Balkán mně přirostl k srdci
Ilustrační foto: pixabay.com

Balkán mně přirostl k srdci

29. 4. 2021

Pan Zelenka, neformální a uznávaný "leader" Íčka, mě svým hezkým článkem o Dalmácii naladil do vzpomínek na mé cesty po svérázné části Evropy - Balkánu. Svoji první cestu s batohem na zádech jsem nasměroval do Puly, kde se v době mé návštěvy loučili obyvatelé toho přímořského města s vojáky, kteří odjížděli na frontu. Za 10 marek na den mně jedna rodina pronajala polovinu jejich vily s radostí, že "ulovili" prvního turistu od začátku válečného konfliktu. V restauracích za mě platili přes mé protesty kávu i víno jenom proto, že jsme Chorvatsku rychle poslali velkou zásilku tzv. lehkých zbraní.

Letecký týdenní zájezd na Korčulu jsem pozdějí v rámci last minute pořídil s polopenzí za neuvěřitelných 7 tisíc v kategorii single. Užil jsem si to tam báječně, kamarád Branko mě denně doprovázel na "domače crno vino" mezi místní muže, kde jsme se báječně bavili. Ptali se mě s dětinskou upřímností, proč je už teď "ta česka cholka" nechce. Nechtěl jsem je zranit informací, že teď už mají velkou konkurenci v Italech, Francouzích i Španělech, a tak jsem to svedl na strach z AIDS. Ale "ja ima gumy", byla jejich legrační, ale upřímná odpověď.

Brzy nato obnovila naše firma vlakové spoje do Řecka, Rumunska, Bulharska, Chorvatska a Černé Hory. Nejlépe jsem se cítil mezi bratry Slovany ve Splitu a v Baru. Rád jsem si po odpoledním plavání v moři přisedl mezi místní chlapy a připojil se do jejich debat. Jsou to sice "strašní mačové", zejména v Černé Hoře bylo tehdy zvykem, že žena nikdy nechodila vedle muže, a zatímco on popíjel svá kafíčka, zdržovala se doma nebo na poli při práci. Schválně jsem je "štengroval" povídáním o tom, že u nás se klidně kamarádky rozjedou samy do Španělska či Itálie, zatímco muži zůstanou doma a starají se o děti.

To byste měli slyšet ty jejich reakce! České ženy se líbí na Balkáně všem, ale kdybychom my Češi projevili, byť jenom letmý zájem o jejich dívky, se zlou bychom se potázali. Nikdy jsme se nabavili na tzv. vážné téma a hlavně ne o válce! My nikdy nemůžeme plně pochopit jejich složitou historii, ve které bylo tolik násilí a nenávisti.

V Bulharsku, Řecku a zejména v Rumunsku jsem se tak dobře necítil. V Athénách ani v Soluni se o náš vlak nijak nestarali, neuklidili a nedoplnili nám vodu. Ve dvou zbývajících zemích po nás policisté požadovali zdarma zboží a řádili tam vlakoví zloději. Personál na odstavných nádražích byl líný a neustále chtěl na nás něco "vyžebrat".

Nelíbí se mně, jak se teď EU otočila k Balkánu zády. Přes všemožné ujišťování byly například přerušeny rozhovory se Severní Makedonií a s potížemi se setkává i Srbsko. Neměli bychom zapomínat, že v době válečných tažení Osmanů na Evropu, to byly právě tyto národy, které ve válkách s Turky utrpěly velké ztráty na životech i majetku. Svým statečným odporem brzdily a oslabovaly sílu nájezdníků do té míry, že před Vídní utrpěly zdrcující porážku.

Mohl bych psát ještě dlouho o krásných pobytech v Bečiči, Rijece a dalších místech, ale raději skončím s tím, že všem těm, kteří mají na zahraniční dovolenou dost odvahy, peněz a zdraví, vřele doporučuji ten "pupek Evropy" navštívit!

P.S. : Jdu si pustit na youtube píseň "Tamo daleko", která mně vždy pohladí srdce a vžene slzy do očí.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Naše rodina Balkán miluje. S manželem jsme ho přicestovali mikrobusem s partou stejných nadšenců. Milujeme hlavně hory - prošli jsme Starou Planinu v Bulharsku, Biokovo v Chorvatsku, Kaňon Vikos v Řecku. Balkánskou hudbu máme na několika CD.
Dana Divišová
Léta po revoluci jsem jezdila k moři do Itálie. Pak jsem dostala k šedesátinám od dcery dovolenou na Plitvických jezerech. Postarali se se zetěm o ubytování i cestování. Plitvičky jsou náherné. To se musí vidět. Nejde to jen tak popsat slovy. A to jsme nosili v krosně ročního vnuka. Válku tam připomínaly památníky. Chorvatsko mne uchvátilo svou krásou.. Od té doby jezdím s kamarádkou do Vodice. Autobusem. Krásné starobylé město, teplé moře, ceny přiměřené. Jídlo je chutné a to vínko...Proto tam tráví čas i chorvatští důchodci.
Václav Soukup
Díky za pochvaly ! Černohorci jsou velmi statečný národ. Historické výjevy z jejich dějin vytvořil český malíř František Čermák, který za svého pobytu v Pařiži sklidil ze jejich výstavu velký úspěch. Za války s Turky se bojovníci zdravili " Jak se ti hojí rány zbojníku ".
Soňa Prachfeldová
Nikdy jsem v těchto místech nebyla a tím raději o tom čtu. Můj synovec velmi rád jezdí do Chorvatska má tam známé a říká že jsou všude velmi srdeční lidé. Díky pane Soukupe a za hezké vyprávění.
Alena Velková
Hezké vzpomínky a co se týká těch Černohorců vzpomínám si, že jich spousta neměla alespoň jeden přední zub. Rádi se prali. :-)
Václav Soukup
Pani Ježková, jsem poněkud překvapen tím, co jste napsala. Je to ale Váš názor a já Vám ho nebudu v žádném případě brát. Pro mně je pan Zelenka skutečný literát, profík, který pro literaturu hodně udělal a mohl by se s ní úspěšně živit. Evidentně jste mně nepochopila a nechápu Vaši podrážděnost ! Přečtěte si to prosím ještě jednou, píši o neformálním leaderovi !
Zuzana Pivcová
Škoda, že země bývalé Jugoslávie neznám téměř vůbec. Vlastně jsem byla jen v srbském Bělehradě a pak ve Slovinsku. Chorvatskem jsem pouze projela, a to z letiště v Zagrebu do Slovinska. Makedonii a Bosnu Hercegovinu a Černou Horu jsem měla na dosah z Albánie. Škoda, ale těší mě, když čtu něčí cestopisné vyprávění. Děkuji.
Věra Ježková
Pane Soukupe, velmi se mi nelíbí představa, že íčko má svého neformálního leadera, byť by jím byl podle vás můj skvělý kamarád Jan Z. Portál je velmi různorodý, sdružuje lidi nejrůznějších zájmů a schopností i velmi nerovnoměrně aktivních. Kromě toho jsem alergická na všeliké tzv. lídry a vzory.
Věra Ježková
Pane Soukupe, velmi se mi nelíbí představa, že íčko má svého neformálního leadera, byť by jím byl podle vás můj skvělý kamarád Jan Z. Portál je velmi různorodý, sdružuje lidi nejrůznějších zájmů a schopností i velmi nerovnoměrně aktivních. Kromě toho jsem alergická na všeliké tzv. lídry a vzory.
Jan Zelenka
Kazety i CD, které jsme na cestách Balkánem zakoupili, pořád mám. A teď si ty dalmatské slaďáky zase pustím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.