Jak vybrat sušičku prádla a vyplatí se set pračka a sušička?
FOTO: New Africa/Shutterstock.com

Jak vybrat sušičku prádla a vyplatí se set pračka a sušička?

11. 3. 2021

Rozhodli jste se, že si pořídíte sušičku? Nejčastěji toto rozhodnutí padne v případě, pokud provádíme rekonstrukci koupelny. Ještě donedávna byly sušičky v našich domácnostech neznámým pojmem, ale v současnosti se rychlým tempem rozšiřují.

Do moderní koupelny dnes zkrátka patří už nejen pračka, ale také sušička. Tyto dva spotřebiče můžete zároveň zakoupit také v setu. Zda je zakoupení setu výhodné, na to se rovněž podíváme v rámci našeho článku.

Vybíráme sušičku

Při výběru sušičky je potřeba zohlednit hned několik skutečností. Nejprve byste si tedy měli položit několik otázek, na základě kterých se následně budete rozhodovat při výběru konkrétního modelu sušičky. Pouvažujte nad tím:

  • Kolik vás žije v domácnosti
  • Kolik peněz chcete utratit
  • Kde sušičku umístíte

Podobně jako v případě pračky je důležité, abyste zvolili odpovídající kapacitu bubnu. Pokud vás žije v domácnosti více, samozřejmě oceníte větší sušičku. V obecné rovině platí, že větší buben je vždy lepší, a to z toho důvodu, že prádlo má více prostoru, a tak se dokáže lépe a rychleji usušit.

Určitě záleží také na tom, kolik chcete vlastně do sušičky vložit peněz. Je potřeba počítat s tím, že známější výrobci budou mít také vyšší ceny. Něco ušetřit tedy můžete, pokud slevíte na značce. Není to ale vždy pravidlem, protože rozdíly často smažou různé akční nabídky.

Přemýšlíte nad tím, kde bude sušička umístěna. V úvodu jsme hovořili o umístění v koupelně, ale můžete ji mít klidně třeba v technické místnosti nebo ve sklepě. Pokud však nebudete mít sušičku u pračky, budete muset s prádlem zbytečně daleko chodit. Umístění sušičky je důležité naplánovat také z toho pohledu, zda ji chcete napojit na odpad, aby se kondenzát odváděl automaticky a nemuseli jste vylévat nádobku.

Podívejte se na nezávislé testy

Při výběru sušičky je dobré se zaměřit také na testy a recenze, které najdete na internetu. Zde vám rozhodně pomohou nezávislé testy na sušičky na prádlo, kde se mimo jiné dozvíte více o samotném výběru. Dozvíte se, dle čeho se rozhodovat a jaké parametry jsou klíčové.

Volte model s tepelným čerpadlem

Při výběru sušičky hraje roli také její typ. Pokud se podíváme na dělení sušiček podle způsobu sušení, tak se dozvíte, že existují ventilační a kondenzační sušičky. Ventilační sušičky jsou však naprostou výjimkou a v praxi tak vybíráte v obchodech mezi kondenzačními sušičkami. Můžete však volit provedení, kdy je na výběr:

  • Klasická samostatná sušička
  • Kombinovaná pračka se sušičkou

Pokud můžete, rozhodně volte klasickou samostatnou sušičku. Je to z toho důvodu, že můžete prát a zároveň sušit, ale také rozložení zátěže na dva spotřebiče zvýší jejich životnost a samostatné sušičky poskytují kvalitnější výsledky sušení. Kombinovaná pračka se sušičkou je spíše nouzové řešení, kde není prostor na dva spotřebiče, nebo kde se bude prát a sušit jen málo, což může být třeba na chatě.

Jestliže právě vybíráte novou sušičku, můžete narazit také na informaci, že má sušička tepelné čerpadlo. V současné době je to už naprostá většina sušiček na trhu. Bez tepelného čerpadla jsou dnes jen ty úplně nejlevnější základní modely. Takovou sušičku se však v podstatě už nevyplatí kupovat, protože sice ušetříte nyní při nákupu, ale z dlouhodobého hlediska proděláte. Pořiďte si sušičku s tepelným čerpadlem, která je energeticky mnohem úspornější.

Má smysl pořídit set pračky a sušičky?

Nakonec se podíváme, jak je to se setem pračky a sušičky. Pokud kupujete najednou oba spotřebiče, tak je to jasná volba. Nejen proto, že je můžete designově sladit, ale hlavně najdete na sety často nejrůznější akce. Typickým příkladem jsou akce typu cashback, kdy lze získat při nákupu dvou spotřebičů část peněz zpět. Někdy vám prodejce také zdarma přihodí mezikus, který slouží k postavení sušičky na pračku.

bydlení vybavení bytu
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%