Koronavirová výprava na litoměřický Střelecký ostrov
Střelecký ostrov, Litoměřice. Fotografie: autor

Koronavirová výprava na litoměřický Střelecký ostrov

3. 4. 2021

Litoměřický Střelecký ostrov je nejvyhledávanějším odpočinkovým místem ve městě. Rozsáhlé dětské hřiště, příjemná procházka podél Labe, letní kino, restaurace, sportoviště pro dospělé. Ideální pro rodiny s dětmi, cyklisty, skateboardisty i pro ty, co si chtějí jen malou procházkou pročistit hlavu a posedět v příjemné venkovní restauraci při kávě, pivu, či sklence vína.

Tak tohle vše je dnes už pouhou minulostí. Doufám ale, že jen dočasně. Podle všech možných vládních opatření se totiž zdá, že se náš život zastavil a rozeběhne se zase, až tu virovou hrozbu odvane neúprosný čas.

Když jsem se proto rozmýšlel, kam bych měl konečně vyrazit na nedělní procházku, byla moje volba jednoduchá. Ostrov bude pravděpodobně poloprázdný, a tudíž bezpečný, a restaurace bude mít možná i výdejní okénko na jednu kávu. Zmýlil jsem se. A hodně. Skutečnost byla dramaticky jiná.

Altán

Stoly kolem restaurace byly zcela zaplněné, lidé vesele popíjeli všechno možné, děti obsadily dětský areál a ať jsem se díval sebepozorněji, nezaregistroval jsem na obličejích sedících, nebo korzujících, ani jednu roušku nebo respirátor. Ve stánku jsem od známého pana hostinského, řádně vybaveného respirátorem, zakoupil kelímek kávy a zrychleným pochodem jsem, stále s respirátorem na nose, zamířil i s kávou v ruce, k osamocené lavičce na břehu Labe. Daleko, široko, nikdo nikde, a tak jsem mohl konečně uvolnit z respirátoru alespoň nos. Když jsem však nad nastalou situací zauvažoval, uvědomil jsem si, že se všichni ti lidé těší na trochu posezení s přáteli a že ne každý si takovou radost dokáže odepřít. Tím spíš, že to byla od začátku roku první příjemná, slunečná neděle. Určitá omluva to sice je, ale hodně slabá.

Labe

Výhled na plynoucí řeku byl moc příjemný. Raději jsem se ale po dopití kávy zvedl a zamířil do druhé části ostrova. Ta byla, podle mého předpokladu, daleko opuštěnější než prostor u restaurace.

Vždycky jsem si myslel, že velký mlýn na ostrově, který vyrábí prvotřídní mouku značky Babiččina volba, patří nějaké české firmě. Když jsem se doma po návratu konečně podíval na příslušný web, česká hrdost nad ojedinělou a tak velkou národní firmou mě rychle přešla. Zjistil jsem totiž, že firma GoodMills Group je největším mlýnským uskupením v Evropě a v Česku provozuje dva velké mlýny. Jedním z nich je právě ten litoměřický. Zde se nabízí až vlezlá otázka. Je v naší zemi vůbec ještě něco české? Mám takový dojem, že až půjdu někdy k ševci si nechat opravit boty, nebo ke krejčímu si nechat zúžit kalhoty, opatrně se jich zeptám, jestli nejsou, zcela náhodou, také členy nějaké nadnárodní korporace.

GoodMills Group Česko s. r. o. - mlýn

Opuštěné přístaviště

Ale pokračujme dál. Poté, co jsem prošel kolem smutně opuštěného přístaviště, jsem uslyšel hluk. Spíše kravál. Nevím, proč jsem si toho dříve nevšiml. Mnohohlasně silné kráá-kráá mne přinutilo zvednout hlavu hodně nahoru. Velká řada vysokých stromů, zbavených listí, byla ve svých korunách vyzdobená množstvím velmi nedbale upravených havraních hnízd. To, že je havran polní velmi hlučný pták, to ani na webu nemuseli psát. I přes svůj sluchový handicap jsem ten havraní rozhovor slyšel až moc dobře. Z podvědomí se mi přitom vybavil zajímavý zážitek z parku poblíž veltruského zámku, kde tehdy sídlila jedna z největších havraních kolonií Evropy. Snad všichni havrani se v té chvíli zvedli s náramným kraválem a skoro zastínili slunce. Podobnost s hororovým filmem Ptáci byla zcela evidentní. Zdá se až neuvěřitelné, ale havran polní patří mezi pěvce. Zpěv si ovšem představuji trochu jinak.

