FEJETON: Guláši, neboj, neopustíme tě
Ilustrace: Tomáš Polák pro portál i60

FEJETON: Guláši, neboj, neopustíme tě

21. 3. 2021

„Já tam dávám pálivej kečup,“ řekl ten pán, kterého - pokud se nepletu - jsem nedávno viděl v televizních novinách vyjadřovat se k novému územnímu plánu městské části Praha 10.

„No, to si děláš prdel, kečup tam nemá co dělat. Maximálně tak tam nakrájet rajče a nechat ho rozvařit. To dělávala moje Lída,“ zareagoval chlápek, co vypadal trochu jako Aristoteles, a napil se svařáku. „Guláš s kečupem bych nežral ani náhodou, to snad může jenom debil.“

Okamžitě mi došlo, že tuhle debatu musím vyslechnout. Jednak proto, že guláš je přece posvátnej totem každýho normálního chlapa, jednak proto, že na tento problém mám vlastní světonázor. Takže jsem slečně ve výdejovém okénku zaplatil svůj svařák a odšoural se k vedlejší odposlechově vhodné lavičce.

„Rajský, ty vole, dyť tam musej plavat šlupky,“ přidal pan Územní Plán na decibelech. „To je horší než zahušťovat moukou nebo to žrát s kolínkama!“

„Klidně s těstovinama! Klidně s rejží! I s bramborama to jde, ale hlavně bez toho posranýho kečupu,“ zařval Aristoteles a jeho hlava a šíje zaujaly polohu útočícího Mínotaura.

Územní plán městské části Praha 10 zalapal po kyslíku, do tváří mu napochodovaly červánky a zvukem skřípajících brzd zasípal: „Jen s chlebem, jen s chlebem, proboha!“

Hlavou mi bleskla prasečí myšlenka, že jestli to s ním sekne, neuslyším celou debatu, což by mě ale opravdu naštvalo.

Sadista Aristoteles ho evidentně hodlal dorazit: „I s kaší už jsem to žral! A bylo to dobrý! A žádný šlupky tam neplavaly!“

Testosteronové umírání Územního Plánu vrcholilo: „S chlebem, jen s chlebem, i knedlík je zvěrstvo!“

Deus ex machina převlečený za servírku se vyklonil z výdejního okénka a přes respirátor třídy FFP2 zvolal: „Dáte si ještě jeden svařáček, pane docente? A vy, pane architekte?“

Šest vteřin vesmírného ticha stačilo, aby se Územní Plán vrátil do tělové barvy a jeho hlas se opět stal barytonem: „Jo, Ilonko, ještě jednou, i když s tímhle dementem se mi moc chlastat nechce.“

„Když si tenhle mamlas eště dá, tak mi holt taky nalejte, slečno Ilonko,“ navázal docent Aristoteles.

Moje duchovno vztekem málem vylétlo z kůže. Věda totiž skončila a s novým svařákem se ti důstojní kmeti bavili už jen o tom, jak Slavie dobře hrála v Leicesteru.

Proboha, proč? Proč se Deus ex Ilonka namontoval do tak závažné záležitosti, o které notabene určitě ví prd? Zůstal jsem na odposlechové lavičce sám se svou filozofií, že guláš se dá jíst i s rohlíkem, že kečup i rajčata jsou nesmysl a maximálně se dá použít lžíce protlaku, že vůbec nejlepší je zahušťovat ho nastrouhaným perníkem, že kolik masa, tolik cibule, že …

Hergot, ženské, slyšte mě: „Zabejvejte se svíčkovejma, koprovkama, biftekama, šunkaflekama, chlebem se sádlem a tak dál. Když ale chlapi rokujou o guláši, mlčte a nevykukujte z výdejových okýnek! Guláš je náš! Ámen!“

 

Tomáš Polák

 

 

 

Fejetony Tomáše Poláka životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Dobře odposlechnuto :-)
Irena Mertová
Článek pobavil, navíc jsem dostala ohromnou chuť na guláš :-)
Marie Faldynová
Pobavila jsem se! Můj syn si umí dát na guláši záležet, při loňských narozeninách se mu gulášek vydařil. Na štěstí jsme se na oslavě tahali o jedinou kytaru a okouzlovali se hudebními produkcemi, takže válka kvůli guláši nevypukla.
Věra Ježková
Slovo brgul jsem neznala. Říkám buřtguláš, nikoli bramborový guláš. Stejné množství masa jako cibule. Kečup ani omylem. Přílohy podle oblíbenosti: houskový knedlík, chleba, rohlík/houska.
Zdenka Jírová
O guláši by mohla vyjít kniha " Guláš 100x jinak" , pokud už nevyšla. Já ho dělám na několik způsobů, podle toho, co mám právě k dispozici. A každý je dobrý, alespoň si nikdo nestěžoval.
Soňa Prachfeldová
Guláš to je věda a je fakt , že mnoho mužů ho umí. Každý máme svůj osobitý recept. Nejchutnější je z hovězího a příloha chléb a k tomu pivko.
Jaroslav Kolín
Moc pěkný článek, pobavil! Italové říkají "Se non è vero è bene trovato".
Svatava Páleníková
Vtipné a peprné jako dobrý guláš.
Růžena Kuželková
Tak jsem se zase po čase od srdce zasmála - hezké vyprávění není co dodat - ať žije guláš :-)))
Jana Šenbergerová
V mládí jsem si nesporně skvělý guláš mého tatínka většinou přesolovala slzami, protože patřil k jídlům, která jsem vůbec neměla ráda. A tatínek trval na tom, že dokud nesním, nevstanu od stolu. Asi by koukal, jaké dobré guláše vařím dnes, a jak mi chutnají. Základ ctím, ale v detailech jsem inovátorka. Kečup bych do guláše ale nikdy nedala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%