Dalmatská pohoda končícího léta roku 2002-1
Peručko jezero, všechna fota autor

Dalmatská pohoda končícího léta roku 2002-1

25. 4. 2021

Ljetu je mome kraj

Cesta balkánským vnitrozemím je nekonečná a únavná. Míjíme Plitvická jezera a za Kninem se silnice začíná zakusovat do bílých vápencových svahů pohoří Dinara. Před námi se otevírají překrásné výhledy na vrcholky hor, příkře spadajících do modrého jezera Peručki. Tady pro mne teprve začíná Chorvatsko. Na křižovatce Cista Provo odbočujeme doprava dolů k moři. 

Silnice strmě padá v nekonečných serpentinách dolů ze skal a já jsem z toho na nervy, protože auto v ostrých zatáčkách sténá, bouchá a klepe a já jedu krokem a zdržuji provoz za sebou. Zastavujeme na jakémsi odpočívadle uprostřed a pohled vzhůru na kličky silnice ztrácející se nahoře ve skalách je úděsný.

Zadvarje, pohled do údolí Cetiny

Konečně dole. K moři je to už jen pár kilometrů

 

Serpentiny nás přivádějí k pobřeží a majestátní masiv Biokova se jen malý kousek od pobřeží zdvihá až do mraků. Eva kašle a mně je jasné, že jedna z jejích obvyklých chřipek je na cestě. Na té nejnevhodnější.

Pohled na třpytící se hladinu, kterou brázdí bílé stopy člunů, je příjemný a navozuje dovolenkovou atmosféru. A dává zapomenout na všechny dosavadní problémy.

Jedeme podél pobřeží až do Baška Vody. V turistické kanceláři jsme nepořídili, protože nabízené ubytování se nám zdálo příliš drahé. Vyjíždíme tedy dál směrem k Makarské. Když jsme ale odbočili od pobřeží nahoru, jakýsi děda nám skoro skáče pod auto a mává cedulí – Apartmani - Sobe. Pro jistotu zastavuji. Chce 25€ za den. Říkám mu, že chci „nešto jeftinije“
a smlouvám cenu na 20€. Měl jsem pro dědu asi slabost, a tak jsme si nakonec plácli. Apartmán je malý a útulný a nechybí mu vůbec nic. Pan domácí na nás neustále mluví a my přitom vybalujeme kufry. Jsme na místě.

Večer se jdeme projít na promenádu. Zvedá se bora - silný vítr, ale nikomu z místních to kupodivu nevadí. Městečko vyzařuje ospalou lázeňskou atmosféru pozdního léta, lidé korzují a nevšímají se větru, štamgasti popíjejí svoji kávu, Eva pořád kašle a nám se tu líbí.

Tak tedy : Dobro došli na Jadranu.

Tak tohle je příjemné letovisko - Baška voda

* * * 

cestování Chorvatsko
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
To by byl horor taková silnice, ale dobře jste došli a jistě jste si dovolenou krásně užili .Moc hezké fotky.
Martina Růžičková
Začalo napínavě v serpentinách. Hlavně, že je to sténající auto nakonec zvládlo. Moc se mi líbí fotka s pohledem do údolí Cetiny. Těším se na pokračování. :-)
Eva Mužíková
Nás tam cestovka zapomněla... prodloužili jsme si pobyt asi o tři dny... zajistili nám zpět cestu letadlem...
Dana Divišová
Pane Zelenko, děkuji za milý článek. Chorvatsko je krásná země. Byli jsme tam s dcerou a zeťem na dovolené na Plitvičkách, později vícekrát s kamarádkou moře. Krásné prostředí, krásné moře, dobré jídlo, dobré vínko, autobus nás dovezl až před hotel. Jen vloni jsme vynechaly. Ale určitě se tam ještě podíváme.
Jan Zelenka
Se ženou, která byla výborná řidička, jsme najezdili po Středomoří tisíce kilometrů. Nejhorší byly jízdy těsně po té balkánské válce po rozbitých silnicích. O jízdě v horách budu ještě psát.
Eva Mužíková
Chorvatsko jsem navštívila s cestovkou. Jízda autobusu v horách byl strašný zàžitek. Obdivuji Tě, že jsi sedl za volant..,.
Jan Zelenka
Hvala lijepo, gospodine Soukup!
Alena Švancarová
Když jsme přijížděli na Makarskou okouzlilo mě napravo moře a nalevo Biokovo.
Václav Soukup
Ima pare, ima crno vino, ima pičku - ima sve. Problema nema !
Zuzana Pivcová
A já také ne, proto jsem ráda, že se s tak kouzelným krajem mohu seznámit alespoň maličko díky vyprávění a fotkám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.