Když byli havrani už nějaký kus za mnou, zapřemýšlel jsem, jak se vlastně jmenuje paní havranová? Že by havranka?

Kolonie havranů 1

Kolonie havranů 2

Kolonie havranů 3

 

Za dalším zážitkem jsem nemusel chodit příliš daleko. Můj zrak upoutala zvlněná voda v kanále, který odděluje Střelecký ostrov od pevniny a který u svého vyústění do Labe slouží jako kotviště menších lodí a člunů. Několik nutrií se tam prohánělo, cosi požíralo a všechny jezdily čile sem a tam, jako by trénovaly na olympiádu. Přítomnosti člověka si ani nevšimly. Jsou zřejmě zvyklé. Příště si raději vezmu nějaký pamlsek. Aby měly na mne dobrou vzpomínku. Prý mají rády salát.

Nutrie 1

Nutrie 2

Nutrie 3

Procházka se nachýlila ku konci. Ve velkém přístavu kotvily dvě německé výletní lodě, přístavní bufet s terasou a pár stolky, který bývá po většinu roku otevřený, byl tentokrát zavřený a na břehu daleko široko nikdo. Lehký vánek mi rozcuchal hodně už přerostlé vlasy a pohled na plynoucí řeku byl stále příjemně uklidňující.

Tyršův most 1

Tyršův most 2

Přístav velkých lodí

 

 

Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Prostě jen - díky, za krásnou jarní procházku, kdo umí, ten umí....
Marie Měchurová
Litoměřice jsou krásné město, znám je hlavně z vlaku, když často projíždíme na cestě do Děčína. Dcera tam studovala na univerzitě. Jednou vystoupili z vlaku a město jsme si prošli. Utkvěla mi v hlavě rozhledna, ze které nebylo (pro vysoké stromy) nic vidět. Ještě se tam určitě vrátíme !!
Soňa Prachfeldová
Pohodové vyprávění, Litoměřice jsou krásné město. Také se k současnosti vyhýbám hodně lidem, zejména omladina tuto pandemii vůbec nebere spíše někdy hodně využívá volného času. Opravdu potřebují školu. Jen doufám že tenhle stav už se bude konečně zlepšovat.
Jitka Hašková
Hezká procházka v Litoměřicích. Pozor na nutrie, dozvěděla jsem se o nich víc za pobytu v Lázních Kundratice, kde bylo zakázáno je krmit. Samozřejmě tam byly dvě ženy, které je krmily a vysvětlily mě, že je nutné jim potravu pouze házet - házely jim kousky mrkve - protože kousnutí nutrií může způsobit nebezpečnou nákazu proti které lékaři nemají vakcínu. Proto tam byla cedule o zákazu krmení, ale Češi si vždycky najdou způsob, jak to obejít.
Václav Soukup
Dostal jsem chuť na nutrii ! Jednou jsem jí jedl a její maso je nejen výtečné, ale i dietní.
Eva Mužíková
Také jsem se s Tebou Jedno ráda prošla. Krásné fotky.
Alena Tollarová
Honzo, Ty si odporuješ hned v prvním odstavci. Doufal jsi, že ostrov bude poloprázdný a současně píšeš, že je to nejvyhledávanější místo v Litoměřicích. Myslím, že bylo nad slunce jasné, kde je půlka Litoměřic :) Vzpomínám na naši loňskou veselou jízdu s malým kousíčkem íčka, zakončenou právě u stánku s občerstvením. Taky na přístavní molo, kde jsem vystoupila s ještě menší částí íčka z lodi a naopak nastoupila s vnoučaty plavbu parníkem. Na Střeleckém ostrově jsem naposledy byla v letním kině, ale to už je moc dávno.
Vladislava Dejmková
Procházka to byla zajímavá, ostatně to Labe teče do Litoméřic i přes Hradec. Mám také poznámku k nutriím. U nás na soutoku Labe a Orlice se před několika lety tak přemnožily a poničily břehy řeky, že musel být proveden hromadný odchyt. Lidé je tam pravidelně vykrmovali.
Helena Přibilová
V Litoměřicích jsme se vždy rádi zastavovali během našich výletů do Českého středohoří. Doposud jsme se však neprošli podél řeky, i když nás láká vidět soutok Labe a Ohře. Tak snad to brzy napravíme.:))
ivana kosťunová
Umíte navodit příjemnou uvolněnou procházkovou náladu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%