Láska k ovdovělému muži je komplikovaný druh vztahu
FOTO: Ingimage

Láska k ovdovělému muži je komplikovaný druh vztahu

19. 4. 2021

Ztratili ženu, kterou milovali. Vzpomínají na ni. Může se stát, že novou známost budou s nebožkou srovnávat. Že bude „ta druhá“. S tím vším by měly počítat ženy, které si něco začnou s ovdovělým mužem.

Začít žít s mužem rozvedeným se zdá být jednodušší. Rozvedl se, tudíž mu manželství neklapalo, jinými slovy, neměl by mít důvod na ně vzpomínat v dobrém. Ovšem vdovec, to je jiný případ. Velmi často jde o muže, kteří přišli o ženy, které milovali, se kterými vedli pěkný život. Tudíž na ně vzpomínají v dobrém. A to je pro dámy, které pak vstoupí do jejich životů, docela obtížně řešitelná okolnost. Ustojí to zpravidla jen ty moudré, velkorysé, zkušené. Ale každopádně je vztah s ovdovělým mužem zajímavá a komplikovaná životní situace.

Vdovců je výrazně méně než vdov, takže jim není věnována velká mediální pozornost. Moc se o nich nemluví. „Zkoumali jsme problémy mužů, kteří ztratili ženu, například to, jak se o sebe dokáží v dalším životě postarat. Zaměřili jsme se na více než sedm set mužů ve věku kolem sedmdesáti let z různých zemí Evropy,“ uvedla Carolien van den Brinková z nizozemského Národního institutu pro veřejné zdraví, která je jednou z autorek unikátního průzkumu. „Ukázalo se, že se často potýkají s řadou problémů, například uváděli, že jim dělá problém připravovat si kvalitní jídla a udržovat dům. Naopak oproti ženatým mužům ve vyšším věku o sebe více dbali a lépe zvládali péči o své tělo,“ tvrdí s tím, že mnozí tvrdili, že už o další známost nestojí, protože se obávají, že by ji srovnávali s předešlou partnerkou, pokud byl jejich vztah pěkný.

Více než průzkumy ale stejně vždy vypovídají konkrétní prožitky konkrétních lidí, takže tady jeden je. Helena, 62 let, učitelka: „Žila jsem po rozvodu sama a občas jsem se zkusila s někým seznámit. Ale nikdy z toho nic nebylo. Jednou mě známí pozvali na rodinnou oslavu a tam byl zajímavý starší muž. Bylo mi jasné, že se nás pokoušejí spárovat a věděli proč. Opravdu jsme měli spoustu stejným zájmů, zalíbili jsme se jeden druhému. Byl to vdovec. Zpočátku se mi to velmi líbilo, postavila jsem sama sebe do pozice ženy, která ho vytáhne ze samoty, ze zármutku, udělá mu život zase hezký. Jenže jsem se přistihovala, že na jeho bývalou ženu žárlím. Evidentně  byla skvělá. Hezká, chytrá, všichni ji měli rádi, často na ni vzpomínali. Já si připadala jako ta druhá, jako méně kvalitní náhradnice. On se takto ke mně nechoval, já si to spíše vsugerovala. Ale je pravda, že měl doma stále její fotku, ve skříni si nechal nějaké její věci. Mně to vadilo, ale možná to byla moje chyba. Dodnes nad tím přemýšlím. Nakonec jsme vztah v dobrém ukončili, ale já dodnes nevím, jestli jsem to neměla raději skousnout.“

Žárlivost na předešlou ženu. To je to, co si nesmí žádná žena, která si začne s vdovcem, pustit do života. A vdovci by si rovněž měli uvědomit, že jejich nové partnerce nemusí být příjemné časté vzpomínání, srovnávání, případně koukání na starou svatební fotografii.

O tom, že ovdovělí muži se často se ztrátou ženy smiřují těžce, svědčí i fakt, že uzavírají další manželství mnohem méně často než muži rozvedení. „Zatímco pouze čtvrtina ovdovělých mužů začne žít s novou ženou, mezi rozvedenými tak učiní více než třetina,“ uvedla socioložka Dana Hamplová.

