Kvalitu péče o paliativní pacienty zvýší podle Sue Ryder vzdělávání sociálních pracovníků
FOTO: Milan Bureš

Kvalitu péče o paliativní pacienty zvýší podle Sue Ryder vzdělávání sociálních pracovníků

6. 5. 2021

Nezisková organizace Sue Ryder již od roku 1998 pomáhá seniorům a jejich blízkým při životních změnách, které přináší stáří. Vedle své hlavní činnosti, kterou je 24hodinová komplexní péče ve vlastním zařízení v pražském Michelském dvoře, poskytuje organizace celou řadu dalších služeb.

Je to především poradenská platforma Neztratit se ve stáří, která nabízí rady profesionálů při řešení nejrůznějších životních situací spojených se stárnutím, ať už jde o problematiku zdravotní, sociální, tak i finanční či právní. Na webových stránkách najdou jak sami senioři, tak i jejich rodinní příslušníci přehledný soubor odborných rad a doporučení, jak dané životní situace zvládat. 

Sue Ryder je také jedním z tuzemských lídrů v oblasti rozvíjení tzv. case managementu, profesionální metody sociální práce, zaměřující se na klienty, kteří potřebují v nepříznivé životní situaci poskládat pomoc z většího množství služeb. Hlavním cílem case managementu je, aby klient obdržel pomoc, která je bezpečná a neriziková, včasná, účinná, hospodárná, spravedlivá a zaměřená na přání klienta.  

Dlouhodobá snaha o zlepšování služeb v oblasti sociální péče přivedla tým neziskové organizace Sue Ryder k další aktivitě, kterou je projekt „Efektivní mezioborové vyjednávání v dlouhodobé péči o seniory“. Jde o vzdělávací program pro odborníky v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb, kteří pečující o seniory v ústavní péči.  

„Pečující personál Sue Ryder klade důraz na individuální péči a dlouhodobě se snaží přispívat ke kultivaci prostředí dlouhodobé péče o seniory v České republice, která vychází z přístupu zaměřeného na člověka. Pečujeme o geriatricky křehké klienty a každá změna prostředí je u těchto lidí kritická. Transfer z dlouhodobého pobytu seniora v sociálním zařízení a následná hospitalizace v nemocnici je pro pacienta složitým obdobím, které doprovází mnohé zdravotní komplikace a nedorozumění. Přirozená nedůvěra mezi zdravotnickým personálem v nemocnici a v sociální službě a špatná komunikace, které těmto zdravotním komplikacím u seniora předchází, jsou důvodem vzniku tohoto projektu,“ vysvětluje Matěj Lejsal, ředitel neziskové organizace Sue Ryder.  

Tím, že budou pracovníci sociálních a zdravotních služeb lépe vybaveni pro uzdravování a zapojení člověka do běžného života, pro spolupráci a inovace, zlepší se spolupráce mezi pobytovým zařízením a nemocnicí při přesunech pacienta oběma směry.  

Projekt se může uskutečnit mimo jiné díky podpoře Nadačního fondu Veolia, který na něj v příštích třech letech poskytne organizaci Sue Ryder v rámci seniorského programu Stále s úsměvem finanční příspěvek 750 000 korun.  Podle Matěje Lejsala projekt přispěje ke zlepšení nejen dlouhodobé péče o seniory, ale také položí základy širší meziagenturní spolupráce – cílem je zajistit co nejlepší provázanost péče o geriatricky křehké pacienty podle jejich individuálních potřeb s minimem komplikací a stresu. 

domácí péče domov pro seniory zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Správně, kromě předpokladů pro výkon této činnosti je třeba zaměstnance také dobře zaplatit. Jako ve všem jsou peníze velmi důležité, lidé jsou spokojenější, když se cítí dobře ohodnoceni.
Helena Štěpánková
Pracovníci v sociálních službách by měli být nejen dobře proškoleni, ale hlavně zaplaceni. Jejich práci obdivuji, namáhavá fyzicky i psychicky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.