Den Blbec, souputník navždy věrný
Ilustrace: Tomáš Polák pro portál i60

Den Blbec, souputník navždy věrný

28. 3. 2021

Tvrzení, že pes je nejvěrnějším druhem člověka, jest nebetyčným omylem. Nejvěrnější životní souputník je totiž Den Blbec!

Ještě, než toto tvrzení argumentačně prokážu, musím upozornit, že se budu zabývat výhradně pánským Dnem Blbcem, v dámských se nevyznám, v těch se nevyzná nikdo, vlastně ani ženské ne! Jejich DB totiž nemají žádnou opěrnou konstantu. Pro ilustraci: Přestože moje manželka nějakej čas po svatbě tvrdila, že mé požádání o ruku bylo pro ni dnem šťastným, dost brzo to operativně změnila, dokonce na Den Kretén. Tomu nerozumím.

Ale zpět k tématu – nejdřív komparace vlastnictví psa a vlastnictví Dne Blbce. Rasu svého hafíka si vyberete podle vzhledu, podle jeho (ale i svých) vlastností atd. Můžete ho naučit dejpac, jeho exkrement seberete do pytlíku nebo kopnete pod nejbližší auto. Když jedete na dovolenou, pohlídá vám ho kamarád, když vás štve, šoupnete ho do útulku. Se Dnem Blbcem nic takovýho neučiníte, i kdybyste se na hlavu postavili!

Dále: pejska máte dejme tomu patnáct let a pak rozhodnete, jestli chcete v kynologických rozkoších pokračovat s dalším. DB máte furt! Je s vámi od prořezávání zoubků až po zbytnění prostaty! Od časů, kdy si občas zapomenete zavřít poklopec, až do časů, kdy si ho občas zapomenete otevřít! DB se vám nezaběhne, ani vám ho nikdo nešlohne. Zatímco dovádivý psík vám maximálně ohlodá nový boty, DB vám totálně rozcupuje psychično. A domněnka, že ho můžete šoupnout do útulku, tedy do psychiatrické léčebny, taky neobstojí. Tam vám akorát zesílí, zmohutní, stane se z něj Týden Blbec, Měsíc Blbec, Rok Blbec, Život blbec.

Tak jakýpak ten hoch DB vlastně je a copak nám to vlastně vyvádí? Má zákeřnost sicilské tchýně, fantazii neúspěšného avantgardního básníka, pracovitost včelky dělnice. Přichází nečekán, nepoznán, převlečen za Normální Den. Útočí se strategickou genialitou. Portfolio jeho nástrojů je bezpočetné, od rozbitého hrnku po babičce, přes ztracenou šrajtofli, opomenutí zvednout záchodovej dekl, když jdete na velkou, až po zlomenou nohu v krčku. Od načapání revizorem, přes bahno v ksichtě od kolemjedoucího auťáku, omylem posolenou kávičku, až po předvolání na finančák. Má taky arzenál zbraní nehmotných, jako jsou například kopačky od Máni, dořvávačka od šéfa, zapomenutí, kam já to vlastně teď zrovna jdu.

Pan Den Blbec je zasnouben s madam Smůlou a místo kytek jí nosí naši nasranost. Jejich nejlepší kámoškou je slečna Pitomá Náhoda.

Jak existovat ve světě, kde s námi bydlí ten blbec Den Blbec? V klídku. Bránit se nebo činit nějaká protiopatření nemá cenu. Když nesáhnete po hrnku po babičce, abyste si ho nedejbože náhodou nerozbili, rozsednete si brejle nebo vyplavíte sousedy. Když se vám povede fouknout revizorovi, ulomíte si půlku zubu o flaxu v sekaný, když nešlápnete do lidskýho měkkýho, okrade vás tlustoprdka u kasy v samoobsluze. Když totiž Den Blbec chce, tak vás prostě nějak dostane. Takže ať si trhne nohou!

 

Tomáš Polák

 

 

 

 

 

 

 

