průběh nemoci bude lehčí. Patříme mezi nejvíce Covidem zasažené státy.

A v době, kdy se u nás zpřísňuji opatření, v Anglii začali opatrně rozvolňovat. Jako první začnou 8. 3. chodit děti do školy. Po pěti týdnech, pokud se stav nezhorší, se mají otevřít některé obchody. Další rozvolnění má přijít opět po pěti týdnech, restaurace budou moci mít otevřeno zatím jen venku. Chválím to a myslím si, že je v pořádku rozvolňovat pomalu a po částech, byť po pěti týdnech. Věřím, že takto mohou zvládnout v Anglii situaci celkem dobře.

Oproti naší vládě, která rozvolňuje vždy po pár dnech, kdy se situace nezhorší. Nejdříve jsme byli nejlepší, ale nyní jsme nejhorší. Vláda není na nic připravená, prostě usnula na vavřínech a neumí uvažovat dopředu. Nejhorší ale je, když sami nedokážou dodržovat nařízení, které sami vyhlásí. Chápu ty, kteří se zlobí a stávkují, ale myslím, že za celou situaci můžeme poděkovat hlavně vládě, které dnes nikdo nevěří, ale i těm nezodpovědným, kteří, než by byli v karanténě, raději chodili do práce, ven i do obchodů a šíří Covid dále mezi lidmi.

Nejsem odborník, ale bojím se, jak dlouho se budou ve vládě dohadovat a za jak dlouho se vrátíme do normálu. Jsem zvědavá, jak se bude rozvolňovat u nás. Vím, že se mnou někteří nebudou souhlasit, ale je to můj názor.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Zdravím Dano a ráda jsem si Tvůj článek přečetla. Ne však proto, abych srovnávala, co dělají vlády ve dvou různých zemích, ale abych si napsané dala do souvislosti se svým myšlením (úhlem pohledu). Na rozdíl od mnohých se nebojím. Sice nevím, pouze tuším, ale pokud má přijít změna, po které mnozí volají, tak na události, které teprve přijdou, nejsou připraveni. Čas každému ukáže, ať je dole, či nahoře.
Anna Potůčková
Myslím, že Sona P. to napsala moc hezky a nemá cenu to více rozebírat. Určitě mně zajímají i jiné země, jak se tam nemoc vyvíjí. V snad každé zemi jsou naši občané a není mně fuk, co se tam děje. Konkrétně v Anglii mám dost známých a to jak reálných, tak i virtuálních. Myslím, že nemůžeme myslet jen na sebe a tvářit se jako sobci, které zajímá jen JÁ
Margita Melegova
Souhlasim s pani Sonou P. jeji nazor shrnuje vse podstatne.
Danuše Onderková
Ano, vím že všude se lidi zlobí a nedodržují všechna opatření, ale naočkovaných mají rozhodně víc než třetinu a druhou dávku rozhodně doporučují, ale chtěla jsem poukázat spíše na britský způsob rozvolnění oproti našemu, kdy u nás stačily tři dny a vše se otevřelo.
Vlasta Ledlová
Dodatek: Ve Velké Británii byla podle údajů z www.bbc.com k dnešnímu dni očkována téměř jedna třetina obyvatelstva.
Soňa Prachfeldová
Hezké shrnutí jednoho roku Danko. Anglie měla také a má problémy, jako všichni. Naše vláda dělá kardinální chyby a to, že podlehne tlaku opozici a veřejnosti, aby se rozvolnilo a tak se rozvolňuje a zase přituhuje a nákaze se dává velký prostor k šíření. Druhá věc, že vláda pak ve vystrašení dělá zmateční chyby s nařízeními, co se řekne večer, neplatí ráno a naopak. A třetí, že vše se šije horkou jehlou a je pozdě. A čtvrtá, málo se pracuje s odborníky i když i ti mají protichůdné názory. Opozice kritizuje , předvádí se a chce sbírat body. Nic z toho nám opravdu nepomáhá v této přetěžké době. Jen snad sami pro sebe, vyhýbat se davům, ta tři R pořád dodržovat a přát nám všem, aby se věci dostaly pod kontrolu. A nedat na ten mediální masírunk, to bychom se za chvíli zbláznili.
Vlasta Ledlová
I moje dcera žije v Anglii a situaci ona ani anglický tisk nevidí tak růžové jako autorka. I Boris Johnson a jeho vláda jsou pod neustálým tlakem a kritikou, že opatření nejsou jednou dostatečná, podruhé moc přísná atd. A ani v Anglii všichni nedodržují pravidla a ozývají se. Jeden velký rozdíl mezi našimi zeměmi opravdu je. A tím je očkování. Zatímco v Anglii se očkuje masívně a druhou dávku můžete dostat až po třech měsících, u nás to moc nejde. Teď přišli jejich zdravotníci se zprávou, že se ukazuje, že jedna dávka stačí. To se ale teprve ukáže. Já si myslím, že kdyby se u nás politici soustředili na boj s covidem a ne na předvolební boj, bylo by nám všem mnohem lépe.
Jana Šenbergerová
Jak? Určitě každý po svém podle svých i nabízených možností. Kdybych měla děti někde ve světě, také by mě zajímalo, jak na tom jejich země je. Osobní zkušenost je pro mě přesvědčivější než oficiální prohlášení.
Zuzana Pivcová
Já jsem ráda, že si mohu přečíst Dančino srovnání opatření ve dvou státech. Je to pro mě díky jejím osobním informacím cennější než ty naše mediální hrůzy.
Vladislava Dejmková
Také mě zaujal vyhlášený v Anglii - obsahuje postupné kroky s odstupem pěti týdnů až do léta. Vypadá to rozumně i srozumitelně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%