Literární obývák „U MLSNÉ BRITNEY“ V
foto: archiv autora

Literární obývák „U MLSNÉ BRITNEY“ V

11. 4. 2021

Zahálení, lenošení, nicnedělání, povalování, flákání. Zahálka je zřejmě činnost všeobecně rozšířená a oblíbená, když jsem objevil ve slovníku synonym tolik různých obdob tohoto pojmu.

Pojem „zahálka“ je všeobecně vnímán jako negativní. Nejrůznější psychologové s varovně zdviženým prstem nás nabádají – jen žádné zahálení! Milý seniore, pokud trpíš pocitem osamění, snaž se být co nejaktivnější. Překonej sebe sama a hurá ven. Za zábavou, divadlem, do kina, do muzea, na výlet, do posilovny, do bazénu, skoč na bicykl nebo běhej. Anebo doma skládej puzzle, lušti křížovky, sázej kytičky nebo koukej na nic neříkající televizní seriály. Jenom ne zahálet. To je skoro trestné. Někteří dokonce navrhují koupit si audioknihu a poslouchat příběhy. Takové, až násilné nucení do něčeho nemám rád.

Když jsem sledoval téma zahálky či aktivity na webu, zjistil jsem, že mnozí tito rádcové jsou vesměs mladí lidé, kterým seniorské problémy zatím nemohou říkat vůbec nic. Holt, tak se to učili na školách a tak to i prezentují veřejnosti. V obecné rovině mají pochopitelně pravdu a mnozí lidé jejich rad nadšeně následují. Problém pro mne je ale v tom, že já chci dělat to, co právě teď dělat chci, bez ohledu na všechny ty moudré rady. Tedy se třeba jen flákat. A aktivní být jen záchvatově.

Při surfování webem jsem ale jednou narazil na titulek – Naučte se zahálet. S chutí jsem se do něj začetl. I přesto, že takovou činnost se učit nemusím, neboť ji praktikuji ve svém pokročilém věku již skoro profesionálně.

Současná pandemická situace nás upoutala většinou k televizi, počítačům nebo ke čtení, přátelit se známými se příliš nemůžeme, a tak náš mozek vstřebává až moc informací, které jsou nám většinou k ničemu. A unavený mozek nás začne najednou vybízet třeba k válení se na gauči. Proč ne? Nevzpírejme se tomu. I při tom válení se na gauči mozek kupodivu pracuje. Ale jinak. Není ve stresu a není ani vyloučeno, že si spojí různé stopy ve své šedé kůře a vyprodukuje nějaký náhlý geniální nápad.

Psychologům se to radí – aktivita a zase jen aktivita. Usilovné běhání v kolečku aktivity však nemusí být vůbec pro nás produktivní, ale může být i nepříjemné, ba nezdravé. Vše musí být vyvážené. A proto – zahálce budiž chvála.

Kolikrát je lepší, sednout si někam venku na lavičku, koukat se na svět nebo jak si hrají děti na pískovišti a poslouchat štěbetání ptáků. A učit se zahálet.

 

 foto: autor

 

Když mi Jenda poslal své zahálkové zamyšlení, zajásala jsem. To je ono! To je něco pro mě. Souhlasím se vším, co napsal, a nemá cenu, abych se opakovala.

První, co mě při čtení napadlo, bylo mé dětství. Rodiče mě vychovávali tak, že musím pořád něco dělat. Nicnedělání bylo káráno. Byla jsem líná. Vydrželo mi to dlouho do dospělosti. Dost pozdě jsem dospěla k tomu, že si můžu dovolit nic nedělat. Nemyslím o dovolené, během té to bývalo dovoleno.

Hned jsem si také uvědomila, že slova zahálka a zahálet téměř vůbec nepoužívám. Ne, že bych se těmto příjemným neaktivitám nevěnovala. Prostě je nemám ve svém aktivním slovníku.

Napadla mne otázka, zda je zahálka odpočinek. Odpočívat se smí. Ovšem raději aktivně. Pokud ano, může být zahálka také aktivní? To by ovšem bylo v rozporu s tím, co píše Jenda.

Ke slovu zahálet jsem našla tato synonyma: lenošit, povalovat se, být nevyužit, ležet ladem. Další konkretizace uvádí u slovesa ležet na prvním místě synonymum odpočívat. A máme to! Zahálet může znamenat i odpočívat. A naopak. Moc se mi  ale líbí představa, že, jsouc občas nevyužita, ležím ladem.

Takže, užívám si zahálku podle libosti a všechny výzvy k aktivitám s úsměvem přehlížím. Jestli to ovšem nevadí, když jsem zaregistrována na portále pro aktivní seniory.

 foto: archiv autorky

Autoři. Jan Zelenka a Věra Ježková


 

 

 

 

Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindra Hubačová
Jak píše František, musí se to umét, doufám, že máte nějaký manuál na zahálení. Od malička jsem od babičky slyšela, že zahálka je " matka hříchů ".Takže teďka nevím, zda si mám chvilku zahřešit.Dekuji Vám, prima článek!
František Matoušek
Ano,ano, i zahálet se musí umět. Díky za pěkný článek oběma autorům. Ještě bych mohl napsat třeba ... promiňte jdu si zdřímnout.
Jan Zelenka
Přátelé, ještě jednou vám s Věrkou děkujeme za vaše příjemné ohlasy.
Martina Růžičková
Další bezva počin vašeho literárního salonu. Učím se zahálet a nemít u toho výčitky svědomí. Od přečtení tohoto článku tomu ovšem budu říkat "ležet ladem" :-).
Jindra Hubačová
Skvělý a humorný článek, moc bych se chtěla naučit lenošit, ale neumím to.Nejlepe si odpočinu při činnostech, které mne baví.
Hana Šimková
Když se ze mne stala seniorka, tak moje děti měly snahu nenechat mě lenošit. Nutily mě naučit se konečně jezdit na kole, hrát tenis a nechtěly pochopit to , že to co jsem chtěla dělat dříve , mě na stará kolena už nebaví a také mě to unavuje. Dlouho trvalo, než mě konečně nechaly žít můj život zahálčivý a přestaly mi do něho kecat.
Václav Soukup
Děkuji oběma autorům za skvělé " počteníčko", které rozhodlo o mém dnešním programu. Venku krásně prší, škrtám všechny aktivity včetně nákupu a těším se na odpolední " veget " s knihou v rukách.
Martin Vrba
Moc pěkný článek plný humoru, o 100% lepší, než ten poslední. Asi byl tento psaný v leže, to se pozná, je psán uvolněně. Děkuji, pobavil jsem se.
Libuše Křapová
Já zahálím ráda. Vůbec jsem se to nemusela učit, jde mi to samo od sebe. Při zahálení mne napadají ty nejlepší, nejušlechtilejší a nejplodnější myšlenky. Jen mne mrzí, že po určité době mne při zahálení začne všechno tlačit, škubat, zmocňuje se mne neklid a pod., takže v závěru velice ráda vstanu a jdu něco dělat. Musím ale dodat, že má následující činnost je pak rovněž plodná a úspěšná :-)
Věra Ježková
Také já vám děkuji. Texty jsou samozřejmě psány s mírnou nadsázkou. Ali, teď už to vím. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.