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Z každého maléru se dá vybudovat groteska :) Nejvíc se bavíme, když si vzpomeneme, jak jsme tenkrát zmokli, osolili čaj nebo si spletli číslo tramvaje. V tu chvíli nám to vtipné nepřijde, ale s odstupem času už se tomu zasmějeme. Někdy :)
Jiří Dostal
:-) :-) Jsem spíš na kočky, kynologii obhlížím jen zpovzdálí, ale člověk jako druh psa? Nějak se neorientuji, asi pro dlouhé vedení... A to znáte? "Byl jednou jeden jezevčík, ten byl tak strašně dlouhý,/ že nevěděl, kdy ocásek tlumočí jeho touhy./ A proto jednou, ačkoliv měl v očích stesk a žal,/ vrtěl se jeho ocásek dřívějším štěstím dál./"
Alena Velková
Když mám Den blbec, tak mi doma říkají "Ty už raději dnes na nic nešahej, už jsi toho zničila dost..."
Jaroslav Kolín
Jde o to, kdy Den blbec kvalifikujeme - jestli už při jeho průběhu (a máme z toho mindráky), nebo až po něm, kdy ho hodnotíme dodatečně.
Soňa Prachfeldová
Když ho přežijeme, tak je to dobré. Nesmíme DB dovolit , aby námi manipuloval. Tím ho naštveme a odpochoduje.
Martin Vrba
Ano, dny blbci existují, ale také záleží, jak s nimi kdo umí naložit (jak zde někteří správně píší) – jak je obrátit ve svůj prospěch. Když na vás ale spadne panel při vašem slavnostním přestřižení pásky u předávání sídliště, tak s tím už vy nic neuděláte. K dalšímu použití z toho aktu se podaří zachránit jen ty nůžky, ale může to být šťastný den pro vaše příbuzné, tak spořte a hromaďte majetek a nedělejte dluhy, aby ten váš nešťastný den někdo proměnil ve svůj šťastný, aby bylo po vás co dědit. :) Ale mám opravdu pár příkladů i ze svého života, kdy jsem narazil na Den Blbce a já to pak překonal a ukázalo se, že to tak blbý den vůbec nebyl, že aby mne mohly potkat další šťastné dny, tak ten den blbec musel přerušit něco, co já jsem považoval za dobré, protože jsem nevěděl, že mohou být dny ještě lepší – přímo skvělejší. Zamiloval jsem se platonicky do dívky a ona si našla jednoho blbého dne jiného a vzali se. Už jsem si hledal místo ve Vltavě, kde se utopím, aby tam nebylo moc hluboko, pak jsem se pohádal s rodiči, že prý nemám truchlit a pořád sedět jen doma a protože jsem se chtěl podívat na hokej a ne se u něj hádat s rodiči, tak jsem si vzal k ségře na noční směnu malinkou televizi a tam na mne vykoukla za stolem tak krásná a usměvavá holka, která tam pracovala teprve týden, že z toho byla velká láska na první pohled. Mám ji pořád doma. S tou jsem tehdy pak tak pořád randil a bylo mi s ní tak krásně, že jsem se dokonce postavil proti komunistickému šéfovi, který nás všechny v práci šikanoval, tak jsem se cítil vedle ní - jako lev. Ten šéf na mne uvalil kárné řízení a chystal se mne vyhodit, já ho ale předběhl, dal výpověď dohodou z práce, kterou jsem měl ale moc rád – další den blbec v řadě. Ale pak jsem si našel za pomoci přátel jiné zaměstnání, kde jsem se vypracoval na většího šéfa, než byl on. Ano, máte pravdu i Vy, kteří tvrdíte, že z každého blbého dne lze udělat i novou příležitost. Že tedy platí, co napsal Friedrich Nietzsche „Co tě nezabije, to tě posílí.“ Ale kdo to může v tu chvíli tušit, když například ten Den Blbec udeří v převlečení za tatrovku a rozloží vás z vedlejší ulice skoro na prvočinitele, že vaše „puzzle“ bude dávat dohromady i sexy sestřička, která vás bude učit i znovu chodit. Krásná, že vám ji budou kamarádi závidět nejen pro její krásu, ale i ušlechtilou povahu, kterou známe už jen z pohádek a s kterou budete pak učit chodit i tři vaše děti a budete se mít rádi i po čtyřiceti letech. Jo – i takové dny jsou, tak se z těch DB dopředu hned nepodělejte a nic nevzdávejte, nikomu neubližujte a pracujte na sobě a koukejte se pořádně kolem sebe, kde na vás čeká ta změna k lepšímu z toho srabu. A i zázraky a dokonce i přátelé se pak postaví někdy na vaši stranu, když Bůh bude zase dělat, že má jiné starosti a koukat se zase jinam, než má. :) https://www.youtube.com/watch?v=C65TN8j5OIE
Zdenka Soukupová
Každý si ten svůj nevyvedený den nazývá jinak. Já souhlasím s Dnem Blbcem, občas se u mě taky zastaví. Ale snažím se ho optimismem a dobrou náladou vyštvat. Tomáši, hezky napsané. Pobavil jste mě.
Jana Šenbergerová
Přestože za sebe jsem pevně přesvědčená, že nic není náhoda, ale na všem zapracujeme sami svými činy nejen současnými, ale i minulými (a ta minulost může být hodně vzdálená), tak jsem se při čtení článku pobavila. Sepsal jste to hezky, nejeden z nás podobné dny zažívá. Důležité je, jak se k nim postavíme. Vyhmátneme-li podstatu takového dne, většinou pro nás bývá spíše přínosem než ztrátou.
Anna Potůčková
Jo Dny Blbci existují a vyčkávají až přijde jejich chvíle. Veselý článek........
Hana Šimková
Jo a kopačky od Máni by možná přišly stejně, ale když to chcete svádět na den blbec?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%