Zemřel písničkář a spisovatel Jan Vodňanský
Jan Vodňanský. FOTO: Patrik Novák, Wikimedia, licenceCC BY-SA 2.5

Zemřel písničkář a spisovatel Jan Vodňanský

11. 3. 2021

Na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřel po dvou dnech hospitalizace písničkář a spisovatel Jan Vodňanský. Bylo mu 79 let.

Absolvent strojní fakulty ČVUT začal publikovat své první texty krátce po škole, napříkald v časopise Mladý svět. V roce 1963 se seznámil s hudebníkem Petrem Skoumalem, se kterým vytvořil na téměř 20 let autorskou dvojici. Vrcholem jejich tvorby byla jejich tři společná autorská představení v Činoherním klubu s Táňou Fischerovou a Miloslavem Štibichem na přelomu 60. a 70. let (S úsměvem idiota, S úsměvem Donkichota a Hurá na Bastilu), reprízovaná v divadle Ateliér ve Spálené ulici v 70. letech až do zákazu činnosti.

V roce 1973 vystudoval dálkově ještě Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy. Účinkoval s Petrem Skoumalem po klubech, psal básničky pro děti, texty k filmovým písním – především Přijela k nám pouť (1973) nebo Jen ho nechte, ať se bojí (1978). Po podpisu Charty 77 byla jeho činnost dále omezována.

V 80. letech se věnoval prakticky jen tvorbě pro děti – vystupoval např. s Přemyslem Rutem a Světlanou Nálepkovou. Přesto se však veřejnost občas setkala s jeho tvorbou – např. v polovině 80. let se jeho písničku Jak mi dupou králíci podařilo „propašovat“ do silvestrovského vydání večerníčku Bob a Bobek – králíci z klobouku.

Po listopadu 1989 krátce obnovil svoji spolupráci s Petrem Skoumalem. Vydal kompilace své dřívější tvorby, ale stále vystupoval i v pořadech pro děti (např. v nedělních ranních pásmech Jůhele neděle nebo Studio Rosa).

Vodňanský se vždy vyjadřoval k aktuálním politickým tématům – např. v roce 2003 podepsal prohlášení S komunisty se nemluví a v roce 2009 se v rozhlasovém dokumentu Král na hrad přihlásil k monarchis Často vystupoval pro krajany v zahraničí, znal se dobře s Jiřím Voskovcem. V polovině 90. let přednášel filosofii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Spolupracoval také s Ondřejem Neffem při propagaci internetu. Jeho uměleckou plastiku vytvořil na počátku nového tisíciletí český sochař Vladimír Preclík.

Za použití: wikipedia.org

osobnosti úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Rostislav Mraček
Nesmírně vtipný autor! Jeho Dupající králíky i Přicházející maršály si rád zanotuji.
Lenka Kočandrlová
Nelíbil se mi tento "inžahumor". Nebylo to příliš vtipné... a poslouchala jsem zcela jiný žánr.
Soňa Prachfeldová
Spousta dobrých umělců nás už v poslední době opustila. Znám ho z tv a líbíl se mi.
ivana kosťunová
Měla jsem to štěstí, že jsem byla na jejich představení S úsměvem idiota. Byl to pro mne nezapomenutelný zážitek. Snad se v příštích životech oba parťáci opět setkají.
Zuzana Pivcová
Skoumal a Vodňanský, troufli si se svou satirou proti režimu dost. Např. moje dnes již nežijící kamarádka viděla představení, v němž byla řeč o zpěvačce Jeleně a ministerském předsedovi Štruncovi. :-D
Dana Puchalská
Ano, inteligentní a velice slušný pán. Mám hezké vzpomínky na divadlo Ateliér ve Spálené ulici,kam jsme na něj chodili.
Jitka Hašková
Byl to velice inteligentní a slušný člověk. Bohudík jsem měla možnost se s ním osobně setkat.
Daniela Řeřichová
Odešla další legenda. Inteligentní, vtipný umělec, skvělý kamarád. Čest jeho památce.
Věra Ježková
Byl skvělý. Jeho vystoupení s P. Skoumalem mě moc bavila. Upřímnou soustrast rodině.
Irena Mertová
Chodívali jsem na jeho hry jako studenti k stání.... měli jsme ho rádi...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.