Jak jsem uklízela Česko
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak jsem uklízela Česko

16. 4. 2021

Začalo to výzvou ve Zpravodaji našeho města: 27.3 bude celostátní akce Ukliďme Česko. Kdo se chce zúčastnit, ať si v místní knihovně vezme rukavice a pytel na odpadky.

Vzpomněla jsem si, že při procházce kolem Vltavy jsme s kamarádkou viděly lahve, plechovky a plastové obaly, které trčely z loňské trávy. Není to náročná procházka, to zvládnu.

V knihovně mi naše knihovnice přidala k rukavicím a pytli ještě oplatku a pitíčko. To mne mile překvapilo! Na procházce vytráví, když bude navíc doplněna tělocvikem při sbírání odpadků!

V sobotu 27.3 byla hlášena vichřice nad naším územím. Proto jsem si říkala, že celostátního sběru odpadků se mnoho lidí nezúčastní. Prozkoumala jsem počasí. Vítr u nás sice foukal, ale nebyl tak silný, aby mne to odfouklo, a tak jsem vyrazila. Rukavice se hodily, pytel jsem  nahradila dvěma taškami z igelitu. Lépe se mi nesly.

Na poměrně krátkém úseku jsem nasbírala sklo, plasty i hliníkové obaly od piva. Nevonělo to a navíc mohu počítat s tím, že za týden najdu další odpadky. Ale  proč si nedopřát užitečný pohyb?

Když jsem tříděný odpad dala do kontejnerů, našla jsem u jednoho kontejneru 10 lahví od piva a u druhého další. Odnesla jsem je domů, opláchla v dezinfekci a odevzdala v samoobsluze. Tak jsem kromě svačinky z knihovny měla i nečekaný honorář!

Ani já nechápu lidi, kteří do lesa přinesou chutnou svačinku a už je jim zatěžko donést prázdné obaly, kam patří. Ale žiju v rekreační oblasti a každý podzim je situace stejná: Dobrovolníci mají co sbírat na březích Vltavy od nás až do Českých Budějovic. Znám lepší zaměstnání, než dělat v lese popeláře, ale koukat na ty odpadky také není můj oblíbený zážitek. 

Nejsem sama, kdo si na procházku do lesa vezme gumové rukavice a igelitku na smetí, takže si nedělám zásluhy, jen mne fotografie odpadků v lese u článku Anny Čípové inspirovaly k tomuto příspěvku.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
S vnučkou jsme se zapojily do akce úklid Česko, vyfasovaly jsme rukavice pytle, měly jsme vozík sebou a3 vrchovaté pytle jsme naplnily. Nevím a nechápu proč jsou lidé tak sprostí a odpadky vyhazují do přírody, když kousek dál jsou všude kontejnery.
Marie Faldynová
Věděla jsem, že nejsem sama, kdo uklidí tam, kde to nikdo neuvidí a neocení :-)
Jiřina Jindrová
My lidé dokážeme všude udělat pořádný binec. Škoda, že podobných pomocníků přírodě není víc.
Jana Šenbergerová
Díky za článek. Takových lidí je víc, nicméně těch, kteří cokoliv odhodí kamkoliv je pořád víc. Proto nikdy nenechám bez povšimnutí, když vidím děti, které klidně odhodí papíry od sladkostí nebo i plechovky od nápojů. I když se ze začátku tváří, že nechápou, o čem je řeč, popovídám si s nimi a nakonec, i když ze začátku dost neradi, po sobě uklidí. Vždycky jim poděkuji, že nenechají nepořádek na místě, kam nepatří. S dospělými je těžší pořízení.
Rostislav Mraček
Děkuji vám za pomoc přírodě. Několikrát týdně běžím po silnici, již lemují příkopy plné odpadu. Nemohu pochopit lidi, kteří z auta vyhodí odpad, jenž by mohli bez námahy dovézt k popelnici. A co takové umyvadlo, televizor, gauč, křeslo, střešní krytina v poli ... hrozné!
Eva Mužíková
Jsem ráda, že patřím k těm, kterým není životní prostředí lhostejné. Jelikož chodím dosti často stejnými oblíbenými cestami, pohled na povalující odpad mne přímo vytáčí. Takže moje igelitka je také občas vrchovatá...
Daniela Řeřichová
Děkuji, paní Marie. Oceňuji dobrovolnictví, které je ve prospěch nás všech a je mi trapně za ty, co škodí přírodě i nám. I v pražském parku každou chvíli seberu plechovku u lavičky.
Zuzana Pivcová
Moc hezký článek a díky za tak záslužnou činnost. Škoda jen, že ti, po kterých jste uklízeli, se to nejspíš ani nedovědí.
Marie Měchurová
Je moc dobře, že se najdou lidé, kterým není příroda lhostejná. Nechápu ty jedince, kteří ji dokáží tak zaneřadit.
Naděžda Špásová
Maruško, to je opravdu chválihodná činnost. Jen je blbý to, že až tam vlítnou turisté, tak tam po nich ten bordel bude zase. Vždycky si říkám, proč když po sobě uklidím já, to neudělají i ostatní.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...