Malé zamyšlení nad (možná a snad) odcházející pandemií
FOTO: Julie Vargová

Malé zamyšlení nad (možná a snad) odcházející pandemií

12. 5. 2021

Vypadá to, že virus je na ústupu. Vypadá to tak. Neznám nikoho, kdo by kdysi v minulosti zažil podobnou situaci, kterou prožíváme v současné době. Ani uhelné prázdniny, nebo smogové situace se s dnešními opatřeními nemohou porovnávat.

Prožili jsme chřipkové epidemie, kdekdo kolem nás frkal, smrkal i posmrkával, kašlal, chrchlal, chrmlal, chraplal, sípal. Rýmu jsme chytili v práci, v autobusu, v tramvaji, v obchodě, ve výtahu. Nechránili jsme se rouškami, sahali jsme na ohmatané kliky, madla, držadla. Trestem nám byl nedobrovolný, ale nutný pobyt na lůžku s půllitrovým hrnkem teplého čaje, mokrým hadrem na hlavě, tekutými i pevnými léky. Když náhodou někdo z rodiny neonemocněl, stal se z něj ošetřovatel a zajišťovatel provozu celé domácnosti.

Současná epidemie je jiná. Nejsem vzdělaná v patřičném oboru, informace mám ze sdělovacích prostředků, a někdy nevím, čemu mám věřit. Chřipku jsem kdysi chytila, ale tohle, tedy covid, dostat nechci. Přestávám celé dny poslouchat zprávy v rádiu i v televizi. Chápu, veřejnost musí být seznamována s čísly, postupem, srovnáním, opatřeními, životními osudy, … Chtěla bych někde pomoci, ale kvůli věku by mě zahnali domů, abych starosti nepřidělala; tak dodržuji nařízení a doporučení, abych se nenakazila a alespoň takovouto troškou přispěla ke zmírňování pandemie.

I v tak obtížné době, závažné situaci, si ráda přečtu nebo poslechnu naši humornou českou lidovou tvořivost. Ráda bych někdy něco podobného vymyslela, ale nemám na to ty správné šedé mozkové buňky. Jsem z těch, kteří se rádi smějí, ale vtipy vytvářet neumím, a až na malé výjimky si je nepamatuji. Některé výmysly si představím, a směji se na celé kolo. Například, jak by to asi doma vypadalo, kdyby osazenstvo poslechlo rádoby radu jednoho vtipálka, který doporučil aktivitu pro ukrácení dlouhé chvíle v domácím prostředí. Dotyční si mají připravit několik lahví rumu, pustit si zprávy na ČT 24, a za každé slovo „koronavirus“ vypít frťana. Odhaduji, že po půl hodině by se všichni váleli pod stolem.

Neznevažuji současnou situaci. Ani náhodou se nechci dotknout všech lidí pracujících v tzv. první linii. Naopak, obdivuji jejich výdrž a nasazení. Jen se snažím vše trochu odlehčit. Podle vtipů, veselých příběhů, sarkasmu, ironie běžících na internetu jsem jenom kapkou v moři mezi všemi, kteří se z různých důvodů snaží své spoluobčany přivést na jiné myšlenky.

Protože jsme se nemohli navštěvovat, hodně jsme si telefonovali. To mi jednou volala švagrová a stěžovala si na manžela, mého bratra. Někde vyčetl a realizoval myšlenku: nadával, že nemůže jít s kamarády na pivo, v sobotu si zahrát fotbálek, nekoná se žádný koncert, divadlo, že je pro něj všechno zakázané. Když ona prohodila, že se zákazy vztahují i na ni, jak je jeho zvykem, s odpovědí neotálel. Argumentoval, že ona má výhodu, protože prý vařit, péci, prát, žehlit a uklízet jí nikdo nezakázal. Ke cti mé švagrové, po svém manželovi nehodila ani vařečku, ani kolíčky na prádlo, jen mu podala žehličku, že prý si místo ní má představit veslo, které převozník předal pocestnému, aby se převážení zbavil. Posadila se k televizi a chvíli sledovala zprávy naší veřejnoprávní stanice prošpikované koronavirem. Jako kdyby se ve světě nic jiného nedělo, řekla si a přepnula na detektivku. Co k tomu dodat? Snad jen, že je fajn, když lidem nechybí nadhled a humor.

Na první závěr trocha obveselení z internetu:

  • Děti po týdnu s rodiči samy a dobrovolně odcházejí do dětských domovů. Někteří náctiletí se marně snaží nacpat do babyboxů.
  • Prosím vás, ráda bych se zeptala, zda v těchto dnech normálně fungují rozvodoví právníci. A pokud ne, kde seženu rýč a lopatu?
  • Vážení rodiče, prosíme, abyste při on-line výuce nechodili v pozadí v trenkách s pivem a nekomentovali výuku. Děkujeme. Učitelé.

Na druhý závěr:

Je opravdu možné, že se budeme moci venku nadechnout bez roušky, v cukrárně si dát kávu se šlehačkovým dortem a v hospodě guláš a pivo? Nebo se utrhneme z řetězu, přestaneme se hlídat a vrátíme se tam, odkud se tak rychle chceme dostat?

 

 

gastronomie koronavirus zdraví
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
S úsměvem jde všechno líp! Když se k tomu přidá také nadhled, tak se na špatné situace hned pohlíží lépe. Díky za celý článek a optimistickou první větu druhého závěru.
Blanka Lazarová
Pěkné počteníčko. Díky za ně. A vtipy z on-line výuky určitě vejdou do dějin. :-) :-) :-)
Zuzana Pivcová
Článek mě oslovil a moc se mi líbí ty závěrečné výroky.
Dana Puchalská
Jak já jsem ráda,že se objevil článek, který je vtipný !! Děkuju.
Soňa Prachfeldová
Nezapomínejme se zasmát a z hlubaka se nadechnout bez ropušky. Jela jsem nakupovat, mírně si nalíčila oči a dala oblíbenou rtěnku. Když jsem v autě rousku po nákupu sundala ,byla pěkně barevná.
Danka Rotyková
Díky za připomenutí, že i dnes (když mě bolí hlava a prospala bych odpoledne)je zapotřebí myslet na něco lepšího, než na čísla nakažených. Prý se má žít přítomným okamžikem, tak jsem vděčná za ty chvíle a hodiny, které můžu být venku bez roušky a respirátoru. Vrcholem spokojenosti pak je pěkný článek, jako je tento od pí Julie.
Libuše Křapová
Hezký, s humoren napsaný článek. Jasně, ať už jde ten Covid do paďous. Vlaďko, není se za co stydět :-) Aspoň mohl celý svět viděl, že i senioři uctívají měsíc máj jako měsíc lásky :-)
Vladislava Dejmková
Hezké, cítím to podobně. Také přispěji jednou zcela čerstvou “přihodou”. Před chvílí jsem skončila online lekci angličtiny. Myslela jsem, že jsem seanci v Teams vypnula. Běžela jsem otevřít okno a nadechnout se a manžel mě u okna líbnul. Pak jsem zjistila, že seance stále “jede” . S mikrofonem i kamerou. Rychle jsem to vypnula. Snad už nikdo nebyl přítomen. Je to zrádné.
Anna Potůčková
S humorem jde všechno lépe. Tak praví jedno přísloví. Tak humor bychom mohli přibalit místo buchet Koronavirovi a at kráčí do propadliště dějin.
Jana Šenbergerová
Díky! Bez humoru by bylo hůř.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.