Jiřina Bohdalová devadesátiletá. Jaký dárek by pro ni byl nejcennější?
Herečka Jiřina Bohdalová slaví devadesátku. FOTO: Poskytnuto TV Prima

Jiřina Bohdalová devadesátiletá. Jaký dárek by pro ni byl nejcennější?

28. 4. 2021

Nezná sebelítost. Váží si přátelství, ale pokud ji někdo zradí, nezapomene na to. Každou těžkou situaci řeší s humorem. A někdy to bylo hodně těžké, protože život jí přinesl krušné chvíle. Ale vše zvládla a teď slaví devadesátku.

Tedy, slovo slaví není na místě. Vzhledem k současné pandemické době se velká oslava konat nemůže a jejím blízkým je to líto, protože Jiřina Bohdalová bývá skvělá hostitelka. Přesněji, ráda a skvěle vaří. Nejvíce o tom ví její dcera, herečka Simona Stašová, která jejich soužití v době covidové popisuje stručně: „Každý den si voláme a máma nám každý den vyváří.“

Jejich vztah je silný a jedna o druhé mluví moc hezky. „Dcera a vnuci jsou základním zdroje mé energie. Vnuci nejsou moc rádi, když o nich mluvím, tak to respektuji. Dceři to nevadí, tak o ní mluvím ráda,“ říká Jiřina.  Na Simonu se často chodí dívat do divadla, nevynechá žádnou její generální zkoušku. Zpočátku ji však rozhodnutí stát se také herečkou trošku rozmlouvala, tedy spíše ji upozorňovala, že jde o povolání nejisté a náročné na psychiku. Ale coby žena moudrá poznala, že dcera o herectví opravdu stojí a tak poté její snahu pozorovala spíše zpovzdálí. Ostatně, sama dobře ví, že i ji herectví lákalo tak, že se kvůli němu vzdala původní profese učitelky. Také tehdy šla do nejistoty a navíc mluvíme o době, ve které to vůbec neměla jednoduché.

Narodila se 3. května 1931, tatínek byl truhlář, maminka se živila jako služebná. Zajímalo je divadlo, maminka ochotničila, otec nebyl lhostejný k tomu, co se děje ve společnosti. A v roce 1954 na to doplatil. Když si komunisté vyřizovali účty s nepohodlnými osobami, stal se součástí politického procesu a dostal v něm patnáct let vězení. Pro Jiřinu to  znamenalo, že na ni upřela pozornost Státní bezpečnost. Začínající herečka s kontakty na slavné lidi pro estébáky byla ideálním soustem. V knize Měla jsem štěstí na lidi tuto etapu svého života popisuje s tím, že ji dokonce estébáci drželi ve vazbě a vyslýchali ji. Když byl její otec ve vězení, přerušila studium DAMU, aby mohla pracovat a starat se o svou mladší sestru a matku, která z toho, co jejího muže postihlo, nakonec dostala infarkt. V té době navíc už měla dceru Simonu. Takže si zvykla žít velmi skromně a takzvaně obracet každou korunu.

Toto období pro ni znamenalo ještě jeden nepříjemný fakt. Státní bezpečnost ji vedla v záznamech jako svou agentku. Estébáci po ní chtěli, aby donášela na Jana Wericha a Miroslava Horníčka, se kterými se znala. Tvrdí, že nikdy nic takového neudělala. Po roce 1989 vedla dlouhý soudní spor jehož výsledkem bylo rozhodnutí, že byla jako spolupracovnice StB vedena neoprávněně a její jméno bylo očištěno. Kauza ji stála hodně sil a nyní se k ní již nerada vrací.

Jan Werich však v jejím životě sehrál roli i v dobrém slova smyslu. Když se vrátila na DAMU, všiml si jí v absolventském představení a nabídl jí angažmá v Divadle ABC. Bylo to pro ni významné, protože mohla dělat práci, po které toužila a zároveň živit rodinu.

Její kariéra se nejvíce rozjela, když excelovala na scéně Divadla na Vinohradech. Sehrála tam řadu rolí, od těch dramatických až po ty komediální. A právě jako mimořádně skvělá komička, která si umí dělat legraci sama ze sebe, se zapsala do duší diváků divadelních, ale i filmových a televizních. Večery, kdy v televizi byla „Bohdalka“, se staly pro několik generací typickým způsobem trávení volného času. Lidé se těšili na její scénky a glosy v Televarieté, na její role v televizních seriálech, v komediích.

„Dnes mi hodně vadí, že vulgarita je převlečená za humor,“ říká. Její filozofie je založená na tom, že opravdové umění je dostat do hry, povídky nebo skeče něco méně slušného tak, že herec či moderátor sám nevysloví vulgární slovo, ale divák si ho tam dodá sám. „Když se toto podaří, znamená to, že ten humor funguje,“ míní.

