FEJETON: Opatrně s pohádkami
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Opatrně s pohádkami

19. 4. 2021

Možnost svobodně vyjádřit názor a postoj je bezesporu skvělá věc, ale platí to i v případě pohádek? Nebylo by užitečný přece jen je drobátko cenzurovat?

Tenhle otazník se mi vloupal do hlavy v okamžiku, kdy skončil televizní Večerníček a Martínek s rozpačitým výrazem odhopkal do postýlky. Myslím, že jeho rozpaky nepramenily ani tak z toho, jak před chvilkou Krakonoš vtrhnul Trautenberkovi do chalupy a udělal mu tam bugr, ale spíš z bugru vedle v kuchyni, kde se právě jeho maminka s tatínkem dost důrazně dohadovali, kdo zítra víc potřebuje auto. Mně je automobilismus Martínkových rodičů fuk, moje rozpaky rozpoutal právě Večerníček. S jakým sdělením vlastně poslal Martínka do postýlky?

Takže: byl tam Trautenberk, šizuňk a drobnej regionální zlodějíček, kterej bere na hůl i vlastní zaměstnance. Nic objevného, podnikatele tohoto formátu určitě zná každý z nás, do kriminálu asi nepůjdou, televize o nich investigativní reportáž asi nenatočí. Fenomén vítězného dobra pak ztělesňoval Krakonoš. A to jsem nestačil koukat. Nejdřív přijal hlášení od chronické udavačky sojky, pak vlítnul Trautemberkovi do obydlí, tam ho drsně zešikanoval a ještě mu změnil dukáty v kamení. Nejsem juristicky vzdělán, ale vidím to na neoprávněné vniknutí do soukromého objektu, omezování osobní svobody, výhružné a urážlivé jednání, protiprávní zacházení se zákonnými penězi. Dost by mě zajímalo, na jak dlouho by ho za to soud poslal do tepláků a v jaký nápravný skupině. A jestli by mu třeba nějak nepomohla polehčující okolnost, že Trautenberk je taky asociál.

O zásadních problémech se občas hádáme s kámošem Karlem, tentokrát ale zavládla shoda. Konstatovali jsme, že některé pohádky mohou dětičkám do klíčícího vnímání světa zanést zatraceně chybné položky!

Vemte třeba notoricky frekventovanou story o perníkové chaloupce. Taťka zavede vlastní potomky do lesa a zdrhne. Děti najdou chaloupku a bez dovolení ji ohlodávají. Vlastník objektu, kanibalská seniorka, je čapne, vykrmí si je na jateční váhu, ale harantíci ji vtipně upálí v peci. Kde je tady dobro a kde zlo? A po tomhle hororu mají Martínci, Aničky či Josífkové odhopkat do postýlek. Hrůza! Karel navíc vyslovil závažnou otázku, co se vlastně stane, až se vyhnané potomstvo vrátí domů. Co s nima provede taťka příště?

Nebo ta o kohoutkovi, co leží v komoře a nožky má nahoře. U té se Karel obzvlášť rozčílil: „Tak von se dusí a ta slepice pitomá, místo aby ho srovnala do stabilizovaný polohy a zavolala veterinární záchranku, rozjede korupční akci pro kapku vody! Ta blbka jako má bejt kladná hrdinka?“

Neméně rozhorlen je i kvůli pohádce Kráska a zvíře. „Chlap ukradne na cizím pozemku růži a zachrání si kůži tím, že pošle vlastní dceru k obludě. To je normální kuplířství a obchod s bílým masem,“ soptí.

Moudře jsme se tedy s Karlem shodli, že mnohé pohádky předkládají dětičkám v rafinovaně  zakódované podobě řadu společensky škodlivých jevů. Jmenujme jen namátkou: zoofílií zavánějící Smolíčkovo soužití s jelenem či líbání zakletých žabáků princeznami, partnerské selhání, třeba když víla Amálka hodlá motýlovi Emanuelovi utéct s cizokrajným motýlem Ibrahimem, lidskou mstivost, viz třeba naštvanost Růženčiny třetí sudičky. Jsou tu i podfuky - vzpomeňme například kterak se havíř Kuba Dařbuján prohlásil lékařem. Závažné jsou i chyby gastronomického typu, třeba glorifikace solení v Sůl nad zlato, ale hlavně Jiříkova konzumace hada ve Zlatovlásce (všichni velmi aktuálně víme, k jakým epidemickým malérům může vést požírání plazů a podobné havěti).

Přiznávám, že mně osobně nejvíc znervózňuje, že v pohádkách je jako univerzální happy end užíván sňatek. Prostě Honza si vezme princeznu a šmytec, resp. zvonec! Štěstíčko jak malovaný, milé dětičky! No a pak třeba chudáček malej Martínek při hopkání do postýlky slyší jak tatínek král a princezna maminka na sebe v kuchyni hulákaj, kdo zejtra víc potřebuje auto.

 

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Lexová
Moje babička mi vypravovala pohádku o zlé selce,která štěbetajícímu vrabečkovi nůžkami rozstřihla jazýček aby nezpíval.Ještě teď se třesu.
Zdenka Soukupová
Ano, vtipné. Naše pohádky mi kupodivu "hororově" nepřipadaly. Ale Andersona jsem ráda neměla. A takovou Alenku v říši divů jsem vůbec nepochopila. Asi jsem ji četla v nevhodném věku.
Jaroslav Kolín
Pěkné! Úlohu sojky práskačky jste odhalil správně, ale bohužel jste se vyhnul otázce, jak hodnotit oportunismus poddaných (Anče, Kuba, hajnej).
Zuzana Pivcová
Mně jako dítěti vadilo, že v Červené Karkulce zašili vlkovi do břicha kamení atd. Ale některé Andersenovy pohádky zdaleka nekončí happy-endem. Váš příspěvek se mi ale líbí.
Jiřina Jindrová
Odpočinkové čtení, díky.
Marie 00000
Vtipně napsáno :) :)
Svatava Páleníková
Vtipně napsáno, pobavila jsem se.
Milena Znamenáčková
Také doporučuji rozbor pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků od pánů Vodňanského a Skoumala. :-)
ivana kosťunová
26.2.2020 mi zde byl zveřejněn článek s podobným vyzněním pod názve. Zlé pohádky. Chci věřit tomu, že podobnost vašeho fejetonu s tím mým je jen náhoda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.