Psychologové však mají zajímavý poznatek. Právě lidé, kteří prožívali hezký kvalitní vztah, jsou často schopni další stejně kvalitní vztah navázat. Takže vdovci, kteří měli pěkné manželství, jsou zpravidla dobrými partnery i ve vztahu dalším. Na rozdíl od mužů, kteří se třeba vícekrát rozvedli, což může často naznačovat, že s takovým pánem není něco úplně v pořádku.

„Zásadně odepisuju na inzeráty vdovcům a ne rozvedeným,“ říká šedesátiletá Mirka. „Žila jsem s mužem, který byl vdovec a bylo to nejhezčí období mého života. Byl pozorný, věděla jsem, že svou ženu miloval a choval se k ní hezky. Znala jsem ji, věděla jsem to i od společných známých. A stejně se pak choval ke mně. Bohužel, zemřel. Pak jsem chvíli chodila se dvěma muži, kteří byli rozvedení. A u obou jsem zanedlouho přesně věděla, proč jsou rozvedení, dokonce bych se vsadila, že ženy opustily je, ne naopak,“ tvrdí.

Některé ženy, které navázaly vztah s vdovci, tvrdí, že je velmi obtížné smířit se s rolí „té druhé.“ Těžké je ustát zájem přátel vdovce, jeho rodiny, dětí. Je jasné, že ti všichni novou ženu poměřují s tou předešlou, která často časem získala pověst světice, jak už to u mrtvých lidí bývá.

Hlavní roli v těchto komplikovaných situacích musí sehrát sami ovdovělí muži. I pro ně je těžké pustit si do života novou ženu, nesrovnávat ji s tou předešlou a uvědomit si, kde je zdravá míra mezi vzpomínkami a současností. Každopádně by se do nového vztahu měl vdovec pouštět jen tehdy, když si je jistý, že je na něj připraven. Jinak může nové ženě, byť třeba nevědomky, ublížit.

