Kamenná slunce v Českém středohoří
Foto: Soňa Prachfeldová

Kamenná slunce v Českém středohoří

28. 4. 2021

Národní přírodní památka Kamenná slunce je geologický útvar, který se nachází v Chráněné krajinné oblasti České středohoří u vesnice Hnojnice v okrese Louny v Ústeckém kraji. Volně přístupný bývalý malý lom se stopami po sopečné činnosti.

Nachází se zde odkrytá skalní stěna, na níž jsou viditelné zvláštní struktury podobné dětským kresbám slunce – odtud název Kamenná slunce.

V minulosti byla lokalita využívána k těžbě sopečného tufu, který se používal jako příměs do cihel, které se vyráběly v nedaleké cihelně. Pozůstatky této cihelny lze najít na západ od lokality. Jedná se o tzv. maarovou strukturu, která vznikla v průběhu dávné sopečné erupce. Výbuchem roztaveného magmatu vzniklo trychtýřovité hrdlo, které bylo postupně zaplňováno sopečnými vyvrženinami a úlomky hornin ze stěny sopečného kráteru. Úlomky hornin byly chladnější než okolní sopečné magma a staly se tak centry chladnutí. Okolí těchto úlomků vlivem nestejné rychlosti chladnutí popraskalo a vytvořilo pomyslné sluneční paprsky.

Celkový počet viditelných velkých kamenných sluncí je asi patnáct, vedle toho jsou zde desítky menších kamenných sluníček. Množství a velikost odkrytých sluncí činí z chráněného území unikát v celosvětovém měřítku. Druhá podobná lokalita se nachází zhruba 5 km na sever odsud, asi 250 m severozápadně od vsi Staré. 

K lokalitě se dá snadno dostat ze silnice spojující obce Libčeves a Koštice. Zajímavý přírodní úkaz, který stojí za to jej uvidět. Hezká slunečná neděle, zvláštní kamenná slunce uprostřed klidné přírody, byl to hezký výlet.

 

Některé údaje převzaty z turistiky.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Soňo, moc hezké místo. O tom jsem neslyšela a stojí to k navštívení. A fotky jsou opravdu pěkné.
Hana Rypáčková
Velmi zajímavé. U nás máme turnalínová srdce v Myšenci a v okolí Písku..
Antonín Nebuželský
Ve středu jdeme na to. Klapý, Libochovice, Hnojnice, Peruc...
Rostislav Mraček
Nikdy jsem o této zajímavosti neslyšel. A protože se tam jistě nepodívám, děkuji za přiblížení úžasného přírodního výtvoru.
Soňa Prachfeldová
Děkuji za vaše reakce na můj článek. Lidé chtějí vidět podivuhodné úkazy z minulosti, je to moc zajímavé a poučné.
Petr Dvořák
Teď to okopíruje nějaký "novinář", strčí to na Novinky a o příštím víkendu máte po "Zajímavém přírodním úkazu, který stojí za to uvidět . . . zvláštní kamenná slunce uprostřed klidné přírody." Zkušenost.
Jan Zelenka
Byli jsme tam se ženou také. je to pěkný výlet, který si můžete zpestřit ještě návštěvou nedokončeného kostela v Panenském Týnci, který není odtud daleko. je to údajně magické místo. Když jsme tam byli, někteří lidé seděli na zemi a meditovali a někteří cvičili jógu.
Alena Velková
Brzy se tam vypravíme. Díky za typ.
Jaroslava Handlová
Soni, dík za pěkný tip na výlet. Je to pozoruhodná oblast, kam bych se také ráda vydala. Tvůj článek i fotky podnítily ještě více moji zvědavost.
Alena Švancarová
Martine to ano :-) myslím,že tam byl už leckdo poslán,momentálně třeba naše vláda....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.