Čím dál více času s mobilem. I to je jeden z jevů současné doby covidové
FOTO: Ingimage

Čím dál více času s mobilem. I to je jeden z jevů současné doby covidové

19. 3. 2021

Více než padesát procent lidí nyní používá mobil častěji než v době před pandemií. Mnozí připouštějí, že se jejich vztah k němu změnil. Život bez něj si nedovedou představit.

Průzkum na toto téma provedla společnost One Plus a většina dotázaných v něm uvedla, že si ke svému telefonu vytvořili mnohem silnější vazbu než měli dříve. Mnozí dokonce říkali, že kdyby si museli vybrat, dovedli by si představit život bez auta, ale ne bez mobilu. Psychologové v souvislosti s tímto jevem používají výraz technostres. Pod něj spadá skutečnost, že jsme si zvykli být neustále ve spojení, neustále mít přísun informací a čekáme na vše odpovědi ihned. Takže se stává, že někomu napíšeme zprávu či zavoláme, on nereaguje a my si v hlavě vytváříme katastrofické scénáře, že se mu něco stalo. Neustále mobil kontrolujeme a když ho chvíli nemáme v dosahu, začneme se po něm poohlížet.

S podobnými případy má zkušenost sedmdesátiletá Ivana. „V poslední době jsem úzkostlivá. Už na mě dopadá to, že jsem neustále doma, že nežiju aktivně jako dříve. Stává se mi, že zavolám dceři nebo vnučce, ony to neberou a já podlehnu panice, že se něco stalo. Nedávno dcera nereagovala asi hodinu a já volala jejímu příteli, co se stalo. Nechápal, co by se mělo stát, říkal, že jela někam pracovně autem, takže asi nemůže telefon zvedat. Já si uvědomila, jak jsem na mobilu závislá, jak všechno očekávám rychle a hned. Přitom jsem taková dříve nebyla, to ze mě udělala až ta pitomá covidová doba. Navíc na mobil často koukám na zprávy, pořád mám pocit, že mi něco utíká, že mám být takzvaně v obraze,“ tvrdí.

Podobnou zkušenost má pětapadesátiletý Radim. Pracuje v bance, v poslední době výhradně z domova. „Během práce neustále kontroluju mobil. Někdy se zapomenu a čtu si tam zprávy nebo odepisuju na sociálních sítích, takže práce stojí a trvá mi pak déle než jindy. Cítím, že to není dobré, že začínám být na mobilu závislý. Přitom jsem si vždy dělal legraci z mladých lidí, kteří pořád čučeli do mobilů. Takže teď dělám totéž. Neustále si vyhledávám nové zprávy týkající se pandemie, kamarádi mi pořád posílají nějaké vtípky, videa. To vše zabírá neuvěřitelné množství času, který bych mohl věnovat něčemu užitečnějšímu. Ráno vstanu, první co udělám je, že kouknu na mobil. Než jdu spát, udělám to samé,“ přiznává.

Podle průzkumu společnosti One Plus vzrostlo používání mobilu mezi lidmi v celé Evropě. Mnozí dotázaní uváděli, že pociťují až panický strach při představě, že by se jim jejich mobil zkazil nebo ho ztratili.

„Mám v něm uložená všechna čísla na mé blízké i důležité pracovní kontakty. Vůbec si je nepamatuju a nemám je zapsané. Mám tam i další důležité věci. Nedávno jsem si uvědomil, že bych byl v háji, kdybych mobil ztratil,“ dodává Radim.

„Mnozí lidé mají na svůj mobil silnou vazbu a vzrůstá i zájem o jeho pojištění proti poškození a krádežím. Šedesát pět procent Čechů mají zkušenost s rozbitím, utopením nebo krádeží mobilního telefonu,“ uvedl Viktor Houška se společnosti BNP Paribas, která na průzkumu spolupracovala.

Na jedné straně jsou mobilní telefony v této těžké době pro mnoho lidí záchranou, jedinou cestou, jak zůstávají v kontaktu s blízkými, s přáteli. Například se to týká lidí, kteří kvůli pandemii zůstali dlouhé týdny izolováni v domovech seniorů či léčebnách. Mnozí se s chytrými mobily naučili zacházet a objevili jejich funkce, které jim dříve připadaly zbytečné.

Jenže někteří lidé, bohužel, svou dříve ne tak výraznou závislost na mobilech, v této době jen prohloubili. A to, že to s láskou ke svému mobilu přehánějí se pozná zpravidla tak, že na toto téma rozhodně nechtějí mluvit. „Je to podobné jako když alkoholikovi chcete vzít alkohol. Když člověku s patolologickou vazbou vezmete telefon, pozorujete něco, co není až tak vzdálené,“ uvedl odborník na léčbu závislostí Michal Miovský.

