"Ty vole"
Foto: Zuzana Pivcová

"Ty vole"

27. 4. 2021

Je zajímavé, jak se oslovení "ty vole" stále drží. Oslovují se tak nejen mladí, ale i staří páprdové. Asi jim to zůstalo z mládí. Někdo už ani nevnímá, že to říká, a je schopný to říci i prodavači a dokonce i lékaři.

Možná to vypadá, že jsme jako národ stádo volů. Nevím, jak vy, ale já si na to oslovení nějak zvyknout nemůžu. Ještě, že se to neujalo u žen a že si neříkají na potkání "ty krávo", i když kráva je zvíře užitečnější. Prostě ženský jsou fajnovější, a i když si to třeba o dotyčné myslí, neříkají to nahlas. Docela neškodné je říci někomu, že je tele, nebo telátko,ale to se říká většinou dětem a je to docela milé, protože telátka  milá jsou. Vůl se ale používá jako slovo hanlivé, protože volové jsou zvířata celkem neužitečná a tváří se dost tupě.

Já bych ale měla inovaci. Proč si vy volové nemůžete říkat třeba ťululum?.Toto slovo zní určitě lépe, i když hanlivé je vlastně také, ale hanlivé mile.. Je to název pro hlupáčka, trdlo, popletu.

No, ale vlastně je lepší být národ hlupáčků a popletů, než volů. Nemyslíte? Ale já si myslím, že i těch ťululumů by mělo být co nejméně. Lepší je být národ chytrý a opravdu bez volů.Co říkáte volové?

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Jo – máte pravdu paní Šimková, nadávat by se vůbec nemělo, ale když . . . . . . Zdědili jsme po babičce takové veliké nástěnné hodiny s kyvadlem v takové té dřevěné a prosklené skříňce. Manželka chtěla, abych je pořádně vyčistil, tak jsem se do toho dal. Ta jednotlivá skla jsem si kolem sebe na sedačce rozložil. Ale rozložila se kolem mne i celá rodina, manželka i dva malí kluci, čtyři a pět let. Natahali si židle z kuchyně, sedačka a křesla už byla obsazena – všude, kam se podíváš, samé součásti těch hodin. Manželka vždy říkala: „Ráda se na tebe koukám, když něco děláš - jsi u toho sexy“. Nevím, kdo jí to poradil, ale tomu říkám, že to je přímo zlatá věta, aby chlap doma dělal domácí práce rád. Tak jsem všechno poctivě čistil, vysvětloval dětem, jak to funguje a upozorňoval je, aby svá místa na židlích neopouštěly, aby se o ta nezabroušená skla nepořezaly a pak najednou se do toho posvátného ticha ozvalo jen tlumené dvojí LUP – LUP, já si sedl na to čelní největší sklo. Chvíli jsem jen dál rozpačitě seděl a koukal se do krásných očí mé ženy, které cukaly koutky a pak už to nevydržela a vyprskla smíchy. Pak jsem se pomalu zvedl, manželka začala ty střepy uklízet z džín na mém pozadí a já se odebral do koupelny, abych se ujistil, že nebyl postižen žádný důležitý orgán – nebyl a tak jsem pustil uzdu všem možným nadávkám na sebe, kde slovo „vůl“ by bylo jen lichotkou. Když jsem se vynadával, tak jsem se vrátil, abych ty hodiny sestavil. V tom se sesunuli oba kluci z těch židlí a za chvíli se zase hned vrátili. Byli se podívat do koupeny, ale přišli s nepořízenou a s větou: „Mami, už tam není.“ Manželka, když se ptali, s kým tam tatínek mluví, tak jim řekla, že ze zlým skřítkem, který mu podstrčil to sklo škodolibě pod jeho zadeček. Co? Že mám báječnou ženskou! https://www.youtube.com/watch?v=gaMq-D7K8ls
Marie Doušová
Je pravda, že hodně mladých i starších, vole používají velmi často. Když jsem jela autobusem ,tak se tam bavili dva chlapci a v každé větě bylo slovo vole. Měla jsem dojem , že bez VOLA se už nedokazali domluvit. To ale není to nejhorší , protože naše mladá děvčata/některá/ jsou daleko vulgárnější,až se někdy člověk za ně stydí.Musíme věřit , že je zase hodně mladých , kteří jsou slušní a těmto hanlivým slovům se vyhnou.
Věra Ježková
"Ty vole" říkám taky. Někdy sobě, např. "Ty vole, tys tomu dala!". Nebo v pozitivním smyslu, opět jako vlídné oslovení či zvolání: "Ty vole, to je paráda!". Rozhodně se mi líbí víc než "ty brďo!", které přímo nesnáším. "Ty vole" nemusí být vždy nadávka nebo označení vlastností osloveného jedince. Ťululum je příliš dlouhé, a proto méně úderné. Připomíná mi známou větu z Hovorů H - rozhořčené zvolání na fotbale: "Soudce je ošklivé káčátko!". :-)
Věra Ježková
"Ty vole" říkám taky. Někdy sobě, např. "Ty vole, tys tomu dala!". Nebo v pozitivním smyslu, opět jako vlídné oslovení či zvolání: "Ty vole, to je paráda!". Rozhodně se mi líbí víc než "ty brďo!", které přímo nesnáším. "Ty vole" nemusí být vždy nadávka nebo označení vlastností osloveného jedince. Ťululum je příliš dlouhé, a proto méně úderné. Připomíná mi známou větu z Hovorů H - rozhořčené zvolání na fotbale: "Soudce je ošklivé káčátko!". :-)
Vladislava Dejmková
Osloveni vole je nesmrtelné.
Libuše Křapová
Už nevím, kdo mi tuhle příhodu vyprávěl, ale aspoň se o ni s vámi podělím. Mistr na dílně poučoval učně, co a jak, a mladý ho oslovil - "Vole, jak mám udělat tohle, vole? " Nechtěl urážet, jen potřeboval informaci. Mistr se usmál, poučil ho a napomenul. "A neříkej mi příště vole!" Kluk se začervenal a omluvil se. "Nebudu, promiň , vole."
Růžena Kuželková
Dám rovněž něco do "vínku".Syn,když odešel na internát a přijel domů,tak u nás debaty nebraly konce.Musel se vypovídat.A rovněž za každým druhým slovem jsem slyšela "ty vole"ani si to neuvědomoval.Tak jak seděl u okna,tak mu říkám - otevři okno . on - proč?- protože za chvíli nás "volové"zašlápnou,nechť raději z okna vyskočí"nejprve na mě koukal "jako z jara"než si to uvědomil a bylo po oslovení. :-)
Naděžda Špásová
Tohle oslovení mi vadilo, vadí, a vadit bude. Hanko, taky tě zklamu, toto oslovení používají jak kluci, tak holky a ty snad dokonce víc, než ti kluci. Je to hrůza, a u chlapů to taky nesnáším, naštěstí můj muž to nemá ve svém slovníku.
Jan Zelenka
Oslovení "vole" se nepoužívá vždy v hanlivém významu. A asi jste nikdy neslyšela, jak se dokáží mezi sebou bavit mladé holky. To je samá "kráva". Realita je trochu jiná.
Václav Soukup
Souhlasím se Zuzankou a Ivankou ! Vůl je dobrej proti tomu, co slyším od " náctiletých " v pražské MHD. I my, staří dědkové v zápalu debaty často " vola " použijeme !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.