Zemřela královna českého šansonu 
Hana Hegerová, bylo jí 89 let
Hana Hegerová. FOTO: Jovan Dezort, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Zemřela královna českého šansonu
Hana Hegerová, bylo jí 89 let

23. 3. 2021

Ve věku 89 let zemřela šansoniérka Hana Hegerová. Smutnou zprávu oznámil médiím dramaturg Tomáš Padevět. "Zemřela obklopena rodinou v Nemocnici Na Homolce, kde byla před měsícem hospitalizována po zlomenině krčku," uvedl Padevět.

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, se narodila 20.10.1931 v Bratislavě. Její kariéra započala v roce 1953, kdy jí režisiér Jiří Krejčík svěřil titulní roli ve filmovém dramatickém příběhu Frona. Zde hrála pod jménem Hana Čelková vedle takových hvězd, jako byl František  Smolík, Josef Pántik, či Josef Bek. V roce 1963 ji vybral režisér Karel Kachyňa pro svůj film Naděje, kde hrála s Rudolfem Hrušínským.

"Byla jsem velmi šťastná, že jsem měla možnost spolupracovat s panem režisérem Karlem Kachyňou, se kterým jsem natočila v roce 1963 film Naděje. Mým partnerem byl veliký člověk a významný herec pan Rudolf Hrušínský," zavzpomínala před lety zpěvačka, která se stala synonymem tuzemského šansonu.

V roce 1964 zazářila v legendárním filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Od poloviny 50.let 20.stol., po sňatku s ředitelem SND Daliborem Hegerem, používala již jen příjmení Hegerová. Za nejšťastnější období své mnohaleté kariéry považovala Hana Hegerová vystupování v legendárním pražském divadle Semafor. Hegerová, která zde v letech 1962 až 1966 vystupovala v Dobře placené procházce.

V letech 1967 a 1968 hostovala v pařížské Olympii, což ji v zahraničí vyneslo přezdívku Piaf z Prahy. V Semaforu ji začátkem devadesátých let nahradila šansoniérka Renata Drössler, která převzala i její repertoár. Dosáhla velkých mezinárodních úspěchů svou interpretací původních i cizích šansonů. Absolvovala celou řadu úspěšných vystoupení doma i v zahraničí. V roce 1967 vystoupila s francouzsky zpívanými písněmi v Pařížské Olympii a na Světové výstavě v Montrealu. Začali jí vydávat gramofonové desky v NSR, vystupovala v televizních pořadech NDR. V 70. letech 20. století se umisťovala pravidelně v první desítce ankety Zlatý slavík.

Na přelomu 70. a 80. let strávila půl roku ve vězení. Na její účet omylem přišla vyšší finanční částka, která ve skutečnosti patřila Karlu Gottovi. Hegerová se podle vlastních slov domnívala, že jde o honorář z Německa a nechala si ho, soud to vyhodnotil jako zpronevěru.

V období kolem let 2002 a 2003 pravidelně čtyřikrát ročně koncertovala v pražském divadle Kalich, kde se setkala například s Jankem Ledeckým. V roce 2010 natočila a vydala kritiky ceněné album Mlýnské kolo v srdci mém. Dne 12. srpna 2011 ohlásila konec své koncertní kariéry.

Za album Potměšilý host dostala v roce 1992 od Supraphonu platinovou desku. O čtyři roky později ji Akademie populární hudby zapsala do Síně slávy. V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.

S využitím Wikipedia.org.

osobnosti zpěvák
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.9 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Já osobně jsem ji skoro ani neznala,poslouchala jsem zcela jiný druh hudby,ale když mi bylo 18,chodila jsem s o dost starším hochem,který ji poslouchal a u něj doma ji stále přehrával na LP...Tak si zároveň nyní připomínám i toho kluka...
Eva Buchtelová
Je mi to líto,byla to opravdová dáma českého šansonu,její písně patří do zlatého fondu.Je to pár dní,jsem si na ni vzpomněla,ale nenapadlo mě,že to dojde až tak daleko.Díky za nádheru v jejích písních.
Marie Hrádková
Dobrý den, také jsem měla paní Hegerovou moc ráda, vybírala si dobré autory, kteří jí seděli. Také oceňuji, že jí vždy bylo dobře rozumět každé slovo ve zpěvu, to není u všech zpěváků docela samozřejmé. Ona i Karel Gott nás oblažovali zpěvem dlouhá desetiletí.
Marcela Pivcová
Na koncert paní Hegerové také nikdy nezapomenu. Snažila jsem se občas některou z jejich písniček si při kytaře zazpívat - tak nějak "po svém". Včera jsem si po delší době na její památku tu ...ó, lásko má... připomněla.
Helena Jelínková
Je mi to moc líto. Měla jsem jí ráda. Od dětství jsem ráda poslouchala její písně. Zpívala velmi procítěně.
Marie Bartošová
Nezažila jsem jiný koncert, kde by zpěvák dokázal dojmout publikum až k pláči, jen p.Hegerová to uměla. Měla jsem ji ráda.
Věra Ježková
Byla úžasná zpěvačka, sympatická dáma. Moje maminka ji měla moc ráda. Upřímnou soustrast rodině.
Eliška Murasová
Písně Hany Hegerové jsou nezapomenutelné, vžy tu budou. Dvakrát jsem byly na jejím koncertě, byla úžasná.
Elena Valeriánová
♥♥♥, miluji Levandulovou
Jitka Hašková
čest její památce. Byla úžasná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.