Další rána rakovině děložního čípku. Odpovídáme na nejčastější dotazy k tématu
Ilustrační foto: ingimage.com

Další rána rakovině děložního čípku. Odpovídáme na nejčastější dotazy k tématu

26. 2. 2021

Před více než sedmi lety jsme mohli číst články o vysoce účinném testu HPV DNA, který zachytí přítomnost virů způsobujících rakovinu děložního čípku ještě dřív, než dojde v buňkách k nebezpečným změnám.

Lékaři doporučovali, aby se stal součástí preventivního gynekologického vyšetření.

A je to tady. Ministerstvo zdravotnictví České republiky od roku 2021 zařadilo do stávajícího screeningu testování na přítomnost HPV pro ženy ve věku 35 let a 45 let jako standardní součást preventivní gynekologické prohlídky a proplácejí jej všechny zdravotní pojišťovny v ČR. Ostatní ženy mohou o test kdykoliv požádat jako samoplátci.

  1. Jaký je rozdíl mezi klasickým PAP testem a testem HPV DNA?

Test HPV DNA odhalí DNA papillomaviru (HPV) ve vzorku buněk z děložního čípku ještě předtím, než dojde v buňkách děložního čípku k nějaké změně. Tedy ještě dřív než v současné době primárně prováděný cytologický stěr (PAP test). Cytologie zkoumá až tyto změny. Bohužel cytologie je relativně nepřesným testem s vysokým počtem falešně negativních výsledků. Mnohé případy prokázaly, že některé ženy s negativní cytologií měly prekancerózu.

  1. Koho můžu požádat o vyšetření lidského papilomaviru a jak je to s úhradou vyšetření?

Od 1. 1. 2021 mají ženy ve věku 35 a 45 let nárok být zdarma vyšetřeny na přítomnost vysoce rizikových virů HPV v rámci preventivní prohlídky. Screeningový test HPV DNA je doporučován i ženám ve věku 36-44 let nebo po roce 46+ pro dlouhodobé vyloučení či potvrzení rizika rakoviny děložního hrdla, ale žena si jej musí uhradit sama. Dále je vyšetření HPV DNA hrazené z prostředků všeobecného zdravotního pojištění u žen se sporným cytologickým nálezem a jako kontrola konizačního či ablačního výkonu prováděného z důvodu léčby cervikálních dysplazií nebo mikroinvazivního karcinomu děložního hrdla s minimálním odstupem 6 měsíců po operaci.

  1. Když mám o test zájem, co mám udělat?

Pokud si chcete nechat udělat test z preventivních důvodů, požádejte svého gynekologa. Ten vám odebere stěr děložního čípku, stejně jako při cytologii, a odešle ho do specializované laboratoře. Cena se pohybuje kolem 1 000 Kč a více, záleží na laboratoři.

  1. Co když vyjde můj test pozitivní?

Právě včasná detekce HPV rizikových typů znamená, že bude žena pod „důkladnějším“ dohledem.  Díky tomu může dojít ke včasnému odhalení vysoce rizikových rakovinotvorných buněk, které jsou relativně dobře gynekologem odstranitelné. Celá podstata je v tom, aby se prekanceróza nezanedbala a nedošlo k růstu nádoru. Řekněme, že pozitivní test na HPV, především HPV 16 a 18 znamená pro ženu i pro jejího lékaře „varovnou kontrolku“ – pozor, pečlivě sledujte.

  1. A není zbytečné prokazovat, že mám virus, který stejně nemusí znamenat rakovinu?
  • Virus HPV žena mít v těle vůbec nemusí. Organismus je schopen si s ním sám poradit. Pokud ho v těle má, ještě to nemusí znamenat, že bude mít rakovinu, to máte pravdu. Ale znamená to, že může mít některý z typů, které jsou extrémně nebezpečné a ke vzniku rakoviny mohou vést. Síla testu HPV DNA je v tom, že řekne ženě o jejím vysokém riziku vzniku rakoviny děložního čípku a nutnosti být pečlivě a často vyšetřována. A teď si představte ženu, která to neví a z jakéhokoliv důvodu vynechá několik pravidelných prohlídek (dlouhodobý pobyt v zahraničí nebo nepotřebuje předepisovat antikoncepci nebo zrovna nemůže najít vhodného doktora…). Ta by určitě netvrdila, že jsou modernější a účinnější testy zbytečné.
  1. Co když je můj test negativní?
  • Prokázaná nepřítomnost infekce HPV je pro ženy příznivou zprávou, protože mají velmi nízké riziko vývoje rakoviny děložního hrdla v následujících 5 až 10 letech.

 

Odpovědi na nejčastější otázky související s testováním DNA HPV pro vás připravil portál www.labtestsonline.cz ve spolupráci s prof. MUDr. Jiřím Slámou, Ph.D.

rakovina zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%