Velký pátek  je připomínkou Ježíšova ukřižování a dnem přísného půstu
FOTO: Pixabay

Velký pátek je připomínkou Ježíšova ukřižování a dnem přísného půstu

2. 4. 2021

Velký pátek je prvním dnem takzvaného velikonočního tridua. Následuje po něm Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání.

Triduum v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

Na Velký pátek se neslaví mše svatá, konají se namísto toho obřady uctívání kříže. Podobně jako na Květnou neděli se zpívá zpráva z evangelia o Ježíšově smrti (tzv. pašije). Těžištěm bohoslužby slova jsou pašije podle evangelisty Jana. Poukazují na Ježíše - beránka a ztotožňují jeho oběť na kříži s velikonoční obětí na odpuštění hříchů a vítězstvím nad smrtí. Kříž je zde zobrazen jako vítězné znamení vykoupení. Ježíšovo "dokonáno jest" na kříži je jeho triumfem. Nápis na Ježíšově kříži (INRI - Ježíš Nazaretský, král židovský) napsaný hebrejsky, řecky a latinsky - v tehdejších jazycích, poukazuje na fakt, že Ježíš přináší spásu lidem všech národů. Jedním z projevů účasti na Kristově utrpení za naše hříchy je právě onen velkopáteční půst.

K Velkému pátku se vážou i lidové tradice, které nejsou součástí křesťanství. V lidových pověrách je tento den spojován s magickými silami, údajně se otevírají hory a vydávají poklady. Na Velký pátek se nemělo nic půjčovat, protože půjčená věc by mohla být očarována.

Další lidové pověry mluví o tom, že se nesmí hýbat se zemí, tedy rýt, kopat a okopávat, ani prát prádlo, protože by bylo namáčeno do Kristovy krve. Velká moc se však připisovala koupelím, ještě před svítáním lidé vycházeli k potůčkům, aby si zajistili pevné zdraví na celý rok. Někteří věřili, že země vydává své poklady nebo že vodníci vycházejí na souš. Řada pověr byla také spojena s vírou v čarodějnice a s hledáním ochrany před uhranutím.

Velikonoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ján Zábranský
Dvacet století působení křesťanství a výsledek se dostavil. Nevidím že by lidskost, rozum a láska dosáhli trvalejšího vítězství. K náboženství, které označuje reální život za zdánlivý a ten pravý je až po smrti nemám ani nejmenší sympatii.
Jana Šenbergerová
Jen jestli jsme to velikonoční poselství pochopili správně. Smrti se bojíme, ale klidně necháme Ježíše 2000 let viset na kříži a pykat za naše hříchy. Jsem docela zvědavá, jestli vůbec někdy pochopíme, že smrt je to nejlepší, co nás může potkat, a že své prohřešky si budeme muset odpykat sami. A v pekle to nebude, pokud ovšem tím peklem není naše Země. Toto jsem si dovolila napsat v rámci své svobody vyznání, rozhodně nikomu nemám v úmyslu brát tu jeho.
Soňa Prachfeldová
Díky za článek, nedělala jsem na zahrádce a maso jsem též nejedla. Jen k tomu potůčku jsem nešla a poklad též nepůjdu hledat. Ten hledejme v sobě.
Zuzana Pivcová
Pro nás už od dětství, kdy jsme chodily na náboženství, byly velikonoce nejen utrpením Kristovým, které mu způsobili lidé, ale především vzkříšením a zmrtvýchvstáním. Ještě dnes přesně vím, jak jsem se po smutném Velkém pátku vyloženě těšila, až Pán Ježíš vstane z mrtvých.
Anna Potůčková
Moc hezký článek, za který děkuji! V křestanství jsou Velikonoce tím největším a nejdůležitějším svátkem
Elena Valeriánová
I mně se líbí tento článek. Jednoduché a jasné shrnutí. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.