Co číst na jaře? Tady je několik tipů
FOTO: JOTA

Co číst na jaře? Tady je několik tipů

11. 4. 2021

Detektivky, odpočinkové čtení, historický román, povídky, ale i zábavné luštění či rady, co dělat v nemoci. To je nabídka knih, které v posledních týdnech vyšly a které lze objednat v internetových obchodech.

Richard Osman - Čtvrteční klub amatérských detektivů

Ctvrtecni_klub_amaterskych_detektivu.jpg

Čtvrteční klub amatérských detektivů tentokrát musí čaj o páté vynechat! Stala se vražda a čtveřice osmdesátníků cítí, že nadešla jejich chvíle!
V poklidné vesnici pro penzisty se jednou týdně scházejí čtyři přátelé, aby vyšetřili nevyřešené vraždy. Když je však místní developer nalezen mrtev, „Čtvrteční klub amatérských detektivů“ se ocitne uprostřed svého prvního skutečného případu. Čtveřici přátel, Elizabeth, Joyce, Ibrahimovi a Ronovi, možná táhne na osmdesát, ale pořád ještě mají pár es v rukávu. Dokáže naše velice neobvyklá, ale důvtipná partička chytit zabijáka, dřív než bude pozdě?

 

Aurélie Valognesová - Snachy za všechny prachy

Snachy za vsechny prachy.jpg

Chcete-li vytvořit neodolatelnou rodinnou komedii, budete potřebovat: despotického a egocentrického otce – Jacquesa. Martine – matku revoltující po čtyřiceti letech manželství. Jejich tři syny: věčného kluka Matthieua, který se brzy stane potřetí otcem, šéfkuchaře Nicolase, panovačného po tátovi, a Alexandra, bezbranného snílka. A především… tři nesnesitelné snachy! Dokonalou matku Stéphanie, úzkostlivou vegetariánku Lauru a nakonec Jeanne, nejistou třicátnici s feministickými názory, jejíž příchod významně naruší rodinný klid. Dejte je všechny do velkého domu v Bretani. Přidejte ještě babičku Antoinette, před jejíž moudrostí bledne i dalajláma, a jednoho toulavého psa. Zamíchejte, nechte podusit na mírném ohni a pak… Dobrou chuť!

 

Flynn Berryová - Dvojí život

Dvoji zivot.jpg

Velmi intenzivní a úžasně napsaná kniha se skvěle propracovanou psychologií postav. Novinka cenami ověnčené autorky psychothrilleru Nora hledá vraha. Claire žije spokojeným životem a pracuje v Londýně jako uznávaná lékařka. Je ale něco, co o ní nikdo neví. Ovšem její tajemství je poněkud jiné, než lidé obvykle mívají. Claire je dcerou hledaného zločince podezřelého z vraždy…
Dvojí život je volně inspirován jedním z nejznámějších nevyřešených kriminálních případů 20. století – nikdy nevyjasněným případem lorda Lucana. Kniha se čte prakticky sama, ale kromě skvěle zvládnutého literárního řemesla se jedná také o dokonalou reflexi ženského světa a násilí ve společnosti, traumat a lidské paměti, společenských tříd a jejich privilegovanosti.

 

Dirk de Wachter - Umění být nešťastný

9788026217459.jpg

V naší době, kdy se vše točí kolem hledání štěstí a kdy dokonalost a autonomie jako by byly normou, je mnoho lidí zároveň osamělých. Autor, známý belgický psychiatr, věří, že snaha o štěstí jako cíl života je chybná. Poukazuje na to, že smutek a problémy nejsou v moderní společnosti považovány za normální jevy. Vyzývá lidi, aby se navzájem častěji podporovali a nehledali hned odbornou pomoc. De Wachter pevně věří, že smutek není psychiatrická porucha, ale součást života. Proti hledání štěstí klade usilování o smysl a význam, což jsou podle něj mnohem cennější vodítka na cestě životem. Umění být nešťastný je srozumitelná, čtivá a láskyplná kniha o jednom aspektu života, jemuž se obvykle nedostává dostatečné pozornosti.
Prof. Dr. Dirk de Wachter je belgický psychiatr a psychoterapeut v Univerzitním psychiatrickém centru na Katolické univerzitě (KU) v Lovani. Je odborníkem na systemickou a rodinnou terapii, v tomto oboru působí jako školitel a supervizor.

 

Rolf Sellin - Vysoce citliví lidé mezi námi

9788026217466.jpg

Zhruba 15–20 % lidí je citlivějších na podněty ve svém okolí. Mnozí to vnímají jako zátěž – mnohdy v důsledku nepochopení okolí, které dané jedince pokládá za přecitlivělé. Rolf Sellin ve své dnes již slavné knize popisuje, jak vlastní hypersenzitivitu přijmout a jak se zase soustředit na sebe samého, aby člověk dokázal vnímat svoje tělo a vlastní potřeby a mentálně se lépe chránil. Tak se z vysoké citlivosti stane přednost – schopnost intenzivně vnímat a rozlišovat. Praktická a přehledná kniha je doplněna sebeposuzovacím testem, podněty k zamyšlení a cvičeními, s jejichž pomocí vysoce citliví lidé konečně pochopí, proč jsou „jiní“ a v čem spočívá jejich vnitřní bohatství. Kniha vychází v přepracovaném překladu.
Rolf Sellin je původní profesí architekt, který o sobě zjistil, že je vysoce citlivý. Když se učil pracovat se svou citlivostí, vyvinul metody, které dnes ve svých seminářích a knihách zprostředkovává nejen hypersenzitivním laikům, ale i psychoterapeutům a psychologům. V Portále vyšla jeho kniha Blíž tě nepustím (2019).

