Mytí vlasů je někdy věda a ne každý ji ovládá. Vlasy nesprávnou péčí trpí
FOTO: Ingimage

Mytí vlasů je někdy věda a ne každý ji ovládá. Vlasy nesprávnou péčí trpí

7. 4. 2021

Každé vlasy jsou jiné, každé potřebují jiný střih a účes, ale totéž platí i o jejich mytí. Jenže právě způsobu umývání vlasů mnoho lidí nevěnuje pozornost. Bere ho za samozřejmost a někdy je to chyba.

Mnohé ženy si stěžují, že mají vlasy nekvalitní, jemné, nedržící tvar účesy. Starší dámy často podotýkají, že se jim kvalita vlasů s přibývajícími léty zhoršila. Někdy stačí změnit druh šamponu, ubrat či naopak přidat množství kondicionéru, změnit teplotu fénu a – zázrak – vlasy se najednou chovají jinak.

Tady je několik zásad, které je dobré o mytí vlasů vědět a třeba vyzkoušet.

. Před mytím je dobré vlasy rozčesat. Málokdo to dělá, ale zkušené kadeřnice tvrdí, že rozčesání zbaví vlasů prachu, nečistot a při mytí jsou pak vzdušnějí, takže k nim voda a šampon lépe proniká. Zejména u delších vlasů by pořádné rozčesání před namočením měla být samozřejmost.

. Šamponu tak akorát. Není třeba polévat si hlavy velkým množstvím, obvykle se pak všechen nevymyje a vlasy pak působí těžce, někdy až mastně. Ideální množství si každý může odzkoušet tak, že má sice na hlavě dost pěny, ale zároveň ji jde snadno smýt, nezůstává tam dlouho. Zkrátka, když trávíme pod vodou dlouhou dobu a máme pocit, že hlava stále není dostatečně spláchnutá, šamponu bylo moc.

. Netřít vlasy ručníkem. Je dobré je lehce vymačkat a pak zabalit do ručníku. Chvíli v něm vydržet, ale je zbytečné vlasy razantně třít. Stává se, že u tření ručníkem jemné vlasy láme. V podstatě jde o zbytečný úkon, který však hodně lidí dělá. Zejména pro vlasy starší, jemné a suché je však přímo škodlivý.

. Kondicionér nepatří na mokré vlasy a je dobré s ním šetřit. Lepší službu udělá, když je vetřený do vlasů, které jsou vlhké, ale už z nich voda nekape. Zkrátka, do takových, které jsou ve fázi, kdy už byly chvilinku zabalené v ručníku. A lepší je s ním šetřit než plýtvat. Když je kondicionéru mnoho, vlasy jsou těžké a špatně se tvarují. I do hodně suchých a lámavých vlasů stačí dát kondicionéru jen malinko, ideálně jen na jejich konce.

. Je dobré zkusit změnu. Mnoho žen léta používá stejný šampon, kondicionér, různé přípravky. Někdy je to správné, protože si jich mnoho vyzkoušely a přišli na ty, které jejich vlasům dělají dobře. Někdy se však ženy drží stále stejné značky a přitom jsou nespokojené, mají pocit, že jejich vlasy jsou čím dál nejkvalitnější. To je ten pravý čas na změnu. Výběr přípravků je nyní nepřeberný a není důvod nezkusit nějaký jejich vzorek nebo malé balení a pozorovat, zda na vlasy působily nějak jinak.

. Vsaďme na přírodu. Někdy dokáže velkou změnu přechod na bylinkovou, přírodní kosmetiku bez chemie. Mnohdy jsou vlasy za roky umývání, lakování, barvení prostě jen unavené a setkání s přírodními produkty jim udělá dobře. Každopádně to aspoň stojí za zkoušku.

. Horká voda škodí. Většina kadeřnic se shoduje v tom, že není vhodné používat příliš horkou vodu, i když ji mnohé zákaznice vyžadují a když na ně vyrukují s vlažnou, říkají: jé, to máte nějaké studené. Není samozřejmě třeba cvakat zuby při sprchování hlavy studenou vodou, to opravdu ne. Ale hodně horká voda způsobuje, že se pak vlas rychleji mastí. Takže v tomto směru platí staré dobré pořekadlo, že nejlepší je zlatá střední cesta.

. Pozor na masky. Drogérie sice nyní nabízejí množství druhu vlasových masek s příslibem, že jde  o způsob dodat vlasům dávku výživy a vitamínů. Často se však stává, že tyto masky jsou tak hutné, že vlasy takzvaně uplácnou, zmenší jejich objem, působí pak mastně, těžce. Proto je dobré s maskami zacházet opatrně, používat je třeba jen jednou za několik týdnů a rozhodně ne po každém mytí. K tomu slouží jemnější kondicionéry.

Jsou ženy, které mají od přírody dáno, že s vlasy mají minimální starosti. Pro jiné je však mytí a úprava vlasů něco jako trápení a s výsledkem bývají málokdy spokojeny. Často však je to i kvůli tomu, že lpí na svých zvycích a myslí si, že vše dělají správně. Ve skutečnosti tomu tak někdy není. Tak proto je dobré občas vyzkoušet změnu nebo se poradit. No a když se ukáže, že změna byla k ničemu nebo ještě k horšímu, nic se nestane. Vždyť se na světě dějí horší věci než to, že nám vlasy poletují, lámou se a nejsou v šedesáti tak kvalitní jako byly ve dvaceti. Hlavně, že tam pořád ještě nějaké zbyly, ne?

kosmetika vlasy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Paní Halátová, sem s tím návodem, na návod, jak si správně namazat chleba, tak na to čeká netrpělivě celý svět, a až to někdo vyřeší, tak to bude na Nobelovku. Zatím si většina lidí ten chleba maže na tu špatnou stranu, ale pozná to až když jim ten chleba spadne na zem. :)
Věra Halátová
Mea culpa, mea culpa. Neumím si správně umývat vlasy. A to celý svůj život. Nyní jsem prozřela. Budu si je umývat podle návodu v článku. Jednou mne provozovatel i-60 vyzval, že když jsem tak kritická, ať sama napíšu nějaký článek, aby mi ho ostatní zkritizovali. Asi to udělám. Napíšu článek o tom, jak si správně umývat krk, jak správně ukrojit chleba a jak ho správně namazat máslem.
Alena Švancarová
Všimla jsem se,že mi kadeřnice před mytím vlasy nerozčesává a nikdy jsem ji na to neupozornila.
Eva Mužíková
Jestli nemám nějakou činnost ráda, tak je to mytí vlasů. Mám opravdu málo prostoru ve sprcháči, dřív, než jsem si nechala vyměnit baterii jsem se několikrát málem opařila....Ke všemu vždy po umytí mám vlasy hrozně lítavé, nic s mima nejde udělat... ne, kdyby to nebylo nutností, zůstala bych u kartáčování jako někteří pejsci :))
Martin Vrba
Mytí vlasů je někdy věda a ne každý ji ovládá, nejvíce o tom věděl Karel Hála https://www.youtube.com/watch?v=aS7xIFzEXfk

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%