Každopádně se v posledních měsících ukázalo, že mobilní telefony jsou nedílnou součástí našich životů a mohou do nich vnést hodně dobrého i hodně zlého.

koronavirus mobily telefony
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Mám obyčejný starý a pro mne dostačující mobil. Když jsem jela naposledy do Prahy - to nemusely být roušky, tak mi půjčil náhradní mobil vnuk a vložil mi tam "mapy" abych se dobře vyznala. Jenže já si raději popovídám s lidmi, tak jsem se stejně ptala a na "mapy" jsem se vůbec nepotřebovala dívat. Volám také velmi málo, pro kontakty s jinými využívám nejvíc počítač*
Martin Vrba
Mám jen hloupý mobil, mám tak jistotu, že nejsem ten nejhloupější z naší rodiny a posiluje to moje sebevědomí. To se ale ocitlo loni v létě v troskách, když jsem zjistil, že má vnučka (10), aniž bych o tom věděl, mne uváděla jen ve slipech a ve slamáčku přímým přenosem svým chytrým teefonem kamarádkám (prý s velkým úspěchem), jak běhám po terase a pro sebe si tam tančím a zpívám falešně písničku „Save the last dance for me“ hranou z mého počítače. Pro vás ke zlepšení kovidové nálady tedy jen ta písnička a profesionálně zde: https://www.youtube.com/watch?v=-YOo6Jqc2rU
Vladislava Dejmková
Chytrý mobil používám dlouho a nemyslím si, že jsem na něm závislá. Používám ho třeba k focení, když nemám sebou fotoaparát. Nebo k ovládání svého bankovního účtu. Najdu si na něm, kdy mi jede vlak nebo autobus. Podívám se do mapy, když se ztratím v přírodě nebo někde v cizím městě. Porovnám kytky nebo ptáky s atlasem. Zahraju si sudoku, když čekám třeba u lékaře nebo jedu vlakem. Mám tam i aplikaci Záchranka (kdyby něco). A také kalendář se všemi možnými termíny. Většinu z toho už jsem používala před covidem, nevím, proč bych se kvůli tomu měla cítit špatně.
Irena Mertová
Asi už jsem závislák... Pokud nemám jinou činnost zrovna :-)
Eva Buchtelová
Mám obyčejný chytrý mobil,dlouho jsem si s ním nevěděla rady.Hodně mi s tím pomohl syn,ten má opravdu chytrý.Také nikam ,moc nevolám,nikoho neobtěžuji svým starostmi.Slouží mi jenom v rámci rodiny,občas jej mám pro 2 kamarádky.Někdy se na něj bojím sáhnout,abych něco nezvorala,nebo se dovolala tam kam nechci.
Jan Zelenka
Mám jen starý mobil, nic chytrého nepotřebuji. Volám minimálně. Pro kontakt s blízkými používám počítač. Bohatě mi stačí 300,- na půl roku.
Hana Řezáčová
No, já mám mobil co chvíli zapomenutý v kabelce :-) Máme doma ale ještě "pevnou", kvůli mamince, tu využívám dost, a taky klasický PC ... Ale asi nějaký "chytrák" bude do budoucna třeba - kdoví, jestli nebude za nějaký čas v mobilu i občanka či řidičák ve formě nějakého QR kódu ...
Danka Rotyková
Mobil je pro mě teď v době kovidové hodně důležitý. Denně si volám s maminkou a sestrou, občas zasílám sms svým bývalým milým kolegyním ze zaměstnání. Je to pro mě stále jen pomocník. Záleží na tom, jak ho používám.
Alena Várošová
Musím a naprosto souhasím s Lenkou.Chyrý mbil je požírač času a nesnáším lidi,kteří se v něm stále vrtají a jenom něco někde vedle pípne i kdyby to byla slepice,tak hned dotyčná kontrokuje,zda nepřišla sms.A to jsem si zažila i své na dovče,když jsem poprvé a naposledy letěla s bývalou spoupracovnicí a to jsme z jednoho městečka a nidy jsme neměly k sobě blízko.Katastrofa..O bývalé kámošce ani nemluvě,to jsem už o tom psala někoikrát.Předvádět se že jaký má chytrý mobil a přitom stále volat synov,že má problémy.Mobil k životu nepotřebuji.Využívám jej tak 2x do měsíce na sms.Jinak nikam nevoám a nějaké kvákní hodnu,jen že to mám zadara jde mi mě.Tak si to užijte s chtrými telefony a ať slouží k zdokonalování člověka.
Jana Šenbergerová
Nikdy jsem nebyla ráda pod dohledem, vždycky jsem si uměla najít způsob, jak trávit čas. Možná teď používám mobil méně než dřív. Každý to má, jaké si to udělá. Možná kdybych neměla počítač, bylo by to jinak. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.