Z našeho venkova
FOTO: Marie Ženatová

Z našeho venkova

7. 5. 2021

Před mnoha a mnoha roky jsem si pobyla několik dní na Drahanské vrchovině, která je mému srdci velmi blízká. Zajímaly mě zápisy v kronikách a hlavně zaniklá řemesla a pověsti, vztahující se k jednotlivým obcím. Četla jsem většinou záznamy od roku 1920. Z místa bydliště jsem jezdila autobusem do střediskových obcí, do těch okrajových jsem chodila většinou pěšky.

Jsem rodačka z této oblasti, ovšem mým nynějším bydlištěm jsou už 50 let Boskovice. V černé kronice se občas objevují těžké tragické události - mezi obyčejnými lidmi je však příhod, co se kde stalo, snad ještě daleko víc.

Někteří mne zrazovali: "Nechoď lesy pěšky sama..." Neposlechla jsem a šla. Prodloužila jsem si tím jaro. Na vrchovině je vždy téměř o tři týdny později.

Jdu úzkou cestou rozlehlým lesem. Kolem mě je nádherná příroda tak bohatá a štědrá, že mi naplňuje všechny smysly. Zlaté pruhy slunce prozařují koruny stromů, obzvlášť krásné jsou ty modřínové s jemným jehličím, stejně jako bylinné koberce a křoví. Vysoké buky bych mohla přirovnat ke stepilým jinochům, jarní květy ke krásným dívkám.

To pohádkové prostředí lesa mi připadá jako velebnost chrámu. A což teprve, až vyjdu a vidím nádherné aleje rozkvetlých třešní. Okouzleně spolu s pilnými včeličkami úplně hladím očima ovocné stromy, které se vystrojily do krásných bílých šatů. Za celou tu dlouhou dobu jsem neviděla jediného člověka - v těchto místech se zastavil čas.

Ve vesnici se seznamuji s velmi ochotným kronikářem. Zajímá mne všechno, ale nejvíce jeho vyprávění o nejstarší občance vesničky, která má přes 90 roků. Pocházela z početné rodiny osmi dětí a prožila dvě světové války se všemi útrapami. Šila jako mnoho jiných doma a hotovou práci odváděla do továrny. Dvacetikilometrovou cestu tam i zpět chodila s rancem na zádech, pravidelné autobusové spojení nebylo. Někdy se svezla poštovním nebo jiným náhodným povozem. Dnešní mladí lidé by těžko pochopili, že by něco takového museli dělat. Jedlo se hlavně doma - velmi často jen mléko od krávy nebo kozy a kousek suchého chleba.

Provdala se... Vzala si vdovce se čtyřmi dětmi, pak měla ještě pět svých. Lidé měli ovšem k sobě mnohem blíž. Chodilo se na besedy, držely se černé hodinky - protože se šetřilo světlem - dralo se peří a při tom povídalo. Kulturní vyžití se nedá srovnávat. Provozovala se většinou kostelní hudba a zpěv - později i ochotnické divadlo. Kultura to byla skromná, ale prováděla se s nadšením a bezplatně.

Dnešní lidé konzumují kulturu hlavně pasivně. Technika jim to umožnuje moc snadno, až příliš snadno ke škodě celé věci. Stařenka jako vdova pobírala ten nejnižší důchod a přivydělávala si jako lesní dělnice.

Ovšem, co ona sama říká na závěr?

"Bel to krásné ževot, plné vodřikání a těžké práce. Dnes si na všecko ož vzpominám s úsměvem, dnes se mně ho nás žeje dobře... Meslim si, že sem dělala všecko co belo v méch selách a to mě hospokojoje. Chtěla bech říct dnešním mladém ledem, abe si vobčas hovědomile, jak žele jejich prarodiče..."

"Ano,"  dodává vesnický kronikář, "mohli bychom být trochu skromnější a mít víc ohledů jeden k druhému i v dnešní svobodné době.  Ale hlavně k naší matičce Přírodě, abychom ji zachovali co nejdéle zdravou..." 

A připomíná mi na závěr slova Karla Čapka: 

"Mladá generace má pocit, že s ní přichází lepší svět, ale stará garda má pocit, že s ní ten lepší svět odchází..."

Jdu zpáteční cestou. Je skutečně tak opojné jaro, že si chci zase vychutnat vůni přírody, které mne každoročně znovu a znovu nabíjí novou životní energií - takže pěšky...

Po nějakém kilometru mi zastaví první automobil a v něm tři muži v pracovním oblečení. Nechtějí mě nechat jít pěšky.

"Rádi Vás svezem", zvou mě srdečně.

"Ale já jsem cizí..."

"Vy a cizí?"  dodává řidič. Jste přece z blízké vesnice od příčních Marků..."

A na to už nemohu nic dodat. S děkovným úsměvem sedám vedle ochotného řidiče. Jsem přece na vesnicích, kde jsou ještě stále lidé nesmírně pohostinní, milí, laskaví, neskonale srdeční a mně se v této chvíli v hlavě znovu míhají slova:

Moravěnko, drahá máti, jak jsi krásná Boží zem -
- jak Tě nemá milovati, komu Ty jsi domovem

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Dýchá na mne z článku nevýslovná lidskost.
Martina Růžičková
Moc hezký článek :-).
Marie Ženatová
Děkuji Vám všem za vaše milá slova*
Dana Puchalská
Krásný článek, děkuju.
Anna Potůčková
Moc hezký článek! Máme tu spoustu krásných krajin, které si zaslouží naši pozornost, naši vděčnost a naši lásku.
Marie Měchurová
Taky si říkám kam ten svět spěje když vidím dnešní mladé hledět do mobilů. Proto se snažíme vyprávět dětem a vnoučatum jak se žilo na vesnici v souladu s přírodou. Moc hezký článek.
Soňa Prachfeldová
Maruško tak ráda čtu to tvoje půvabné líčení o venkovské přírodě , o starých lidech ,o těžké, ale naplňující práci . I když nebyla lehká doba lidé dokázali nádherná díla ať už v prostém životě a nebo v umění. Dnes v době techniky je vše tak snadné a dostupné že někdy člověk ani neví, co je skutečné umění a co není. Moc ti děkuji za krásné vylíčení.
Daniela Řeřichová
Děkuji za Vaše vroucí slova a cit k naší krajině a jejím lidem. Vždy se těším na Vaše vyprávění.
Zuzana Pivcová
Maruško, vždycky, když čtu Tvé příspěvky, říkám si, že snad ani není možné, že ještě žijí takoví úžasní lidé jako Ty a Tvá rodina. Ve velkoměstě je ten vzorek lidí hodně jiný.
Jitka Caklová
Maruško zdravím Vás a děkuji za krásné vyprávění. Také dnes už s úsměvem říkám, byl to krásný život, plný odříkání a těžké práce. K tomu, aby zůstal ve vzpomínkách krásný, jsem musela nejprve odpustit a to i sobě. Kdo dnes ví, co znamená, uživit se na rodné hroudě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.