Jak je možné si zjednodušit darování květin

Jak je možné si zjednodušit darování květin

19. 4. 2021

Za devatero horami, za devatero řekami, před mnoha a mnoha lety – tak nějak začínají pohádky. Princezna se prochází po zahradě, tu přičichne ke květu jabloně, tu si utrhne rozvitou růži, nebo natrhá luční kvítí a odnese si je do své komnaty.  Ostatně, nejen princezny v pohádkách jsou obklopeny květinami. I nás, kteří si prožíváme prozaičtější osudy, květiny doprovázejí celým našim životem. Jenom si zkusme vzpomenout, při kterých příležitostech jsou květiny předávány, či jen tak zdobí stoly, komody, poličky.

Tak třeba, na nočním stolku v porodnici, na katedře paní učitelky, na stole při svatebním obřadu, na pohřbech, na rautech, v recepcích hotelů, na stolech v restauracích, v náručí vítězů nejen sportovních turnajů, ale také narozeninových oslavenců, k MDŽ, ke Dni matek, … Zdá se, že výčet situací, ke kterým se květina hodí, by byl hóóódně dlouhý.

Vzpomínáte, kdy jste poprvé dostali pugét, nebo alespoň jeden stonek s květem? Možná to bylo v první třídě, kdy se do vás zakoukal Vašek, u stanice autobusu utrhl sedmikrásku a potají, aby se mu kluci nesmáli, ji zastrčil do kapsy vašeho kabátku. Ale to jen spekuluji. Vzpomínám si, jak jsem s kamarádkami z páté třídy seděla na louce plné květin, a jako ony, i já otrhávala bílé lístky kopretiny s doprovodným špitáním – má mě rád, nemá mě rád.

Ať ve svém životě pátrám, jak pátrám, asi první květy jsem dostala v pubertě. Vybavuji si 2. ročník mé střední školy. Značnou část roku, každé úterý večer, poté, kdy mi skončil kurs psaní na stroji, na mě čekal Petr. Když mi poprvé podal svazek bramboříků, rozpaky jsem nevěděla, co mám dělat. Byl únor, mráz zalézal za nehty, já se zrudlými tvářemi a v rukách s rukavicemi převracela stonky s růžovými kvítky. Nevěděla jsem, kam s očima, a naprosto bez jakékoliv romantiky mě polilo horko: jak to doma vysvětlím?! Rodiče totiž neměli potuchy o existenci mého ctitele. Kytičku jsem doma nenápadně dala do malé vázičky, a tu ukryla před zraky zbytku rodiny. A jen tak na okraj – i přes ty krásné květy se naše cesty rozešly.

Dnes mám za sebou hodně odžitých let a mnoho květin, které jsem darovala i dostala. Kdysi  dávno, když jsem si už jako manželka před mým bratrem povzdechla, že se na mě s kytkami zapomíná, jako obvykle s dávkou ironie mi řekl: víš, co napsala francouzská spisovatelka Saganová? Vdaná žena se pozná podle toho, že si kupuje květiny sama. Tak jdi, květinářství máš za rohem.

Za devatero horami, za devatero řekami, po mnoha letech soužití s mužem, který dokáže vtipně glosovat kdeco, si v mezidobí narozenin a svátku občas květiny koupím. Jednou se manžel vrátil z chalupy do našeho bytu a při pohledu na tulipány ve váze pronesl řečnickou otázku: „To jsi dostala od souseda?“ Věděla jsem, že na moji odpověd nečeká, přesto jsem odpověděla a předpokládala, že tato triviální situace skončí: „Zatímco ty si lebedíš na chalupě, já chodím do práce. Tak jsem si udělala radost a koupila jsem si je, když ty se k tomu nemáš.“ Poslední slovo měl manžel: „Proč bych ti nosil nějaký kytky? Vždyť ještě žiješ.“

Za svým posledním slovem manžel udělal tečku následující den. Kromě obvyklého nákupu přinesl růži na vysokém stonku v průhledné plastové krabičce. „Tady jsem ti přinesl růži. Vydrží 730 dní.“ I když se na ni dívám více než tři roky, čerstvé květiny ve váze jsou na našem stole k vidění i mimo narozeniny. Když si je koupím.

A kromě potěšení z květů ve váze se občas snažím objektivem fotoaparátu zachytit krásu některých květin pro potěchu oka.

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Julie,to je nádherná přehlídka květin . První kytku jsem dostala od mého spolužáka někdy v deváté třídě. Byly to sněženky. Dala jsem si je doma na stůl a byla jsem šťastná asi jako každá holka v mém věku. Můj manžel mi kupuje květiny často nejen k výročí, svátku nebo narozeninám.
Soňa Prachfeldová
Lovim v paměti, kdy jsem prvně dostala kytičku od kluka, snad v tanečních. Kdo by je neměl rád, dostávám dodnes v kruhu rodiny i od přátel. Krasná je luční kytička, netrham první narcisy a tulipány ze zahrady, to je mi líto. Kytky nás ženy tesi a doprovází celý život.
Marie Novotná
Můj muž říkal :tady to kolik měsíců roste a ty to v minutě zničíž. :-) Občas kytku přinesl, (teď mu je nosím já :-( ) raději mám v květináči. Ale jinak se mi líbí všechny. Děti i vnoučata mne s kytkou vždy potěší.
Daniela Řeřichová
Také mám podobnou zkušenost s první kytkou od kluka, kterou jsem schovala před rodiči. Květiny jsem od manžela dostávala často, dnes mi je nosí vnučka.
Jana Šenbergerová
Moc hezké. Květiny dostávám, kupuji jiným a občas i sobě. První kytici si asi nepamatuji, ale mnohé z těch dalších ano. Utkvěla mi ta, kterou jsem dostala od svého budoucího manžela, když jsme ještě studovali. Měl velký černý deštník a jednou se odněkud vrátil na kolej a v něm mi donesl nádherné pivoňky. Možná byly kradené. :-) Po svatbě mi ale květiny kupoval. Nezapomenutelné jsou kytičky, které mi natrhaly dcerky na louce za domem. V přírodě květiny netrhám, ale mám je ráda tam, kde rostou.
Alena Švancarová
Tak to se Vám povedlo.Jak povídání tak fotky pro potěchu oka.Prima.
Jiřina Jindrová
Hezké povídání i fotografie.
Vladislava Dejmková
Většinu květin si také koupím/vypěstuji sama. Spíš je dostávám od synů než od manžela. Ale občas přece jen.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...