První jarní výlet do Třebušína za bledulemi a do Ploskovic
FOTO: Alena Tollarová

První jarní výlet do Třebušína za bledulemi a do Ploskovic

31. 3. 2021

Třetí den po jarní rovnodennosti a s ní spojeným nástupem jara skončil třítýdenní lockdown a naše obzory pro cestování se rozšířily na celý okres. Přesto jsem se stále držela co nejblíže domova. A to až do čtvrtka 25. března, kdy se hned ráno za okny smálo slunko. Jarní touhy zvítězily nad mým opatrným já a rozhodly o výletu autobusem.

Podívala jsem se do mapy a do jízdního řádu. Jako na talíři se mi naservírovalo báječné spojení do části Českého středohoří na pravé straně Labe, a sice k Trojhorskému potoku, kde by měly právě kvést bledule. Výchozím místem je Třebušín, přitisknutý k patě vrchu Kalich (536 m) se zbytky stejnojmenného hradu na samém jeho temeni. Hrad nechal zbudovat Jan Žižka a zde také vzniklo jeho přízvisko „z Kalicha“. Ačkoliv skála vypadá závratně a nepřístupně, věřte, že cesta z druhé strany není vůbec náročná a výhledy na okolní kopce stojí za trochu námahy.

Zeleným autobusem jsem se vezla jako VIP osoba úplně sama a řidič mě vysadil na třebušínské návsi. Hrad jsem si nechala na jindy a vydala se po silnici zpět ve stopách autobusu. Kousek od Třebušína se lesem klikatí jako had Trojhorský potok a zvěsti nelhaly. Byl obsypaný bledulemi, jejich jemná vůně stoupala do nosu a potvrzovala mi moje zdraví.

Silnice mě vedla dál přes Vinné a Těchobuzice do Ploskovic. Ploskovice jsou známé milovníkům památek i pohádek. Je zde krásný zámek, který mnohokrát posloužil filmařům a v jeho komnatách se proháněli např. hrdinové mojí oblíbené pohádky Princ a večernice. V současné době prochází fasáda zámku rekonstrukcí, polovinu zdobí lešení a my se můžeme těšit, až se vyloupne v celé kráse. Když už jsem procházala jen tak kolem, nemohla jsem odolat a nechat si ujít aspoň krátkou procházku v parku a nahlédnutí prosklenými dveřmi dovnitř. Hejno místní drůbeže – pávů - si užívá slunečních paprsků a celá suita se majestátně prochází parkem. Vydržela bych tu mnohem déle, naplánovaná trasa ale s velkou časovou prodlevou nepočítala. Musím dál – směr Býčkovice.

Zaujala mě tam jedna barokní kaplička na vršku nad nimi a další ve vsi. Vykračovala jsem si za krásného jarního počasí dál s výhledem na vzdálený Říp. Přes Velký Újezd jsem sešla do Zahořan, kolem zdejšího zdevastovaného zámku a pod malebným kostelem Nejsvětější Trojice na vršku dorazila do Křešic k autobusové zastávce. Do odjezdu autobusu jsem to měla celé 3 minuty. Spokojeně jsem do něho usedla a šťastná z krásného odpoledne se nechala dovézt až skoro před dům s pěknými 13 km v nohách. Takový byl můj první jarní výlet.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Nádherná místa. Letos jsem nemohla jet do Brozan nad Ohří, kde podél Ohře je les se spoustou jarních květů, škoda.
Irena Mertová
Hezký výlet, krásné fotky!
Jan Zelenka
Krásný výlet i fotky. Některá místa ale neznám. Až bude pěkně, tak se pokusím to napravit.
Helena Přibilová
S velkým zájmem, ale také s trochou lítosti jsem si prohlédla Vaše krásné fotografie. Každým rokem touto dobou jsme totiž jezdívali do Českého středohoří obdivovat bledule. Letos jsme uzavřeni v Praze a jak píše paní Martina, všechny zdejší parky a místa blízko přírodě jsou plná neukázněných lidí.
Martina Růžičková
Krásný jarní výlet a parádně nafocený! Trochu závidím tu volnost pohybu. V Praze je každý koutek, alespoň trochu blízký přírodě, plný lidí bez roušek...
Jindra Hubačová
Takové pávy vídám v lázních Libverda , krásně se v parku promenují.
Eva Mužíková
Alenko, ten ocas páva mne posadil na zadek... Nádherné cestování, jsi nezmar. Užívej si krásných jarních dnů. Fotky jako vždy luxusní.
Anna Potůčková
Ali díky za moc hezkou fotoreportáž a hlavně za nádherné fotky! Hned bych také šla s Tebou
Elena Valeriánová
Cestou necestou, lesem i loukou, vedou kroky Tvé. Ty pávy ti normálně závidím, fuj to se nemá. Ještě nikdy jsem páva tak krásně nevyfotila. Známí si vloni pořídili paví párek. Samička hned po vypuštění frnkla a nikdo neví, kde je její konec. ON zůstal a už má druhou kamarádku. Jen ten ocas má takový nedomrlý, ale už mu dorůstá a já tajně doufám, že se mi podaří, to co tobě. Děkuji za inspiraci.
Zuzana Pivcová
Álo, jsi nezmar a obdivuhodná cestovatelka a hlavně chodkyně. Nevím přesně, kudy chodíš, ale vyprávění a fotky máš vždy obdivuhodné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.