Bořeň - tajuplný mystický vrch
Foto: Soňa Prachfeldová

Bořeň - tajuplný mystický vrch

13. 5. 2021

Skalnatý, znělcový vrch, vysoký 539 metrů v Českém středohoří, nedaleko města Bíliny. To je Bořeň. Jeho tvar je zcela unikátní, z každého úhlu pohledu připomíná jednou lva, podruhé mamuta, potřetí hlavu obra.

Jak vznikl název Bořeň? Již v minulosti přitahoval svojí majestátností a tajemnou silou. Tajemnost této znělcové hoře dodává i pověst o bořeňské čarodějnici, nebo pověst o manželce knížete Kroka Bořeně.

Bořeňská čarodějnice

V době, kdy se z tmavých horských lesů, osídlených Kelty, dralo křesťanství k pohanským Slovanům, sídlil v Bílině mocný purkrabí Eppo. Eppo měl velmi krásnou dceru, jménem Mila, která byla jediná dědička jeho panství. Mnoho rytířů a hrabat se ucházelo o její ruku, ale ona se zamilovala do zbrojnoše. Když se to její otec dozvěděl, nechal ho uvěznit do tmavého hradu. Dceru poslal na hrad Košťál, aby na zbrojnoše zapomněla.. Mila se dozvěděla o čarodějnici, která žila na Bořni a dokázala uvařit kouzelný lektvar, kterého když se někdo napil, pak se jeho srdce obměkčilo. Mila se vypravila za čarodějnicí Bilanou, aby ji poprosila o pomoc.Čarodějnice nápoj uvařila, dala Mile a řekla - dej otci tři kapky do šláftruňku a bude ti pomoženo. Děvče tak učinilo, ale nevědělo, že otec se kdysi znal s Bilanou, které se velmi dvořil, sliboval manželství a pak na ni zapomněl. A Bilana se pomstila, neboť nápoj byl jed. Mila se nechtěně stala vražedkyní svého otce. Utekla z hradu, hnána výčitkami svědomí a ve svém zoufalství nehleděla na cestu. Když ji příští ráno hledali, našla se v rokli jen mrtvá dívka Mila. Tak pomsta čarodějnice z Bořně zničila celý rod hraběte Eppa.

Pověst o kněžně Bořeně

Kněžna Bořena se nemohla smířit se smrtí manžela, knížete Kroka. Nešťastná bloudila krajinou, až uviděla vysokou skálu. Vystoupila na její vrchol, pohlédla dolů a uviděla v řece šedivou Krokovu hlavu, zvedající se z řeky. Kněžna se vrhla ze skály, do manželovy náruče, ale nalezla jen smrt. Lidé poté nazvali horu jejím jménem.

Kdo vystoupá na vrcholek, je uchvácen nádherným výhledem do dalekého okolí rozmanitého Českého středohoří.  Přeji nadšencům krásný výhled, pozor na vrcholku, Bořeň je skutečně strmý, tajemný a krásný.

 

 

 

cestování hory
Hodnocení:
(4.8 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Nádherné...
Soňa Prachfeldová
Paní Lenko, ale říká se, že občas se tam najdou nějaké mince, tak kdož ví :-)
Lenka Kočandrlová
V roce 1975 jsem na Bořeň vylezla se spolužákem a jeho kamarádem,byla jsem na škole v Duchcově,oni pak lezli s lany na ty vrcholy,já jen tak co se dalo vylézt.Pamatuji se,že tam byly nějaké vrcholové knížky. Pro mne to byl zážitek,protože v naší rodině se tradovalo,že pradědeček s dědečkem tam vylezli, tak někdy okolo roku 1900 a uschovali tam někde kovovou krabici s nějakými mincemi a drobnými předměty na památku.Nikdo z nich tam ale již nikdy nebyl,plánek asi neudělali,a tak to tam někde možná dosud je.....
Soňa Prachfeldová
Děkuji moc přátelé !
Dana Kolářová
Soni, Bořeň je skutečně strmý, tajemný a krásný, ovšem vysoký, velmi vysoký. Výhled nikdy neuvidím, ale pověsti jsou zajímavé a fotky moc hezké.
Anna Čípová
Soni, díky za poučení i pokoukání. Do Českého středohoří bych se chtěla ještě jednou dostat. Moc zajímavý kraj.
Jitka Hašková
Soňo, děkuji za zajímavý popis Bořeně a krásné fotky.
Soňa Prachfeldová
Děkuji přátelé za milé komentíky.
Eliška Murasová
Soni, tajemný, pověstmi opředený kopec. Děkuju za přiblížení, tam se asi nepodívám, přes 500km od nás...
Jan Zelenka
Kolikrát jsme se tam se ženou chystali. Teď už je pozdě. Tak si mi kopec přiblížila alespoň takto. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.