Jak jsem se vyhnul své domestikaci
FOTO: Ingimage

Jak jsem se vyhnul své domestikaci

8. 4. 2021

Když jsem v listopadu minulého roku napsal článek "Nemáme to v manželství v této době lehké", nebyly komentáře nijak příznivé. Moje obavy, jak budeme zvládat dlouhou zimu bez možností různých společenských aktivit, byly rázně "smeteny ze stolu" s tím, že všude vládne vzájemná pohoda, porozumění a spolupráce. Byl jsem dokonce "oznámkován" jako člověk s divnými názory, kterému jde jenom o honorář (nějaký závistivec si myslí, že se tady za psaní "pakujeme ").

Teď jsme na počátku jara a já už měsíc bydlím v jiném bytě, s manželkou máme výborný vztah, denně si telefonujeme a jednou týdně k ní přicházím na oběd s kytičkou květin (a taškou špinavého prádla). V rámci příbuzenstva se uvolnil kompletně zařízený byt, který jeho majitel zatím nechce prodat, ani pronajmout, a je rád, že mu budu zalévat květiny, větrat a hradit veškeré poplatky. S manželkou jsme se rychle dohodli, sebral jsem "svých pár švestek" a začal jsem bydlet po svém.

Největším bonusem je zatím vaření, které se stalo mým velkým koníčkem. Žádná těžká jídla, nic smaženého, hodně ryb, zeleniny a pravidelné střídání příloh. Další výhodou je velká knihovna, plná klasiků, která mně snad umožní, že půjdu "do hrobu" jako vzdělanec. Dům je neskutečně klidný, ze 7. patra staré zástavby není slyšet žádný hluk, což je s panelákem na Jižním Městě nesrovnatelné. A konečně, proč to neříci, mám "svatý klid" ! To, že se mě manželka neustále na něco ptala, nebylo tak nejhorší. Ona však, no, jen si to představte, tvrdě vyžadovala mé odpovědi!

Do dnešního dne se musím občas štípnout do tváře, jestli se mně nezdá, že na mě nikdo nevolá a nic po mně nechce. Pevně doufám, že i ona je se stávající situací spokojená. V bytě už jí nepřekáží dědek, který byl vždy na nesprávném místě, když překážel, tu v koupelně či na WC, kterému doma nebyla šance svěřit nějakou kloudnou práci a který dodnes pořádně neví, kde jsou hlavní pojistky od celého bytu. To, že jí u zpráv nevysvětlím rozdíl mezi Irákem a Íránem, jistě ráda oželí. Pro ni je spíše důležité, že nejsem "skrblík" a že dál budu hradit pravidelně veškeré náklady, které jsou s jejím bydlením spojené.

Proč o tom všem hlavně píši? Asi proto, že chci s humorem poukázat na to, že soužití dvou seniorů nelze nějak "zaškatulkovat" jako správné nebo špatné. Je to výhradně záležitost těch dvou, jak se dohodnou a jak budou dál žít! Já měl jen tu "kliku", že jsem viděl, jak píši ve zmíněném článku, vzor ve svém známém, který mně ukázal cestu a okolnosti ke mně byly příznivé. Tímto svým příspěvkem navazuji na hojně diskutovaný článek pí. Hofmanové, který nám ukázal, že dlouhodobé manželské soužití přináší i řadu problémů, které nelze jen tak "zamést pod koberec".

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Nejsem soudkyně, ale čtenářka. A článek se mi líbí. Proč? Protože autor jej pojal s humorem. A toho není v dnešní době dost.
Irena Mertová
Náhodou jsem poznala paní, kterou kolem šedesátky takhle opustil manžel a on nyní žije více než 10 let v domku po rodičích nedaleko. Nejsou rozvedení, občas si zavolají, on za ní každý týden dochází s nákupem a občas se sejdou jako rodina i s dětmi a vnuky. On jí také nějak finančně přispívá. Paní se špatně pohybuje, téměř nevychází z bytu. Pán ještě výletuje s nějakou skupinou. Pán je zřejmě spokojený, odchod mj. odůvodnil tím, že paní na něj mluví a stále něco chce. Paní se asi cítí osamělá, ale se situací se smířila...
Jitka Caklová
Takováto odluka problémy mnohdy odhalí, ne vždy však oboustranně vyřeší. Tak Vám, opravdu ze srdce přeji, aby Vaše skromné doufání nebylo marné, odluka nebyla delší, než jste si původně představoval a ten "svatý klid", který si tolik užíváte, nebyl na trvalo. Věřte tomu, že i ženy mají své dny :-)
Václav Soukup
Moc děkuji za hezké komentáře a přání. Ať už bude to naše odloučení trvat jakkoliv dlouho, určitě si každý z nás uvědomí, že přes různé neshody bylo těch 45 let v jádru dobrých. Doufám skromně i v to, že manželka řekne někdy svým kamarádkám něco ve smyslu : " On ten ŠKCH / rozuměj - škodí kudy chodí / nebyl zase tak špatnej !
Jitka Caklová
Dobrá volba pane Soukupe. I já bych občas svému manželovi "vyhnutí se domestikaci" dopřála, dokonce i bez "výměnného obchodu" a ani by to nemusel být on, kdo by se stěhoval jinam.
Soňa Prachfeldová
Pane Soukupe, myslím že je to dobré řešení nechat si svoji svobodu a nemít mezi sebou vzduchoprázdno či dokonce nenávist. Možná že nyní vzájemně na sobě budete objevovat i ty dobré věci a může to být ještě i zajímavé. Ať tak či onak, přeji Vám spokojený život ve zdraví.
Věra Ježková
Váš článek se mi líbí. Dtto Jan Zelenka. Přeji vám spokojený život v jiném bytě.
Eva Mužíková
Na rozhodnutí uspořádat si svůj život není nikdy pozdě. Já jsem to udělala ve svém starším věku nejméně třikrát a nikdy jsem toho nelitovala. Je dobře, že jste před sebou nadobro neuzavřeli dveře, čas ukáže zda bylo vaše rozhodnutí definitivní, nebo jen útěk z ponorky. Tak či tak, přeji hezké dny příští.
Ján Zábranský
Pan Soukup, inteligentní, moudrý postoj - rozhodnutí člověka v pozdním věku. A navíc k tomu, jemný, situační humor, ten většině žen chybí. Buďte zdráv.
Libuše Křapová
Kažýdého z nás koronavirus a karanténa ovlivnila. :-) Vy, vaše manželka i váš společný vztah si nyní navzaájem odpočinete a jste si teď vzácní :-) Proč by to nemohlo takhle fungovat delší dobu? Držím vám palce, ať to oba ustojíte :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%