 

Jitka Suchá - Obrazové luštění pro každý den

9788026217305.jpg

Kniha obsahuje celou řadu úkolů, cvičení a kvízů zaměřených na krátkodobou i dlouhodobou paměť, pozornost, zapamatování detailů a práci s nimi, a to vše na úrovni zrakového vnímání. Jednotlivé úkoly jsou řazeny do určitých oblastí, je tedy možné se cíleně zaměřit na rozvoj jedné oblasti, anebo pracovat pouze s těmi, které čtenáře nejvíce baví. Toto ale není podmínkou a je možné si knihu užít i „na přeskáčku“.
Jitka Suchá vystudovala ergoterapii a fyzioterapii, pořádá přednášky, semináře, kurzy, publikovala několik úspěšných knih zaměřených především na trénink paměti. V Portále jí vyšly knihy Cvičení paměti pro každý věk, Trénink paměti pro každý věk, Trénujte si paměť, Skupinové hry pro cvičení paměti v každém věku, Trénink slovní zásoby pro každý věk. 

 

Eckart Conze - Velká iluze

kniha1.png

Versailleská smlouva a Pařížská mírová konference vtiskly světu pečeť až do dnešních dnů – zanikly staré říše, zrodily se nové státy, vzplály ale také nové konflikty, které na nás stále ještě doléhají, ať už na Balkáně nebo na Blízkém východě. Na Pařížské konferenci v roce 1919 se naděje celého světa upí­naly k tomu, aby byl po velké válce vytvořen stabilní řád a za­vládl trvalý mír. Jak však v této knize dokazuje renomovaný historik Eckart Conze, veškeré tyto naděje se ukázaly jen jako velká iluze. 

 

Radkin Honzák - I v nemoci si buď přítelem

Honzak.png

Většina z nás se umí dobře postarat o své blízké, když mají problémy nebo zdravotní obtíže, zároveň se však v takové situaci neumí dobře postarat o sebe. Být sám sobě v nemoci přítelem neznamená, že bychom měli být sami sobě lékařem. Vyžaduje to však, abychom si dokázali správně poradit ve chvíli, kdy jsme na křižovatce cest, z nichž jedna vede do nemoci a druhá ke zdraví.
Onemocnění jako psychická zátěž staví člověka před nové problémy a nutí ho přizpůsobit se novým požadavkům a někdy i velmi zvláštním a neočekávaným podmínkám, to ostatně právě všichni zažíváme. Autor této populárně naučné publikace se zabývá řadou otázek s tím souvisejících: Co se děje s člověkem, když onemocní? Jaké má pocity? Jak se vyrovnává se svým změněným stavem? Ke svému prospěchu, nebo ke své škodě? Jak se zachová, stane-li se nemoc chronickou? Jak se zachová, budou-li přetrvávat následky onemocnění? Jaké důsledky přináší nemoc pro jeho vztahy s nejbližším okolím a jaké pro profesionální kariéru...?

 

Bernard Schlink - Barvy loučení

barvy.png

Loučení má mnoho tváří. Loučíme se s mrtvými – s rodiči, sourozenci, s milovanou ženou. Loučíme se s přáteli, známými, kolegy...
Pomůže, je-li člověk přítomen umírání? Víme, že se s blízkým člověkem máme rozloučit. Ale tohle vědomí ještě samo o sobě není rozloučením. Rozloučení zařídí jen čas. Barvy loučení tvoří devět povídek, jejichž tématem jsou závažné události nebo momenty ve vztazích, které mají původ v minulosti, ale vyjdou na povrch až po letech. Teprve tehdy nastává rozloučení buď přímo s dotyčným člověkem, nebo s vlastní mylnou představou o něm… Někdy nás loučení hluboce zasáhne. A někdy nás i osvobodí. Nový povídkový soubor Bernharda Schlinka je mistrovským dílem: klade zásadní otázky a neváhá na ně odpovídat.

knihy
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Honzo, díky za dobré tipy. Knížku R. Honzáka mám ve starším vydání. Je dost podtrhaná a ohmataná.
Milena Znamenáčková
Vybrala bych si, jen čekám, až otevřou knihkupectví, ráda se kouknu sama. Už se snad taky dočkám. :-)
Antonín Nebuželský
Ale žádný šachy, snachy :-)
Antonín Nebuželský
Ty šachy zkusím.
Jana Šenbergerová
Několik titulů mě oslovilo. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.