Dokážete si v téhle době ještě zazpívat?
Ilustrační foto: pixabay.com

Dokážete si v téhle době ještě zazpívat?

2. 4. 2021

V době mého mládí se v naší velké rodině hodně zpívalo. Babička a její 2 sestry měly krásné hlasy a při draní peří jsem jako malý kluk ani nedutal. Když jsem pak v dospělosti u ní přechodně bydlel, poslouchali jsme při černé hodince rádio, kde každý den od 17 hodin běžel pořad  "Hrají a zpívají Plzeňáci". Tam kraloval především zpěvák Jaromír Horák, nezapomenutelný "Král chodských lidových písní". V létě, když pobývám v tomto malebném kraji, poslouchám podobný pořad a zpívám si s ním i s dalšími zpěváky.

Dalším mým "zlatým chlapcem" je populární a skvělý Jožka Černý!  Jeho píseň "Za tú horú, za vysokú" mám nejraději. Ten příběh, jak "šohaj" sedí někde ve sklípku u dobrého vína a sám sobě hledá výmluvy, proč nemůže jít za svou milou, je krásný! S těmito dvěma "velikány" statečně držela krok zpěvačka Jarmila Šuláková a obávám se velice, že tuto slavnou trojici hned tak nikdo nepřekoná! O lidové písně nejeví většina rozhlasových stanic zájem, ČT2 má jen jeden pořad s Jožkou Šmukařem za týden, a tak nám zbývá jen pustit si "lidovky" na Youtube. Tam se občas uchyluji, abych si procvičil bránici a celkově se uvolnil. Není to ale to, co kdysi bývalo mou chloubou. Z hrdla se ozývají podivné zvuky, chvíli to drhne, pak to "ulítne" někam nahoru a to už manželka vtrhne do mého pokoje s obavou (možná i nadějí), že odcházím navěky z tohoto světa.

A co vy? Zazpíváte si někdy nebo dodržujete zákaz zpěvu i doma? Zpěv je prý velmi zdravý jak pro zmíněné dýchací cesty, tak především pro naši psychiku.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Ráda zpěv poslouchám, ale nezpívám, jen si při práci "vrčím" pro sebe.
Marie Faldynová
České, moravské i slovenské národní písně jsou krásné. Je škoda, že ti, co je znají, ubývají. Ještě že jsou alespoň záznamy Youtube.
Daniela Řeřichová
Bohužel už se zpívá málo. Zpívali jsme u táboráků, zpívali jsme nádherné moravské u cimbálu či J+V+W u piana atd.
Zuzana Pivcová
Někdy si zazpívám se sestrou při kytaře, hlavně folkové písničky. Ale můj hlas za moc nestojí. Moravští lidoví zpěváci jsou báječní.
ivana kosťunová
To víte že ano, zpívalo se a zpívá neustále. Jarmila Šuláková už zpívá tam nahoře, ale zkuste si na YT najít Olinku Baričičovou, určitě se vám bude taky líbit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.