Osvobození Československa ve II. světové válce
FOTO: archiv Václava Soukupa

Osvobození Československa ve II. světové válce

2. 5. 2021

Jako malý žáček jsem na ZŠ v Plzni způsobil trapnou chvilku naší paní učitelce. Když hovořila o tom, že Plzeň osvobodila Rudá armáda, přihlásil jsem se a řekl jí: "Máma ale říkala, že to byli Američané a s jedním z nich chodila". Byla to velká chyba, zamlčovat před dětmi pravdu a zlehčovat úlohu USA v bojích proti Německu a Japonsku. Zejména v jihovýchodní Asii probíhaly těžké boje s fanatickým nepřítelem, které si vyžádaly na moři i na souši spousty mladých životů vojáků z USA. Za to, že se jim vzdávaly hromadně na našem území německé jednotky, ti chlapci nemohli. Přijeli k nám s odhodláním bojovat.

Rudá armáda pochopitelně nesla při osvobozování velké části Evropy obrovskou tíhu a zátěž. Jako téměř každý rok půjdu sám na Olšanské hřbitovy v Praze položit kytičku rudých karafiátů k Památníku osvoboditelů Prahy. Při procházce mezi hroby budu přemýšlet o tom, jak ve všech koutech tehdejšího SSSR čekali matky, otcové a další členové rodin na den, kdy se jim domů vrátí jejich chlapec z daleké cizí země. Budu si představovat to zoufalství, když jim došla strohá zpráva, že vojín, poddůstojník či důstojník "ten a ten" padl v boji o osvobození Prahy.

Dnes jsem si přečetl, že před několika dny někdo "posprejoval" hroby sovětských vojáků v Brně. V dnešní vyhrocené době se dají předpokládat i další vandalské činy, které u nás většinou zůstávají bez nalezení viníků a jejich potrestání. Omluvím se těm padlým hrdinům za všechny lidi, kteří se dnes snaží o přepisování dějin a "plivou" na jejich věčnou památku. Věřím pevně v to, že přijde doba, kdy se mocní tohoto světa sejdou u jednoho stolu, vzpomenou si na všechny ty válečné hrůzy a naleznou cesty k mírovému řešení vzájemných sporů!

