Z Vesmíru přicházejí znamení
FOTO: Pixabay

Z Vesmíru přicházejí znamení

7. 5. 2021

Jsou věci mezi nebem a zemí, pro mě jsou to znamení, která mě dovedou k něčemu, o co vůbec neusiluji, a naopak věci, o které usiluji sebevíc, se prostě bez požehnání Vesmíru nedostaví.

Ne vždy jsem žila v přesvědčení, že se můj život ubírá tím správným směrem. Ale přišly i chvíle, kdy se můj pocit nakrátko změnil, a těmto chvilkám si sama pro sebe s úsměvem říkám, že jsou to drobné mince, které si ukládám na vysoký úrok.

Psal se rok 1992. Jako drobná živnostnice, z množství práce až nad hlavu a z ní vyplývající nutnosti potřebného oddychu, jsem přijala rozhlasovou nabídku vysokých škol Praha a strávila s patnáctiletým synem týden na Vltavě, z Vyššího Brodu do Boršova. V předvečer prvního vyplutí mě, coby naprostého laika, instruktor poučil, jak se drží pádlo :-) a jak se s ním nakládá, aby kánoe plula tam, kam potřebuji. Popravdě musím napsat, že to byl velice záživný týden s poznáním do té doby nepoznaného.

Abych si trochu poléčila rozbolavělou dušičku z toho, co následovalo po návratu domů, jsem si řekla, že železo se musí kout, dokud je žhavé, a tak moje zážitky z vydařené dovolené mě velice záhy dovedly ke dveřím vodáckého oddílu. A přišla další nabídka, v podobě zájezdu do Slovinských Alp na rafty na řeku Soču.

Ve velice krátkém čase na rozmyšlenou, když jsem v nedalekém parku zvažovala všechna pro a proti, si vítr lehce pohrával s listem vytrženým z jakéhosi časopisu. Upoutal moji pozornost a věřte, nevěřte, byly na něm horoskopy na inkriminovaný týden, kdy se měl zájezd uskutečnit. Text pro moje znamení Panny si už nepamatuji doslovně, ale stálo tam, že v tomto týdnu poznám celou řadu zajímavých lidí. A tak horoskop - nehoroskop, bylo rozhodnuto. Netušíc, co tento „zájezd“ bude obnášet a co mě čeká, jsem nabídku přijala. Dalo by se říci, že to byla v devatenáct let trvajícím manželství taková moje první revolta.

Při odjezdu mi bylo divné, proč nás jede autobusem jen deset, ale v Českých Budějovicích už byl autobus zaplněn do posledního místa. Cestou zabraná do myšlenek, co se asi děje doma, jsem vůbec nesledovala, co se momentálně dělo kolem mě. Z letargie mě ráno probral hlas, údajně vedoucího zájezdu: „Tak tady zastavíme, zkusíme a uvidíme …….“  Všichni vystoupili z autobusu, chlapi snášeli rafty dolů k řece a jak vidno, každý přesně věděl, čeho se chopit. Jen já stála stranou, koukala jak z jara, až se na mě jeden obrátil s dotazem:

„A ty jako co, ty tady seš do počtu, že tu jen tak stojíš?“

Uvědomila jsem si, že je to skutečně vedoucí výpravy, a zatímco děj na břehu živě pokračoval, jsem jen nesměle špitla, že se jedu jen podívat. Dodnes vidím to gesto, rezignované mávnutí rukou nad ztraceným případem :-)  

Netrvalo však dlouho a přišel za mnou se slovy:

„Heleď, jsou tady čtyři kluci ze Žamberku, jedou na body, do družstva jim chybí dva členové, tak jestli chceš, můžeš se s nimi prozatím alespoň svézt. První úsek je takový langsam, druhý je o něco ostřejší a ten třetí je ten, co se pojede závod. Když se na ten třetí nebudeš cítit, kluci ti zastaví, vydrápeš se po strmém břehu nahoru k silnici a tam počkáš na autobus, který na nás čeká v cíli.“ Naivně jsem se zeptala: „Tady se pojede nějaký závod?“ a odpověď zněla: „Madam, tady jsi na Mistrovství Evropy!“. A tak jsem se svezla. Při představě, jak se budu sama po strmé stráni drápat nahoru, jsem raději zvolila cestu po vodě, ať bude jakákoliv.

Večer u seznamovacího táboráku, zřejmě díky mé dobré fyzické kondici, určitě to nebylo hezkou tvářičkou nebo mým dosavadním projevem, přišla, pro mě překvapující, další lákavá nabídka, která se v danou chvíli nedala odmítnout. A tak se stalo, že pod pseudonymem, jméno už si nepamatuji, ale byla jsem to já, kdo jel Mistrovství Evropy na raftech. Kluci ze Žamberku byli opravdu dobří, neboť, tuším z jednadvaceti družstev, jsme v pátečním závodě skončili na šestém místě a v sobotním finále na sedmém. Pár „fufniků“, coby můj podíl za umístění, mi stačilo na zaplacení kempu, a já se živá a zdravá vrátila domů.

