Pampelišky
Foto: autorka

Pampelišky

7. 5. 2021

Když jsem měla ještě zahrádku, pampelišky jsem nesnášela. Byl to plevel a okamžitě, jak se objevily na mém pěkném trávníku, tak jsem je hubila. Také sousedé neměli pampelišky rádi a dávali si dobrý pozor, aby ze žádné přilehlé parcely  jim chmýří pampelišek nepřiletělo na  jejich pozemek.

Přešly však roky, já jsem zestárla, zahrádku už nemám, ale začala jsem si více všímat přírody kolem. Objevila jem krásu pampelišek. Vždyť ty jejich hlavičky v trávníku vypadají jako malá sluníčka.

Vážím si každé pampelišky, protože mi přináší radost do života. Pampeliška je i léčivá a dá se mimo jiné z ní udělat pampeliškový med. Pampeliška je kytička, která si dokáže svůj prostor najít kdekoliv. Roste i tam, kde si myslíme, že to možné není.

Strašně obdivuji její životaschopnost a odvahu a velkou vůli k životu. Dokonce si dovoluji říci, že bychom si z pampelišek měli vzíti příklad.

Snažme se nenechat se zahubit. Buďme stejně životaschopní, a když to nepůjde jinak, vystrčme své hlavičky i v místech, o kterých si myslíme, že to není možné, a věřme, že to opravdu možné je.

Posílám pár fotografií a doufám, že si pampelišky také zamilujete a nebudete je zbytečně hubit. Dívejte se, kde všude jsou schopné si najít prostor pro sebe.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Také mám pampelišky moc ráda :-).
Anna Potůčková
Pampeliška je krásný jarní květina. A v zelené trávě je z nich ten žlutý koberec moc hezký. Maminka z nich dokonce vařila med, a vaří se v mnohých rodinách stále. Kořen pampelišky má prý snad léčivé účinky i na rakovinu. Článek je doplněn moc hezkými fotografiemi
Marie Ženatová
Pampelišky mám také moc ráda už od dětství, kdy jsem z nich pletla věnečky. Později už jsem zdobila pampeliškovými věnečky hlavičky i svým dětem a po delší době zase vnoučátkům. Ještě teď mám zahrádku plnou pampelišek, včera jsem sekala trávu jen kolem domku. A denně si nějakou pampelišku utrhnu a sním, jsou skutečně zdravé a léčivé jak píše i paní Sonička...
Irena Mertová
Jsou hezké i po odkvětu...
Dana Puchalská
Ano, jsou to krásná sluníčka.
Marie Doušová
Hano, také jsem dříve pampelišky na zahrádce hubila a nyní jsem ráda , když se tam nějaká zažlutí. Asi je to věkem , že člověk dokáže pampelišku ocenit . Jako malá jsem z nich pletla věnečky a jako stará se mi zdají krásné,jako sluníčko. Dík za krásné fotky,potěší.
Eva Mužíková
Krásná sluníčka.
Hana Řezáčová
Pampelišky mám moc ráda, na zahrádce mi nevadí, naopak ... Teprve dnes jsme posekali trávu, už byla přerostlá a už ani ty pampelišky trávník "nevyhezčovaly" :-) , bylo mi jich líto, patří k jaru ...
Soňa Prachfeldová
Pampeliška v detailu je krásná kytička, navíc léčivá. Občas i nějakou hlavičku sním. Kořen je prý velmi léčivý. Je pravda, že je velmi plodná, chmýří se rozlétne všude.
ivana kosťunová
Pampelišky jsem měla vždycky ráda, jako děti jsme z nich pletly věnečky a ověšely se s nimi jako havajanky. Pampeliškové listí jsme trhali pro králíky a slepice. Dnes občas nějakou utrhnu,když se mi usadí uprostřed květinového záhona, ale jinak je nechávám žít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.