Její skvělá jízda však měla ještě jedno zpomalení. Natočila film Ucho, který komunistickým cenzorům výrazně vadil, protože otevřeně kritizoval komunistickou zvůli. Skončil v trezoru. Tím se na čas zařadila mezi herečky, které nebylo žádoucí obsazovat. Jenže její mimořádný talent a její životaschopnost nakonec zvítězily. Režiséři si ji žádali, diváci ji milovali a tak cenzoři pochopili, že bude lepší národu jejich milovanou Bohdalku nezakazovat.

Stala se jednou z nejznámějších, nejobsazovanějších a nejobdivovanějších českých hereček. Což ovšem neznamená, že by ji měli všichni rádi. Je totiž tak trochu hubatá. Říká, co si myslí a když se jí něco nelíbí, dává to najevo. „Máma není splachovací a to je dobře. Když jí někdo ublíží, ona si to pamatuje,“ podotýká její dcera Simona.

A tak se Jiřina nedávno veřejně vyjádřila i k současné pandemii, přesněji k tomu, jaký má v této době z českého národa pocit. A nebylo to nic lichotivého. „Politici nám lžou. Jenže obrazovka je potvora a z toho, jak se lidé tváří, se dá ledacos vyčíst,“ řekla. V rozhovoru s moderátorem Liborem Boučkem řekla také toto: „Lidé se neumí semknout a strašně mi to chybí. Za minulého režimu byl táta dlouho zavřený a přesně si pamatuji, kolik lidí mi pomohlo, kolik lidí mi tajně drželo palce. Byli jsme semknutí. Po roce 1989 se mnohé změnilo. Mám pocit, že jakmile jsme získali svobodu, absolutně jsme se rozdělili. Lidé se měli tak dobře, až si toho přestali vážit.“

To, že je společnost rozdělená a většina lidí myslí jen na svůj prospěch, se podle ní dostalo na povrch právě v době pandemie. A netají se tím, že ji to trápí.

Takže možná, že by nejlepším dárkem k devadesátinám této výjimečné dámy bylo, kdyby lidé zase začali držet pohromadě, politici mysleli na jejich blaho a ne jen na to, zda vyhrají volby a pandemie by se stala jen kapitolou v dějinách. Ale protože je moudrá a životem zkušená, ví, že tento dárek asi nedostane. Těch jiných však bude mít hromady.

 

 

herci kultura osobnosti
Hodnocení:
(4.9 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Václav Soukup
Nejvíc na paní Jiřince oceňuji její všestranost. Vynikající komička dokázala zahrát skvěle i vážné role. Spolu s Danou Medřickou ji hodnotím jako vůbec nejlepší ! Blahopřeji a vzhůru ke stovce !
Marie Ženatová
I já přeji paní Bohdalové hodně zdraví, neutuchajícího elánu a vitality...*
Svatava Páleníková
Přeji paní Bohdalové především hodně zdraví!
Irena Mertová
Paní Bohdalovou velmi obdivuji, přitom ji však "nemusím". Asi proto, že je jí všude plno. Vzpomínám si, že před asi 20 lety bylo všude plno pana Zedníčka, dělali jsme si s manželem legraci, že na nás vyskočí i z otevřené konzervy.
Naděžda Špásová
Jsem na tom podobně jako Věrka J.. U JB mi vadí její prosazování se sama sebe, skáče lidem do řeči, zkrátka jí fakt nemusím.
Zuzana Pivcová
Od filmu Madla zpívá Evropě, kdy byla malá temperamentní Jiřinka členkou kolektivu dětí, kde se nedala přehlédnout, až do dneška uplynulo neuvěřitelně víc než 80 let. I když je paní Jiřina pojímána především jako komička, předvedla se i v jiných rolích. Film Ucho, o němž se zmiňuje Daniela, byl pro mě i navzdory dvacetileté prodlevě šokující nezapomenutelný zážitek.
Martina Růžičková
Děkuji za pěkný článek. Jubilantce přeji pevné zdraví a další spokojená léta.
Věra Ježková
Dřív jsem ji měla ráda, několik let už ji nemusím - je jí na mě moc. Má štěstí, že je nejspíš dost zdravá a svým založením vitální. Přeji jí ještě hodně spokojených let.
Daniela Řeřichová
Také gratuluji stále mimořádně temperamentní Jiřince k úžasnému jubileu. Pro mne nedoceněná ve filmu Ucho.
Antonín Nebuželský
Přeju paní jiřince hodně dalších let, pokud možno ve zdraví, jen se mi zdá, což není problém paní Bohdalové, že je na obrazovce v jednom kuse. To bude spíš tím, že se v téhle době nic pořádného nenatočilo. Ale třeba taková Fany, to je koncert. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%