Až po návratu, když jsem viděla v televizi záběry, jsem si uvědomila, že jsem vlastně v danou chvíli měla víc štěstí než rozumu, ale stálo to za to! Byla jsem šťastná, že mě Vesmír navedl tím správným směrem a mám další minci k uložení na vysoký úrok. ♥

Co mě zatím v životě nezabilo, to mě určitě posílilo.

   

aktivní senioři Můj příběh psychika
Hodnocení:
(4.5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
WIKI: Ne nadarmo se říká, důvěřuj, ale prověřuj... své o tom ví i Shaw, Seneca nebo Sarte. ,,Chyba je, když věříš každému, ale chyba je i to, když nevěříš nikomu." ,,Důvěru si získáte tak, že jste průhlední, otevření a držíte slovo." *** Píši o svých prožitcích a zkušenostech, nikoliv co "jedna paní povídala", nebo jak by se lidé měli chovat podle mých iluzorních představ :-)
Jitka Caklová
Vážený pane 05:32 a co jako tím chtěl básník říci? Jsem svá, nikomu jeho názory nevyvracím, ani svoje nevnucuji. Stejně tak nikomu nepíši, že nemá pravdu, nebo že se mýlil. Hezký den s :-) :-) !!!
Jitka Caklová
Tak teď už je mi jasné, proč kluci ze Žamberku přijeli do Slovinska jako čtyřčlenná posádka. A proč si vybrali mě? Byla jsem nezávislá, měla jsem sílu a moc dobře věděli, že náhradník z jiného družstva neudělá všechno pro to, aby konkurence byla lepší.
Martin Vrba
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rafting
Jitka Caklová
Ano, + - cca 20 let jsme tu všichni vrstevníci a každý o sedmilhářích ví své, ať z leva či zprava, ani to nemuselo být v rozhlase. Jen žiji ve světě, ve kterém nezpochybňuji a neznevažuji nic, u čeho jsem fyzicky nebyla. Po přečtení všech Vašich příspěvků, jen u mého článku, který není žádný výmysl a daní si jich do souvislosti, konstatuji, že hezké lži se dají použít i k vlastnímu ospravedlnění.
Martin Vrba
Paní Caklová a Vy všichni ostatní, aby bylo jasno, všechno, co tu píšu, je z 90% vymyšleno k mému a hlavně k Vašemu pobavení a protože si nemohu nic z toho, co Vy ostatní tady píšete, ověřit, tak k tomu přistupuji stejně. Protože tady jsme všichni vrstevníci + -, tak si určitě pamatujete, když dávali v Československém rozhlase pořad „Sedmilháři“,(1964 - 1968) http://www.pribehrozhlasu.cz/tenkrat-v-rozhlase/1965/1965_2 ten jsem přímo miloval. Na světě je tolik neštěstí, tak se snažím, aby mé příběhy vždy končily nějak optimisticky a byla tady hlavně sranda. Tedy opravdu – vůbec mne neberte vážně, nehledejte v mých „hezkých lžích“ nic nekalého, ale jen snahu Vás pobavit. :)
Jitka Caklová
Člověk, bez vlastních zkušeností s nekalými činy, nikdy z nekalých činů nepodezírá druhé. Prostě, bez pocitu vlastní viny to nejde.
Jitka Caklová
Možná stojí za zmínku, že dnes v 06:30 a o hodinu později, "někdo" pod "přízemním Gottwaldovským: „Důvěřuj, ale prověřuj!“, musel být hodně aktivní.
Jitka Caklová
Jak jsem napsala do Citátů, nikdy toho člověk o sobě neprozradí víc, než když mluví o druhých a dodávám ani brouk Pytlík, viz. Vaše články připravené k vydání. Nepochybuji, že opět na Vás zapůsobilo "Ono přízemní Gottwaldovské: „Důvěřuj, ale prověřuj!“, jako 8.5.2021 09:06. Ale jinak, u mě dobrý, už jsem se naučila být "vylejvací" :-) :-) :-)
Martin Vrba
Paní Caklová, tak jsem ten váš příběh nechal prověřit a očistit Cibulkovým kyvadélkem pravdy a zbylo mi z toho, že jste se projela pramičkou po místním rybníčku s převozníkem Koudelkou, ale nás tady přece nezajímá, jak to bylo po pravdě, ale jak by to bylo hezké, kdyby to tak bylo a zajímá nás spíše to literární zpracování a tak bych vám klidně toleroval i to, jak jste se dostala do vesmírné pěchoty i s Těreškovovou, ale už by to také nebylo originální, podobné téma už bylo krásně zpracováno ve filmu „Muž z prvního století“ https://www.youtube.com/watch?v=quoFNrOobEM. A tak se už těším na další váš příběh, kam jste se vydala podle znamení z vesmíru. :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.