Moje velikonoční neděle
Foto: autorka

Moje velikonoční neděle

9. 4. 2021

O velikonoční neděli se sluníčko od božího rána snažilo předvádět své nejlepší kousky. V normálních „nekovidových“ časech bychom měli návštěvu a byt by se plnil vůněmi a štěbetáním vnoučat. Takto doma bylo ticho, beránek vyčítavě hleděl a smutnil, že ho nikdo neobdivuje. Co s načatým dnem? Kdo ví, co bude zítra? Rozhodla jsem se krásný den využít způsobem mi vlastním – tedy na nohou a venku. Rozhodla jsem se začít výstupem na Říp, ještě jsem tam letos nebyla a jistě tam davy turistů dopoledne nebudou.

Manžel mě vyklopil na začátku aleje a zvolna jsem se začala loudat prázdnou alejí k Řípu. Stromy ještě byly holé, určitě však už v nich proudí míza a síla jara je brzy probudí. Podrost zalesněného Řípu začal zářit rozkvétajícími dymnivkami. Ze všech stran se ozývalo ptačí cvrlikání a po deváté hodině už jsem byla nahoře u hospůdky. Kdo tam ještě se mnou nebyl a nemá splněnou svou povinnost navštívit naši národní horu? Všude panoval boží klid a já se kochala výhledy. Podmínky sice nebyly úplně ideální a obzor se skrýval v oparu, ale vlastně mi to vůbec nevadilo. Cestou dolů už jsem potkávala turisty a jen jsem se potutelně usmívala pod vousky. Byla jsem spokojená, protože já jsem měla Říp na chvíli celý pro sebe.

O Božím hodu velikonočním máme dělat to, co nás baví, že? Žádná práce. Rozhodla jsem se, že po obědě se vydám na svou další oblíbenou trasu. Za městem máme soustavu vodních ploch, vzniklých těžbou štěrkopísku. Žádná romantika to tedy není, ale já se tam toulám ráda a vždycky si něco najdu. Někdy tam zastihnu hejna poláků chocholaček, lysek, labutí a dalších ptáků. Teď je tam ale poměrně klid. V jedné části přes zimu přibyly dřevěné budky na nožičkách, a tak jsem byla zvědavá, jestli je některá obydlená. U jedné se proháněl párek potápek. Na ostrůvku bylo něco, o čem jsem si myslela, že je to nějaký klacek nebo kus železa. Doma jsem na fotce zjistila, že tam sedí husice nilská.

A zase se mám na co těšit! Budou se tam prohánět malá husičátka? Nebo housátka? Prošla jsem si asi posté svou trasu a spokojeně jsem si říkala, jaký jsme měli na Boží hod velikonoční doslova boží den. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Děkuji vám všem za milé komentáře. Já vím, že o Řípu píšu pořád, však už mě znáte, je to zkrátka moje srdeční záležitost. A hřeje mě u srdce, že jsem tuto vlasteneckou povinnost pomohla splnit několika z vás. Cesta s Věrkou J., Jitkou H. a Marií N. byla bohužel za mrholení, Zuzka viděla kvetoucí dymnivky. Alenka V. se zúčastnila veselého výstupu s větší íčkopartou. S Elenou jsme měly hezké počasí, jakož i s Aničkou a Vláďou. Třeba se zadaří a uspořádáme další výlet. Co se týče náročnosti, tak je sice hezké mluvit o "výstupu", ale nikterak náročný není. Jen jeden úsek je trochu strmější, ale to je nejlepší tvářit se, že nutně potřebuji něco vyfotit a přitom se vydýchat :) Podle mapy je výškový rozdíl mezi patou Řípu a hospůdkou nahoře 130 m.
Soňa Prachfeldová
Přes všechna omezení jsi Alena strávila krásné svátky. My pracovně zabijačkově, jen den předem jsem s dětmi vyšlápla Sukoslav. Máš krásné fotky ,radost pohledět.
Anna Čípová
Ali, jako vždy báječné. Jsem ráda, že povinnost jsem splnila právě s tebou. A závidím, že umíš fotit ptactvo. Tak ať ti to šlape a na toulkách máš dobré světlo.
Dana Puchalská
Álo, prosím Tě courej dál a fot'... Je to krásná fotogalerie :-) a já Ti za ní děkuju.
Irena Mertová
Krásné fotky :-)
Eliška Murasová
Tulačko, hezky jsi to napsala i nafotila. Taky se pořád vracím na svá místa, tak Ti rozumím. Ali, jak moc je náročný výstup na Říp, kdybych se někdy chtěla přidat, nejsem zdatná?
Rostislav Mraček
P.S. A fotografie jsou skvělé!
Rostislav Mraček
Závidím vám výšlap na vaši národní horu! To my, Hanáci, jsme si na naši národní horu, Velký Kosíř, vyšlápnout nesměli. Je to mimo katastrální území našeho bydliště!
Jan Zelenka
Notorický turista se nezapře. Já nikde sám courat nechci a ani nevím, jestli bych vůbec na Říp ještě vylezl. Ale do kavárny mi to zatím šlape dobře.
Daniela Řeřichová
Obdivuji nezdolnost fotografky a díky za dárek pro nás všechny v podobě kouzelných fotografií.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.