Lucerny a lampy okolo nás
Foto: autorka

Lucerny a lampy okolo nás

8. 5. 2021

Jak tak člověk chodí po světě, většinou si některých obyčejných věcí nevšímá, či spíše je nevnímá. Protože spěchá, nebo je momentálně zaujat řešením nějakého problému. Já nejsem výjimka, také jen občas zvednu hlavu nebo zaostřím na nějaký předmět. Ale to mě musí dosloval praštit do očí.

Jak tak člověk záskává životní zkušenosti, sem tam ho začnou více zaujímat tu tvary, tu barvy, tu vůně. Když jsem se nedávno probírala svými fotografiemi, uvědomila jsem si, že si občas všimnu nějaké té lampy nebo lucerny a vyfotím ji. A když už jsem jich zachytila několik, tak proč se o ně nepodělit?

Jak tak člověk přemýšlí o předmětu svých snímků, já o lampách a lucernách, uvědomím si, že užíváme zdroje světla jako samozřejmost: ve dne je to Slunce, v noci Měsíc; nesmím zapomenout na světlo hvězd a světlo ohně a moment, kdy člověk v jeskyni přišel na to, že zapálením dřeva pak lépe vidí. Další vývoj nám už připadá jako pochopitelné pokračování: svíčka, petrolej, elektřina. Ve škole nás učili, že mezi prvními začali své ulice osvětlovat Syřané, a to již kolem roku 450 před naším letopočtem, přičemž používali pochodně. Římané k osvětlení ulic používali olejové lampy, staří Číňané pak pomocí bambusových trubek vedli k lampám zemní plyn.

Jak tak člověk vzpomíná na data z historie, připomene si, že v roce 1887 v Jindřichově Hradci se na náměstí a v přilehlé Panské ulici sbíhali obyvatelé města. Jako první v českých zemích totiž chtěli vidět, jak funguje veřejné elektrické osvětlení.

Jak tak člověk přemítá, vybaví si, že lampy a lucerny našly své místo i v názvech míst, v písních a v knihách. Tak například:

  • Marta Kubišová v roce 1990 vydala album Lampa
  • Anton Lampa byl rakouský fyzik
  • V Chile se nachází obec Lampa
  • Lampa je sbírka básní Josefa Hanzlíka
  • Lucerna je název divadelní hry Aloise Jiráska a název kulturního paláce v Praze.

Jak tak člověk večer usedá do pohodlného křesla, aby si přečetl nějaký zajímavý příběh, při stmívání musí sáhnout na vypínač, stisknout a rozsvítit. Svoji stolní nebo stojací lampu. Protože mu světlo z pouliční lucerny pravděpodobně nestačí. 

Bernard Clavel, kniha Čas vlků:  „Lampa rozsvícená s nastávající nocí je vždy přátelský pozdrav určený příchozímu." 

 

 

 

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Krásné záběry.
Marie Ženatová
Díky za velmi zajímavé fotečky*
Martina Růžičková
Nápad se mi moc líbí a fotky také :-).
Anna Potůčková
Moc hezký a zajímavý článek! A fotky si pochvalu zaslouží také.
Alena Vávrová
Tento zajímavý námět mi připomněl, že v našem městě máme na pěší zóně v centru osazeny vyřazené historizující lucerny z Prahy.
Jitka Hašková
To je krásné a zajímavé téma - vynikající fotky.
Zuzana Pivcová
Moc hezké. U příležitosti výročí osvobození se mi zrovna vybavil kousek básně Barikáda z rozkvetlých kaštanů......strom padal za stromem jak lustry rozsvícené....A ještě byla nějaká stará písnička Venku pod starou lucernou. Mám ráda pouliční osvětlení obecně.
Eva Mužíková
Také film Juraje Herze - Petrolejové lampy. ..... 1971
Věra Ježková
Moc hezké téma i fotky.
Jana Šenbergerová
Moc hezký článek i fotogalerie na téma lampy. Mne napadl film Plynové lampy, ale ten je příliš ponurý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%