Bezdomovec
Ilustrační foto: pixabay.com

Bezdomovec

12. 4. 2021

Stretol som sa v Zlíne s "mojím bezdomovcom". Ubehlo 10 rokou, čo som ho poznával v Azylovom dome, kde som pracoval. Minuli sme sa na ulici, ale súčasne zastavili a otočili s otázkou, ste to vy? A tak sme sa ako správni bezdomovci posadili v zlínskom parku na lavičku, lebo inú možnosť človek dneška nemá.

K mojmu sachru a káve som prikúpil ešte raz to isté. Moj bezdomovec mal na sebe dve teplé bundy, dvoje teplých nohavíc, bol zababušený, aby si udržoval stálu teplotu. Dlho som tak človečí, od sociálneho balastu očistený rozhovor nezažil. Prebrali sme všetko, čo sa deje okolo nás. O bezdomovcoch v Ostrave, v Brne v Zlíne, o korone a bezdomovcoch, o politike, o tom, ako nejde tento svet pochopiť, o ne - možnosti vzťahou s ludmi, o tých čo som poznal a umrelli, o tom ako sa dá zaspať vonku v -13 st.C, o tom, že nemože chodiť do knižnice, že nebol celý čas chorý, že nemože nájsť kamaráta, že radšej je v noci na ulici než vo vyhriatom stane plnom neumytých, páchnucich o seba nedbajúcich..... keď sme sa rozlúčili, povedal mi že má dnes 47 rokov, a po desiatych krokoch sa opať otočil a ďakoval za oslavu..... a posledné čo zdialky zavolal bolo, že si ma už predstavoval ako dedka s paličkou a že dobre vyzerám a chodím......

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Dnešní doba je hrozná! Taky jsem se setkala s pánem, měl vysokou školu, učil děti, rozvedl se a pak se už propadl na dno. 5 let žil na ulici. Těžko se mi o tom mluví. Normální chlap a tak si pokazil život. Mám ho v mobilu, a když si na něj vzpomenu zamrazí mě.....
Marcela Kapounová
Velmi pěkný článek. Děkuji a omluva za tu jednu hvězdičku. Tak dám pět sem....*****
Ján Zábranský
Ďakujem Vám za za príspevky k mojmu článku. Každý vo mne vyvolal osobnú odpoveď. Hoc som ho sám použil, ale bol by som rád keby sa slová ako bezdomovec, teraz aktuálne odopierač prestali používať. Deformuje to už v počiatku skutočnú hodnotu človeka. Ale to je problém dnešného rýchleho, tým povrchného zaradovania človeka do priehradky...Ešte raz ďakujem.
Elena Valeriánová
Člověčí příběh moc hezky sdělený. Jen si říkám 47let, to je člověk ještě plný síly a žije na ulici. Co ho k tomu přivedlo? Je to jeho rozhodnutí a není ho třeba litovat. Ti lidé tak chtějí žít. Krásná je ta moje mateřština, děkuji.
Ladislava Mikendova
Být na ulici od svých 37 let a nesnažit se něco ve svém životě změnit ,celých 10 let..Jaká lítost nad takovými lidmi ? Prostě nechtějí mít odpovědnost za svůj život a raději žebrají a přehrabují se v popelnicích. Spoustu z nás potkaly životní tragedie a na život jsme nerezignovali. Dnes přece existuje spousta organizací u kterých mohou najít pomoc,práci s ubytovnou , atd. Já rozhodně vaši lítost nesdílím.
Soňa Prachfeldová
Kolikrát přemýšloím nad osudy těch nešťastníků, proč se dostali až na dno, jen zlomeček se z toho dostane. A azylový dům je snad malý prostředek k nastartování. Pane Zábranský nelehká, ale lidsky potřebná práce pro lidi se srdcem. Díky.
Marie Seitlová
Moc pěkný a krásnou slovenštinou napsaný.
Martin Vrba
Dobrý, dobrý, pěkně jste to napsal. „A šéfíčku, už je volný ten dortíček“?
Jarmila Komberec Jakubcová
Krátký, ale velmi zajímavý článek, který mi přiblížil druhou stranu života některých lidí. Jak píše paní Měchurová - každý člověk by měl mít svou postel.
Jitka Caklová
Krásný článek, hlavně psaný srdcem. Dobře si z dětství pamatuji jak "chutná" hlad a když jsme chtěli jíst, museli jsme si to nejprve vypěstovat. Vím jaké to je, žít nuzně na okraji společnosti. Po šedesáti šesti letech, to jsem šla do první třídy a začínala chápat třídní rozdílnost, si troufám napsat, že to byla ta nejlepší příprava na dobu, která mnohé teprve čeká. Byli jsme pro své okolí žebrota, ale byli jsme svobodní. Slovenčina je libozvučná ♥ a děkuji za článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.