Jaro je tu, přivítejme ho
Foto: Soňa Prachfeldová

Jaro je tu, přivítejme ho

24. 3. 2021

Máme tu opět jaro! Jaro, jedno ze čtyř ročních období, jedno z nejkrásnějších. Po krušném roce plném odříkání celé naší společnosti k nám opět přichází. Přichází tak, jak je zvyklé. Místy ještě mrazy, místy sníh a déšť. To abychom se mohli připravit na ten přímý jarní zásah, kdy už země bude přijímat semínka, kdy už naplno rozkvetou překrásné jarní květy mnoha druhů a barev. Kdy se budou nalévat pupeny ovocných stromů, lesní stromy naopak setřesou staré jehličí a šišky, modřínky se opět začnou oblékat do zeleného hávu. Ze stromů se budou ozývat krásné trylky ptáčků. Mnoho zvířátek vyvede své mladé do světa, ať už ve volné přírodě, či v určitém nevolnictví, za které pokládám ZOO a různé chráněné obory. 

Věřte, že mě často napadá otázka, odkud všechny ty krásy různých druhů a barev mezi rostlinstvem i živočichy vznikly, dokázaly přežít různé pohromy a jsou tu. Jsou tu na světě a my bychom je měli v úžase obdivovat a neničit. Příroda je společenství stromů, zvířat, květin, mechů, vod od nepaměti. Či od Stvoření světa? Součástí přírody je i člověk a měl by si toho velmi považovat. 

Člověk stojí na nejvyšším stupni tvorstva. Člověk. Je tomu opravdu tak? Podívejme se, co vše lidé dokázali v dobrém i zlém. Je toho hodně, ale stačí člověk na přírodu? Nestačí a nemůže ji předělat. Pokud poruší přírodní zákony, matka Země mu to tvrdě vrátí. A s těmi nenasytnými, násilnickými tvory to odnese celá lidská společnost ke své škodě. Příroda nás pak nemilosrdně vyselektuje. A že by tohle nevěděli ti nejmocnější? Na svá místa  jsou dosazeni proto, aby řešili - kromě celosvětových záležitostí - nemoc a neštěstí, stáří a bezmoc, minulost a budoucnost lidí, prosperitu své země. Pokud tak nečiní, pak na svých místech nemají co dělat. Berme se za svá práva, ale největší práva má naše Planeta. Žijme tu tak, aby ji mohli bezpečně a v plném souladu s přírodou užívat i naši potomci. Kéž by tomu tak bylo! 

Je před námi nádherné probouzení matky přírody - vše se dere k životu. Budeme gruntovat, uklízet v sobě, v přírodě, chceme dokázat, že nejsme tak nepořádní a že se na jarní dny  moc těšíme. Jaro na oplátku nás bude opět oslňovat svými vůněmi, opětným vzkříšením života. K nastávajícím velikonočním svátkům přeji všem mnoho zdraví a radosti ze Života! Vždyť tu máme opět JARO!

 

příroda společnost
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Hezké zamyšlení a moc pěkné fotky. Přeji vám krásné jarní dny a dobré světlo :-).
Soňa Prachfeldová
Děkuji opětně za vaše milé komentíky a za zájem o můj článek. Díky !
Věra Ježková
Soňo, krásné přivítání. Přeji hezké jaro tobě a tvým blízkým. :-)
Jitka Hašková
Děkuji za krásnou jarní procházku.
Zdenka Soukupová
Soňo, krásné přivítání jara. U nás už dnes bylo. Sluníčko svítilo a dokonce i hřálo! Hned má člověk lepší náladu a vidí svět optimisticky. A jedna kamarádka říká: s novým jarem novou lásku. Co vy, čtenáři, na to?
Martin Vrba
Paní Soně děkuji za krásné přivítání jara. Někdy je potřeba při posuzování člověka a přírody a jejich soužití udělat opravy ve své kritice a chvále. Nechci být zase rozvláčný a tak uvedu jen dva „malé velké příklady“. Dlouho se například tvrdilo, že armáda zničila lokality, které si zabrala pro své tankodromy a střelnice a nyní se přišlo na to, že krajina rozježděná pásy tanků není mrtvá, ale naopak že se stala opět kolébkou živočichů a rostlin, o kterých jsme si mysleli, že už vyhynuli – že jsme je zničili. A druhý příklad, myslíte si, že přírodě slouží více zahrádkáři s anglickým trávníkem a vyrovnanými záhony podle pravítka, kde nenarazíte ani na lísteček „plevele“, nebo někdo, kdo nechá svou zahradu „zaplevenit“ k nelibosti sousedů? Moji živočichové na mé zarostlé zahradě na to mají opačný názor, než moji sousedé – u nás to totiž opravdu žije. :) Už se těším na pampelišky – na ten žlutý koberec a čmeláky! A jaro jsem také dnes pozdravil ze své terasy, i když v kulichu a v péřové bundě při kafíčku se šlehačkou a bábovce a při krásné hudbě do sluchátek. Z toho všeho Vám mohu nabídnout „jen“ tu krásnou hudbu a pozdrav „AŤ ŽIJE JARO!“ https://www.youtube.com/watch?v=tUJPg3wa1LU (a kdo nemůže být bez moře, tak tam má i bonus - moře)
Elena Valeriánová
Máš pravdu, že součástí přírody je i člověk, který by si toho měl považovat. Bohužel, když jdeme přírodou, tak se nastačíme divit, co všechno člověk dokáže. Člověk ničitel, prý homo sapiens, člověk moudrý. Ještěže jsou lidé, kteří si přírody váží a vnímají její krásu a jedinečnost. A dokáží se o tu krásu podělit třeba prostřednictvím svých fitigrafiich, přesně jako ty. Děkuji za sdílení tvého jara.
Václav Soukup
Opět krásný článek z Vaší " romantické dílny " ! Sluníčko mně dnes " pohladilo " po staré tváři a všechno to ve mně jásá !
Soňa Prachfeldová
Děkuji moc za milou vaši návštěvu a milé komentíky,
Vladislava Dejmková
Už aby opravdu přišlo, díky za ochutnávku!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.