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Braunová
Moc hezky jste to napsal.Položte prosím kytičku i za mne.Ať je to jak chce, tak ti vojáci na každé straně dobrovolně na smrt nejdou,ale zamozřejmě,že vyjímky jsou.
Štefan Haviar
Je mi strašně smutno, když si uvědomím v jaké špatné době to žijeme. My jsme zradili na příkaz USA naše přirozené spojence a bratry slovanské Rusko. Uvedu jen pár poznámek. Občas se dívám na portálu historie na ukázky z války v Sov.svazu. Osobně jsem válku zažil jako malý kluk. Ale když jsem viděl záběry z prvních dní přepadení SSSR fašistickým Německem, tekly mi slzy, když Němci tanky útočili na chatrné chaloupky ruských občanů a z nich vybíhali především starší lidé, které fašisté nemilosrdně stříleli kulomety a všemi jinými zbraněmi, tak se vždy ptám, jak je možné, že toto dokáže člověk, kruté zabíjení nevinných. A stejně se divím dnes jak je možné že, že západní státy neustále vyvolávají bezdůvodně psychózu nepřátelství a nenávisti k jiným lidem. Ruský národ, ztratil více jak 40 mil. svých občanů ve válce (USA 44O tisíc- jaký to nepoměr) a přesto si někdo dovolí osočovat Rusko z nepřátelství. Dokonce dnes prohlásil český ministr Metnar, že Rusko je pro nás nepřítelem? Jak je to možné? Rusko není SSSR! Ale i v té době to byl ruský národ který trpěl. Jednoznačně je potřeba na mezinárodní scéně požadovat po agresorech a tím jsou především USA a NATO, respektovat zásady soužití států a národů dle Charty OSN, kde je násilí ve vztazích mezi národy vyloučeno!!
Martin Vrba
Paní Řezáčová, napsala jste to správně, ano zase nastala doba, tak jako před rokem 1989, kdy prostí lidé mají zase ten správný názor na svět, protože naše televize a rozhlas nám zase lžou, tak jako tehdy. Zatím smíme své názory ještě zveřejňovat, než nás označí za agenty Kremlu (dříve západních centrál) a budou nám zase blokovat možnost přijímat informace z východu, jako nám dříve rušili „Hlas Ameriky“ a „Svobodnou Evropu“. Jasně, že nám budou zase říkat, že nás jen chtějí uchránit od těch lží, jako nám to říkali před rokem 1989. (to pode mnou smazat)
Martin Vrba
Paní Řezáčová, napsala jste to správně, ano zase nastala doba, tak jako před rokem 1989, kdy prostí lidé mají zase ten správný názor na svět, protože naše televize a rozhlas nám zase lžou, tak jako tehdy. Zatím smíme své názory ještě zveřejňovat, než nás označí za agenty Kremlu (dříve západních centrál) a budou nám zase blokovat možnost přijímat informace ze západu, jako nám dříve rušili „Hlas Ameriky“ a „Svobodnou Evropu“. Jasně, že nám budou zase říkat, že nás jen chtějí uchránit od těch lží, jako nám to říkali před rokem 1989.
Hana Řezáčová
Já tomu přepisování historie nerozumím ... Rusové jsou špatní, přestože mají lví podíl na ukončení války, zato Němcům se nepřipomíná, že válku začali a co to působilo - dokonce se neříká v tomto případě Němci, ale nacisté ... Taky nikdo nepřipomíná, nás Britové, Francouzi a Italové "hodili přes palubu" mnichovskou dohodou ... Američané zakončili válku atomovými bombami hozenými ne na "vojenská ležení", ale na města ... Všem by se mělo měřit stejným metrem - mluvit tom, co kdo v historii i současnosti "zprasil" a o tom co dělal a dělá dobrého - bez překrucování ...
Václav Soukup
Děkuji Vám všem, kteří jste se vyjádřili k mému příspěvku. Tu kytičku tam položím i za Vás, protože si v dnešní době velice vážím Vaší odvahy napsat pravdu. Paní Ivanko, něco mně říká, že mnoho by jich nebylo a to je smutné.
Jan Zelenka
Pane Soukup, dnes jsou tato jasná fakta potlačována a měněna. A to nejsem žádný rusofil. Druhá válka byla hrozná a Německo bylo poraženo jen díky spolupráci vítězných stran. Padly statisíce Američanů a ještě více Rusů. Nenechme si dnešní "novou společností" historii brát!
Jiřina Jindrová
Pane Soukupe, díky za článek. Budu sledovat, kolik prostoru dostane v ČT osvobození a kolik z toho bude pro tu a onu stranu.
ivana kosťunová
Všichni kdo se postavili fašismu zaslouží obdiv a úctu - jen mě napadá, kolik lidí by dnes šlo dobrovolně na smrt za svoji vlast.
Zuzana Pivcová
Pane Václave, děkuji za příspěvek. Když zajdeme se sestrou na Olšany, procházíme všechny části vojenského pohřebiště. Na pomníčkách čteme jména neznámých. Protože jsem pracovala ve vojenském archivu a tam byl mezi dokumentací velký seznam padlých příslušníků RA, tak vím, že hodně jich bylo odjinud ze Středočeského kraje přemístěno právě na Olšany, takže to nejsou jen padlí v bojích o Prahu. Ano, jak píše pan Martin pode mnou, něco jiného byly politické aspekty a něco jiného hrdinství prostých lidí. A Rusové byli schopni za toho svého Stalina, tedy za vlast, opravdu jít na smrt bez oka mrknutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.