Literární obývák „U MLSNÉ BRITNEY“ I

Literární obývák „U MLSNÉ BRITNEY“ I

4. 3. 2021

„Dialog je jedna ze základních forem lidské komunikace. Lidé spolu prostě musí mluvit.“

 Tak tuto myšlenku vyslovila Věrka na samém počátku našich společných literárních aktivit. A také ji rozvedla v našem prvním článku „Chvála dialogu.“ Já na to tehdy reagoval slovy:

 „Ano. Dialogu budiž chvála, moje milá dialogová přítelkyně. V řečtině slovo dialogos znamená v tom nejširším slova smyslu rozmluvu, rozvažování, střetávání názorů. Na jakékoli téma.“

 Toto se událo počátkem února 2020. Od té doby uplynul více než rok. Ve vzájemném dialogu stále nacházíme zálibu a v současnosti i únik z neveselé reality. Témat je vždy více než dost.

Rozmlouváme, a někdy se dokonce i názorově střetáváme. Stará poučka říká, že v řešení problémů a ve vzájemném konstruktivním dialogu je i zdroj vývoje. A tak se vyvíjíme.  Dá to někdy ale i práci. Podrobněji tuto myšlenku vzájemného dialogu rozvádíme ve svých úvodních textech, které Věrka zveřejnila zde, na íčku, 1. 2. 2020, v již zmíněném článku „Chvála dialogu.“

To byl začátek naší, řekněme, literární spolupráce. Krátce nato, 16. února, jsem reagoval na Věrčin článek „Ze života knih a knížek“ svým článkem „Krása knihy“. A pak už následovalo naše „Dopisování převážně nevážné“, které nás velice bavilo a baví dodnes. A které mnoho čtenářů íčka už dobře zná. Desáté, jubilejní, pokračování tohoto veršovaného dialogu se už pomalu rodí. 

Rádi bychom na tuto naši spolupráci, převážně virtuální, navázali spoluprací bližší, přímo z tepla mého obýváku, při příjemném a inspirativním požívání sklenky dobrého střiku. Malá Britney sice občas působí jako rušivý element, ale ke koloritu našich setkávání a povídání neodmyslitelně patří.

 

Co dodat? Jenda už téměř vše napsal. Krásně. Jsem moc ráda, že jeho nápad vytvořit literární salon jsme převedli do přirozeného prostředí jeho příjemného obýváku. V salonu bych se necítila dobře. Také mám velkou radost, že jsme Britney učinili patronkou nové formy našeho společného psaní.

Na fotografii mezi našimi texty je zachycena oslava vydání Jendova románu "Zrcadlo nesplněných přání". Tak jako u předchozích publikací, zhostila jsem se i v tomto případě role jazykové korektorky. I v tom spatřujeme naši literární spolupráci. Na Jendovo požádání jsem do této knihy poprvé napsala závěrečné slovo. Cituji z něj:

 

„Při korektuře některých textů je poměrně snadné oddělit obsah od formy a soustředit se na jazykovou správnost. Tato knížka k nim rozhodně nepatří, stejně jako další autorovy práce.“

 

Velmi bych si přála, aby se náš literární obývák dobře rozvíjel a aby vás bavil. Téma na jeho pokračování již máme.

Autoři: Jan Zelenka a Věra Ježková

 

Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
tak Literární obývák je dobrý nápad a velmi se mi líbí :-) Kde je dobrá nálada, smích, chuť spolupracovat, mít stále plány do budopucna - tam je dobře :-)
Jan Zelenka
Ještě jednou děkuji. S Věrkou a sklenkou Merlota obvykle nějaká inspirace přichází. Plánů je dost, snad se podaří je naplnit.
Alena Várošová
Věrko a Jedno,at vám vaše spoluráce přináší jen ty nejlepší zážitky a prožitky,které si inteligentní lidé mohou přát.
Věra Ježková
Také já vám moc děkuji. V poklidném rozhovoru, zpříjemněném občasným smíchem, jsme se dohodli na formě i obsahu tohoto našeho nového společného konání. A těšíme se, že budeme pokračovat. :-)
Jitka Hašková
Těším se na vaše další společné výtvory i z obýváku.
ivana kosťunová
Aby se váš literární obývák zdárně rozvíjel, to vám i sobě přeji i já. Budu se těšit na vaše další společné projekty.
Jaroslava Handlová
Již samotný název „Literární obývák" a ještě k tomu „U mlsné Britney" má skvělý zvuk. Vymysleli jste to výborně, přeji další krásné a úsměvné dialogy. Těším se, že nás budete oba pod dohledem Britney jistě bavit.
Hana Šimková
Je to krásné souznění a přeji ať vydrží dlouho.
Naděžda Špásová
Ano, dialog mezi lidmi je hodně důležitý, Věrko a Jendo, ať vám to vydrží hodně dlouho, Britney za mě pohlaďte. :-)
Zdenka Soukupová
Literární obývák - krásný nápad. Tak ať se vám tam ta literatura daří. Těším se na další "dvoj-báseň".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.