Simona (65): Život máme proto, abychom ho žili. S dalšími vdovami cestujeme, učíme se jazyky, žijeme naplno
FOTO: Pexels

Simona (65): Život máme proto, abychom ho žili. S dalšími vdovami cestujeme, učíme se jazyky, žijeme naplno

8. 4. 2021

Ze situace, kdy ovdovíte, jsou dvě cesty. Volba první znamená vše ukončit. Při zvolení druhé si člověk uvědomí, že život dostal proto, aby ho žil. Já jsem po dvou úmorných letech péče o manžela s rakovinou kostí šla tou druhou cestou.

Byla jsem tak nesmírně unavená a vyčerpaná, že mi na tu první cestu nezbývaly síly a nutno přiznat, že ani odvaha. Po celý náš společný život jsem zařizovala absolutně vše, co bylo třeba. A tak mě ani nezarazilo, co jsem musela absolvovat po manželově úmrtí. Postupovala jsem krok za krokem, jednání za jednáním a jen mě fascinovala absence pochopení a pomoci ze strany úředního šimla. V době Mirkova úmrtí bylo těžké najít srozumitelně popsané to, co opuštěné lidi čeká. Na webovách stránkách dotčených úřadů a ministerstev sice informace jsou, ale musíte trpělivě hledat a držím všem palce, aby té úřední řeči rozuměli.

Přechod do stavu single mi usnadnil můj nezdolný optimismus. Dávno je příčinou toho, že se vyhýbám věčným reptalům a nespokojencům. Nikdy se nepřestanu divit, jak to že je jich u nás tolik. Léta jsem lyžovala a hrála tenis. Moje koníčky spolu s touhou cestovat mi umožnily projet velkou část světa. Vždy jsem se na cestách zajímala i o běžný život lidí v té které zemi. Jsem přesvědčená, že nám se tady žije báječně. Jistě, ovdovělým lidem se rázem sníží životní úroveň. Dá se s tím ale žít, když vaříte a hospodaříte v jednom. Musela jsem se přestěhovat z velkého prostorného bytu v centru na předměstí velkého lázeňského města.

Zprvu se mi malý byt v přízemí moc nezdál. Na jaře jsem ale přes ulici objevila zpustlou zahradu a vzhledem k dostatku času jsem se pustila do její údržby. Na podzim jsem pak našla majitele a zahrádku jsem od něj odkoupila. V životě jsem já rotující po kancelářích a účtárnách starost o zahradu neuznávala. Neměla jsem na tohoto koníčka čas. Dnes po třech letech pěstuji vše, co nám může půda dát, a pro široké okolí dělám zahrádkářského rádce. A zatím co jsem kdysi byla ochotná jet na šílený autokarový zájezd v noci do Paříže, celý den památky a v noci zpět, teď sednu za volant a jedu půl dne pro odolný rybízový keř.

Stále mi ale chybí komunikace s lidmi a setkávání se. Dnešní pětašedesátníci jsou vesměs vitální a mají širokou škálu zájmů. Pohybují se na sociálních sítích, ale podle mého názoru nemají vhodnou platformu pro osobní setkání. Zkusila jsem navštívit klub seniorů v našem městě, ale účastníkům bylo vesměs 80+ a společnou řeč jsme nenašli. Přistupuje k tomu i fakt, že ženy se dožívají vyššího věku, a tak se stále ocitáte v ženském světě. Vdovám samozřejmě chybí mužský pohled na svět. Vím, že i ve svém věku bych se mohla porozhlédnout po nějakém příteli pro těžké chvíle. Avšak více než čtyřicetileté manželské soužití plné volnosti a tolerance je zárukou krásných vzpomínek, nemám proto na podobné dobrodružství dostatek odvahy.

Před více než třiceti lety se moje tenisová spoluhráčka provdala do bavorského středně velkého města. Začala pracovat na tamním magistrátu v sociálním odboru. Sama se ujala péče o ovdovělé. Začala pro ně organizovat pravidelná setkání v jedné méně navštěvované kavárně. Vždy si určili, o čem bude debata na další schůzce. Kromě starostí všedního dne si všímali i nešvarů v jejich městě.

Jejich rady a nápady moje přítelkyně i dnes tlumočí na magistrátu a radní je často vyslyší. Ve městě je asi deset venkovních posiloven se zařízením pro starší lidi. Místní obchodníci a podnikatelé každý rok připravují knížky se slevovými kupony pro ty, kterým už bylo šedesát pět let. Na tamních pěti středních školách se konají pravdelná setkání se seniory a mladí si berou patronát nad osamělými spoluobčany. Je mi jasné, že tyto věci jsou přímo závislé na konkrétních lidech. Znovu se ale vracím k aktivnímu postoji k životu a optimistikému pohledu na svět.

Není třeba jenom mudrovat, je třeba něco udělat. Soustředila jsem kolem sebe čtyři vdovy a vzájemně si pomáháme. Cestujeme, učíme se jazyky. Když už ten život máme, žijme ho naplno.

Simona, 65 let (ovdověla v 60 letech), psáno pro neziskový projekt vdovyvdovam.cz

 

 

 

 

 

 

 

Můj příběh ovdovění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Výborně, jen tak dál, dokud můžeme a slouží zdraví, žijme. Ovdověla jsem v 60 letech, je to moc těžké na začátku, právě proto je dobře si najít aktivity, nebo pokračovat v těch co jsme měly.
Helena Dohnalová
V 65 letech je život ještě hračka, proč je asi tolik 80 letých žen v každém klubu seniorů, protože přichází stáří. Moje kamarádka říká - stáří není pro slabochy, stáří je jen pro odvážné a silné jedince.
Ludmila Krabsová
Obdivuji vás. Jste úžasná. Držím vám palce, ať vám optimismus a aktivita vydrží co nejdéle!
Marie Ženatová
Když je člověk víc aktivní, tak samozřejmě ten život lépe zvládá* Měla jsem to podobné jako paní Simona, ovdověla jem v 56 letech, měla práce a povinností až nad hlavu, mnoho vnoučátek, jezdila jsem pomáhat mojí ovdovělé mamince. I když naše manželství bylo plné tolerance a volnosti, cítila jsem se často moc a moc sama... Ale mám kolem sebe dobré sousedy, velikou rodinu, mnoho známých, byly různé aktivity - takže se už tak sama ani moc necítím...
Lenka Kočandrlová
Souhlasím,jak si to člověk udělá,tak to má. Někdo chodí pucovat hrob a někdo si žije aktivním životem. Spřízněné duše lze taky potkat např. v knihovnách (teď bohužel jsou zavřené...),tam se taky pořádají všelijaké akce pro seniory.
Alena Švancarová
Bravo:-)
Daniela Řeřichová
Moudrý přístup k životu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%