Jak jsme hráli divadlo
Pohlednice

Jak jsme hráli divadlo

14. 3. 2021

Kalendář ukazoval konec ledna 1961. Venku bylo zima a tady v Orlických horách také plno sněhu.Seděli jsme jednoho dne na PVS-ce,
bylo krátce po večeři, takže bylo trochu volna. Byli jsme taková menší parta, Venca Handlů, Vávra, druhý Vašek a asi ještě dva, nebo tři kluci, na jejichž jména si už nevzpomínám. Mluvili jsme o blbinách a někoho napadlo, že bychom mohli hrát divadlo. Rozvinuli jsme to do všech detailů a při tom jsme si vzpomněli na mladé učitelky, které učí na škole v Červené Vodě.

Po nějaké době, po pár vycházkách, když jsme je přemluvili, aby do toho s námi šly, jsme si podali žádost k veliteli praporu. Náš záměr byl takový, že bychom chodili zkoušet do školní jídelny ve škole v Červené Vodě, a to tak 2-3 x týdně, už jsme měli dokonce vybranou hru, Ženitbu od Gogola. Ano, sledovali jsme tím hlavně skutečnost, abychom se dostali ven z kasáren. Tady jsme ale "narazili". Velitel praporu nás t.zv. prokouknul a vzkázal nám, že můžeme zkoušet v kasárnách v kinosále. Věděl asi, o co nám šlo!

No, zkoušeli jsme tedy v kasárenském kinosále, pouze 1x týdně. Já jsem byl obsazen do role sluhy, myslím, že se jmenoval Štěpán. Zkoušení pokračovalo vcelku zdárně, postupně jsme se hezky sbližovali s ženskou částí našeho souboru. Blížila se generálka. Jako na smůlu jsem onemocněl a vypadl jsem ze závěrečného zkoušení. Zaskočil za mě jeden kolega, který se role zdárně zhostil, a tak hrál nejen o generálce, ale i o premiéře. Musím uznat, že dobře. Jelikož dvě z učitelek končily na červenovodské škole a odcházely ještě před koncem školního roku mimo Červenou Vodu, byla premiéra současnou derniérou.

Když se to tak vzalo, nepřišel jsem vlastně o nic. Jak bylo patrné, osud mně nepřál stát se divadelním hercem.

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Líbí se mi vzpomínka, i povzdechnutí Zdenky S. :-)
Věra Ježková
Františku, pěkně ses do svých vzpomínek pustil.
Irena Mertová
Hezky se to čte...
Dana Puchalská
Moc hezká vzpomínka.
Naděžda Špásová
Ať žijí vzpomínky. Taky jsem hrála divadlo, bylo to ve školce a hrála jsem lišku. Pak jsem to zkoušela na střední škole, ale tréma byla větší. Pořád mě udivuje vaše skvělá paměť.
Zdenka Soukupová
Škoda, a tak se to krásně rozjelo.... ☺
Martina Růžičková
Prima příběh z vojny.
Zuzana Pivcová
Mě taky. A pamatuji si různé výroky důstojníků, o kterých mi vyprávěl jeden kamarád. Třeba když velitel místo Nalejme si čistého vína říkal Soudruzi, nalejme si červeného vína. Díky za hezké vyprávění.
ivana kosťunová
Podobný příběh byl i zfilmován - Bylo nás deset se tuším ten film jmenoval. Historky z vojny mě vždycky pobaví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...