Chlapi, nevěřme kecům o depresích
Ilustrace: Tomáš Polák pro portál i60

Chlapi, nevěřme kecům o depresích

12. 4. 2021

Já na deprese nenadávám. Neříkám, že bych je jako neměl, ale tak nějak jsem si s nimi vytvořil harmonický vztah. A doporučuju to všem chlapům!

Zjistil jsem totiž, že takzvaná depka mi nejen pomáhá přežít život, ale je taky očistná pro svědomí. Konkrétně: V povědomí veřejnosti se traduje desatero příznaků deprese – proberme jeden po druhém.

  1. Problémy se spánkem, noční běsy a úzkosti: No a co, nic nového pod sluncem, to mám odjakživa. Dřív mě děsilo, že musím ráno do práce, teď ve stáří mě po nocích pronásleduje můra, že za chvíli zase budu muset na malou.
  2. Nechutenství či přejídání: To první se mě nikdy netýkalo, to druhé velmi. Ale teď už vím, že nejsem nenažraný prase, nýbrž křehký depresivní jedinec. A že moje povislé panděro je depresivní syndrom.
  3. Nikdy nekončící únava: O tomhle snad ani není třeba diskutovat, každej ví, že chlap se unavenej, přetaženej a energeticky vyčerpanej už narodí. Měly by si to uvědomit hlavně ženy, to jest maminky, učitelky, manželky, tchýně, pracovní kolegyně (zejména ty nadřízené), prostě všechny baby.
  4. Zhoršená paměť: To jako že si mám pamatovat každou ptákovinu? A každýho joudu, kterýho potkám? Ani náhodou, na to zapomeňte!
  5. Pocit intenzivní úzkosti: No dovolte, jestli chcete, abychom my chlapi byli sebejistými tygry, tak nám pro to vytvořte podmínky! Minimálně třikrát denně nás pochvalte, do pěti minut po našem příchodu domů nás vydatně nakrmte, neveďte řečičky o rýmičce, když máme přinejmenším rozedmu plic kombinovanou s cholerou, netelefonujte nám do hospod malichernosti, když tam zrovna řešíme globální záležitosti, neponižujte nás poznámkami o nutnosti častěji si měnit fusekle a tak dále, je toho ještě mnoho! Jo a ještě něco: nějak to udělejte, aby Sparta neprohrála s Baníkem, protože jinak nám sparťanům bude intenzivně úzko.
  6. Snaha utéct před realitou: My neutíkáme, to ta realita stojí za prd a nechce s námi spolupracovat. Tak si vytvoříme svou, to nám přece nikdo nemůže zazlívat. Ani to, že si při tom třeba pošleme do zmučené dušičky pár panáků.
  7. Neschopnost radovat se: Nevím který psycholog/psychiatr sem tenhle syndrom zařadil. Nejspíš to byla psycholožka/psychiatrička. Kamarád Pepa jednou v hospodě moudře řekl: „Kdyby se bejvala Eva nesčuchla s hadem, mohli jsme teď radostně sedět v ráji a čučet na nahatý holky.“ Tak to je, netřeba nic dodat!
  8. Vyhledávání samoty: Jo jo, pravda, ale takovej už je úděl duchovních velikánů. Naštěstí duchovní velikán duchovnímu velikánovi oči nevyklove, takže si občas spolu skočíme na jedno točený. I prostinký výčep změníme ve schránku centrálního mozku lidstva. No a po zavíračce zase vyhledáme samotu.
  9. Sebevýčitky a pocit viny: My chlapi jsme holt hodní a obětaví. Radši vezmeme chybu na sebe, než abychom někomu ublížili. To je naše povaha, mám nás za to moc rád.
  10. Bezdůvodný pocit bolesti: Kdo rozhoduje, jestli je bezdůvodný? To jako, že jsme hypochondři? Protestuju! Celej život chlapa je jedna krutá bolest. Víte třeba, jak bolí řídit svět, jak vysiluje vyplňování sázkových tiketů, kolik duševní kapacity sežere vymejšlení výmluv, kterým manželka uvěří? Nebo jaký peklo je uslyšet z kuchyně větu začínající slovy: „Kájo, že ty jsi zase neudělal…“?

Závěr je jednoduchý. Fenomén nazývaný deprese, je běžným denním chlebem chlapskýho existování, jde jen o to vytvořit si s ním onu harmonii. Na psychologii a psychiatrii se neohlížejme, nic netušej, vždyť jsou rodu ženského.

 

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladimír Mrázek
Ani ta deprese už není co bývala.
Zuzana Pivcová
Tady jsem se moc pobavila. Článek od chlapa, ale žádná bezohledná ironie, je to fakt humorné. Protože kdo něco takového napíše, tedy zařadí do toho i sebe, je jednoznačně nad věcí, a to je dobře.
Soňa Prachfeldová
Asi to tak bude z mužského pohledu :-) moudrá žena to chápe.
Zdenka Soukupová
Tomáši, fakt znáte všechny mé kamarády? Že jste je tak perfektně vystihl... Moc hezká ironie. :-)
Antonín Nebuželský
Asi tak nějak :-)
Jana Šenbergerová
Zažila jsem deprese u své kamarádky. Rozhodně to nebyla legrace, ale váš článek mě pobavil.
Jarmila Fialová
Proč je jako autor uvedena redakce, když autorem je Tomáš Polák?
Alena Švancarová
Perfektní vykročení do nového dne a týdne.Hodně jsem se pobavila.Ale depresi ,která by mě ovládla bych opravdu nechtěla.
Martin Vrba
Miluji humor, jsem rád z každého obyčejného dne, v každém dnu si většinou najdu něco pozitivního, ale o skutečné depresi a o úzkostech bych si nedovolil nikdy dělat legraci. Jsou to opravdoví ďáblové, to i smrt je proti nim přívětivá babička. Proti těm ďáblům nelze bojovat životním postojem, protože když se dostaví, tak každému změní úplně všechno a v prvé řadě i ten životní postoj, ovládnou nám totiž mozek. A to mi vede k tomu, že se raduji z každého dne o to více, když to jde, protože před mnoha lety jsem se dozvěděl, co jsou skutečné deprese sám na sobě.
Dana Puchalská
P a r á d a. :-) :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%