Mikuláš: společný předek
Santa Clause i Pere Noëla

Mikuláš: společný předek
Santa Clause i Pere Noëla

6. 12. 2014

Český Mikuláš, americký Santa Claus, německý Weihnachtsmann i francouzský Pere Noël mají společného předka, který zemřel 6. prosince 345 v Turecku. Byl jím svatý Mikuláš, biskup z Myry, který proslul štědrostí, jako obránce víry a zachránce nespravedlivě obviněných. Dodnes je tento svatý uctíván jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterdamu či italského Bari.

Mikuláš se narodil kolem roku 280 v Turecku do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Již jako mladík se stal biskupem v Myře (dnešní Demre v Turecku), kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben. V 11. století, kdy se v regionu začali rozpínat seldžučtí Turci, převezli pak jeho ostatky italští námořníci do italského přístavu Bari.

V předvečer svátku svatého Mikuláše, který se připomíná 6. prosince, dodnes v některých zemích chodí po domech skupinky lidí převlečených za Mikuláše, čerta a anděla, aby děti trochu postrašili a pak je obdarovali malými pamlsky. V Nizozemsku, kde je mikulášská tradice nejsilnější, Mikuláš pod jménem Sinter Klaas připlouvá z moře a dětem rozhazuje cukroví a ovoce. Odtud se také asi ve 13. století tato tradice rozšířila přes Německo do českých zemí.

Mikuláš tradice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Votíková
Aha, tak takhle jsem to bohužel nepochopila.
Květoslava HOUDKOVÁ
Já nechci nikomu nic vysvětlovat, jen bych ráda, aby mezi prodávaným dědky Clausy lidi mohli koupit i Ježíška (ne to Pražské jezulátko v krásných šatičkách), jen to obyčejné malé děťátko. Andělíčků bylo taky poskrovnu, ale už se prodávají..
Helena Votíková
Květo můj názor je, že u Santa Clause s Coca colou se nemusí nic moc vysvětlovat. Ježíšek, jesličky atd. to je na dlouhé povídání a vysvětlování. Vždyť spousta rodičů o víkendu jde raději do OC, než by vymyslela sama dětem program.
Květoslava HOUDKOVÁ
Souhlasím s tradicemi, snad ještě do Štědrého dne zodpoví někdo také moji otázku: KDO a KAM "zaštrachal" českého Ježíška?? Pro mne Děda Mráz, Santa Claus = dědek jako dědek.
Zdenka Jírová
Tradice se musí podporovat, slučuje to národ. Svatý Mikuláš je krásná historická postava, která přináší dětem radost i trochu obav, zda byly hodné. Všechna děti na něho věří a očekávají ho s napětím.
Jiří Libánský
Mě se na tom štědrém panu Mikulášovi líbí to, že dával prostitutkám tolik peněz, že se mohly vykoupit z nevěstince a vdát. Je to od něj hezké a není důvod, aby to církev tajila.
Zuzana Pivcová
No vida, jak ty tradice spolu hezky souvisejí, a kdyby v tom nebyla současná komerce, bylo by to úplně nejhezčí.
Jana Šenbergerová
Hezký článek, který mi připomněl, že jsem tu loni uveřejnila Mikulášskou rýmovačku. Musím se přeptat, jak přijala Mikuláše naše dvouletá vnučka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...