Zmrtvýchvstání seniora Zemana
Ilustrační foto: Pixabay

Zmrtvýchvstání seniora Zemana

4. 4. 2021

Kdo se těšil na příběh o zdravotním stavu pana prezidenta, bude zklamán. Je to příběh obyčejného důchodce, příběh, můj, příběh s dobrým koncem. Přežil jsem covid.

Ani přesně nevím, kde jsem toho prevíta chytil, ale řekl bych, že v čekárně u zubaře, protože to je jediné veřejné místo, které jsem v karanténě navštívil. Musel jsem, bolest zubu už byla nesnesitelná. Jinak jsem pořád seděl doma, vyjma pravidelných, ale spíše krátkých vycházek. Ale ono je to vlastně jedno, kde jsem to čapnul, ale co - pořádnou nálož viru, která mě na dva měsíce "vyřadila ze života."

Přišlo to náhle, ze dne na den. Ráno jsem normálně vstal, přečetl jsem si noviny a plánoval si předobědovou vycházku. Po desáté hodině mi začala být zima. Pocit chladu brzy přešel do zimnice, která neustávala. Zdálo se mi, že mám v bytě minus pět stupňů. Šel jsem si udělat horký čaj, ale nemohl jsem to v kuchyni ustát. Ta minuta, po kterou se voda dostávala do varu, se mi zdála nekonečná. To mě ale pořád nenapadlo, že by to mohl být covid. Protože jsem byl přesvědčen, že se chráním dostatečně - vyhýbám se davům, nosím roušku, dezinfikuju ruce.

Noc jsem prožil v jednom ohni, horečka mi vystoupala nad 39 stupňů a to už jsem tušil, že je zle. Někdy po půlnoci jsem vysílením usnul, ráno jsem se probudil s propoceným pyžamem, ale s poklidnou myslí, protože mi bylo mnohem lépe. Jenže ne nadlouho. Před polednem opět zimnice, cítil jsem, jak mi stoupá horečka a navíc jsem začal kašlat. Zavolal jsem obvodnímu lékaři a ten přes telefon diagnostikoval covid-19 a poslal mi na mail přípis k PCR testu. Vyškrábl jsem zbytky sil, abych zavolal na nejbližší odběrové místo a dohodl si termín testu - ten nejbližší byl za dva dny. Jenomže to už jsem tam nedošel. Naopak, vezla mě rychlá s vysokými horečkami a dýchacími potíži. No, já jsem se nemohl skoro vůbec nadechnout. Respektive, potáhl jsem do sebe vzduch, ale necítil jsem kyslík, jako bych byl zavřený v nějaké bulině bez kyslíku. A to jsem ještě po každém pátém nadechnutí dostal záchvat kašle. Cestu do nemocnice jsem vnímal, i to, jak mě po příjmu ukládají na nemocniční lůžko, ale pak už nevím nic.

Podle lékařské zprávy jsem byl devět dní v umělém spánku napojen na kyslík. Když jsem po šesti týdnech nemocnici opouštěl (musel mě odvážět syn, nemohl jsem sám chodit), řekla mi sestra: "Tedy dal jste nám pěkně zabrat, pane Zemane", z čehož soudím, že si asi doktoři a sestry se mnou pěkně užili. Já celému lékařskému stavu a zdravotnímu personálu děkuji. Nejen za sebe, ale za všechny lidi, které dostali zpátky do života. Když jsem tam ležel - už z nejhoršího venku - viděl jsem ty vypjaté situace, kdy doktoři "nahazovali" pacienty, kterým už došel dech, sestry běhaly od lůžka k lůžku, tomu dávaly infuzi, druhého překládaly, aby neměl opruzeniny, se třetím cvičily, aby jim zřejmě nezatuhly svaly...

Nikomu bych to nepřál, ani těm odpíračům roušek či těm, kteří si pořád myslí, že je to jen rýmička. Já jsem teď opravdu rád za každé ráno, kdy otevřu oči a zjišťuji, že tu ještě jsem. I když už jsem starý dědek a mám to už "za pár", pořád se mi končit nechce, pořád mám ještě v plánu udělat a zažít několik pár věcí. Možná to tak taky máte. Tak se držte a buďte zdrávi!

koronavirus Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Pane Zemane, vaše vyprávění by si měli povinně přečíst všichni ti nezodpovědní. Vám přeji plno ve zdraví a pohodě prožitých let.
Marie Novotná
Popsal jste průběh nemoci moc hezky. A stejně se najdou lidé, kteří nevěří.,že by to mohlo být nebezpečné onemocnění. Něco málo o tom vím, jak z práce, tak z vlastní zkusenosti. Přeji pevné zdraví na hodně dlouho.
Zuzana Pivcová
Patříte k těm, kteří si to pořádně "užili". Přeji Vám, aby Vám zůstala už jen vzpomínka, a nejraději ani ta. Hodně zdraví!!
Věra Ježková
Pane Zemane, děkuji vám za článek. Také patřím k těm, kteří dodržují všechna opatření – dokonce i když nejsou ani vyhlášena – prostě jsem opatrná. A velmi nesnáším, když někteří současnou situaci podceňují. Na což samozřejmě doplácím. Přeji vám hodně zdraví.
Hana Nováková
Děkuji za příběh zcela životní, který by měl otevřít oči těm, kdož stále jen remcají. Jsem ráda, že jako jeden z mnoha jste to zvládl a ještě si tu budete užívat života a něco do rubrik íčka přispějete. Mějte krásné dny už jen plné draví...
Margita Melegova
Zvladl jste to, drzte to stesti pevne v rukou jeste hodne let.
Eva Mužíková
Pane Zemane, je dobře, že jste se s námi podělil o průběh Vašeho onemocnění. Ne každý má štěstí a nemoc zvládá lehce. Bohužel je spousta případů, kdy u lidí zodpovědných dojde k onemocnění, nezodpovědným se vyhne. Užívejte si života bez sebemenších následků této nemoci ještě hodně a hodně let.
Hana Šimková
Pane Zemane až jsem se z toho článku zapotila. Zkouším, jak se mi dýchá a jestli mě ten covid také nepřepadl. Raději nepůjdu ven vůbec a doufám, že mě nerozbolí zub. Gratuluji, že jste to zvládl a že Vás ten prevít nezdolal

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%