ovdovění vztahy a sex
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Někdy je ze všeho nejtěžší vyjít sám se sebou, nejhorší na tom je, že takovou stížnost vám nevezme ani lampárna na Hlavním nádraží. Z toho důvodu by si měl single, který naprosto skvěle zvládá po všech stránkách péči o sebe, udržovat alespoň nějaký malý příhraniční styk (v žádném případě ale nebrat domů k trvalému pobytu)s nějakým protějškem, který je na tom podobně jako on, aby bylo alespoň něco možné na toho druhého svést, aby před sebou samým dotyčný neztrácel „glanc“. :)
Jitka Caklová
Pokud se vztah postupem času stane vězením, či závislostí, problémy přijdou. Poté je úplně jedno, zda je to vztah s vdovcem, s rozvedeným, nebo se "starým mládencem".
Věra Halátová
Další vztahy nejsou bez problémů, ať jde o vztahy po rozvodu nebo po úmrtí partnera, partnerky. To je poznatek dlouho známý. "Lepší je žitečko nežli oves, lepší je mládenec nežli vdovec. Mládenec miluje aspoň trošku a vdovec vzpomíná na nebožku."
Eva Kopecká
Není snadné začít vztah ve zralém věku. Jeden i druhý mívají sice už z domu dospělé děti, ale jeden i druhý mají za sebou pozitivní i negativní životní zkušenosti. Mnohdy někde poblíž i potřebné vlastní rodiče. A samozrejmě i svoje neduhy, únavu z práce atd. Obdivuji páry, které se na tu poslední dekádu života dokázaly dát dohromady s úvozovky dole CIZÍM člověkem úvozovky nahoře. Životní zkušenosti a to, co vím od jiných, mě bohužel přesvědčily, že nejpohodlnější je, bydlet ve svém a s přítelem se jen vídat. Jsou pane Vrbo i jiné náměty. A sice takové, že nádorové onemocnění žena přežije, ale na manželství to nechá takové stopy, že se rozpadne. Jak mě přesvědčila známá, která pracuje na příslušném oddělení, mezi těmi dvěma dojde k takovým změnám, že jdou od sebe. Ve většině případů. A jak mě přesvědčila zkušenost jedné skutečně dobré známé...i vdovec movitý, hodný a pohledný může zaznamenat neúspěch ve vztahu. Nejenže má všude fotky. Ale bohužel žádná žena nechce navázat tam, kde jeho minulý vztah skončil. To jest rovnýma nohama skočit do vztahu ve stylu...manželství po x letech...pán nechce prostě být sám. Od nové partnerky se čeká vedení domácnosti a celkové přizpůsobení se. To asi málokterá ustojí. Jak vztah mladších, tak vztah starších, se má vyvíjet jako nový. Nezatížený něčím z minulosti, co by jednomu z nich vadilo. Záleží samozřejmě hodně na povaze těch zúčastněných. Vztah může vyjít a naopak jak v mládí, tak později. A to, co kolikrát napíše život, by mnohdy málokdo vymyslel.
Jana Šenbergerová
Martine, až tak moc jste si to nevymyslel, protože podobný případ jsme měli v naší rodině. Po smrti mé švagrové si její muž vzal její nejlepší kamarádku, která se s oběma velmi dobře znala a v posledních letech života švagrové jim pomáhala. Nový vztah byl také hezký, ale tentokrát zůstala po jeho smrti sama žena. Já sama jsem se jako vdova dala dohromady s vdovcem s tím úmyslem, že si chceme život společně užívat, ne se užírat. Máme podobnou zkušenost s úmrtím svých bývalých partnerů, proto se navzájem lépe chápeme. Měli jsme velké štěstí, že naše rodiny nás oba přijaly. Na své bývalé partnery vzpomínáme s láskou a na hřbitov za nimi chodíme spolu. Co bylo, bylo, to změnit nelze, ale co je, máme jen ve svých rukou.
Martin Vrba
Občas si rád hraji s láskou na nečisto tak, že by to mohlo být třeba i námětem pro film nebo dokonce i pro skutečně žijící a milující se lidi v podobné situaci. Tento článek krásný článek paní Hofmanové mě inspiroval k tomuto vymyšlenému příběhu. . . . . Bezdětná manželská dvojce ve středním věku žije v dokonalém vztahu a do toho se manželka dozví, že je vážně nemocná a zbývá jí jen několik měsíců – možná let života.(?) Svou nemoc před mužem se zatím snaží držet v tajnosti, nechce ho vyvést z míry a chce, aby byl co nejdéle veselý s ní, tak jak ho poznala a milovala celý život. Svého muže dokonce tak miluje, že si nepřeje, aby po její smrti zůstal sám a tak ho „nabídne“ své o deset let mladší kamarádce v práci, která je s jejím zdravotním stavem dokonale obeznámena a zatím ona nemůže najít toho pravého. Ta se nejdříve jen nesměle zúčastňuje jejich výletů do přírody, aby se s manželem kamarádky seznámila. On je přesně takový, jak ho kamarádka s láskou popsala, je to fešák a velice zábavný, všude kam vstoupí, je přirozeným hybatelem společnosti, ale má to jeden zádrhel. Je stále milujícím manželem a nerozumí tomu, jak se aktivně jeho manželka snaží ho připoutat k té velice atraktivní a mladší ženě. Jemu už začíná být podezřelé, že když ji volá do práce, že se dozvídá, že tam není, má podezření, zda mu není nevěrná, ale ona jen chodí na chemoterapie. Vše se provalí, když během krátké doby přijde o vlasy. A jak by to mělo asi pokračovat (co myslíte), jako komedie, tragédie, nebo jako v životě – něco mezi tím? Já jsem pořád dítětem, já preferuji jen šťastné konce pohádek, a co Vy?:) K tomu přemýšlení si poslechněte hezkou lehkou relaxační muziku: https://www.youtube.com/watch?v=q7Jj3oDAyGk
Jindřich Berka
Dobrý den, já chlapům radím: "Hledejte vdovy, ty umí žít v páru, jsou tolerantní, mají větší sebereflexi a vím, že nikdo není dokonalý může být jen přizpůsobivý. Rozvedené (recyklované) mají těchto vlastností poskrovnu. Jindra

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.