Vsadila na oblečení pro plnoštíhlé ženy. Říká jim: Jste nádherné, jen o tom nevíte
FOTO: Molet. Poskytnuto Bohdanou Kurkovou (na snímku vlevo)

Vsadila na oblečení pro plnoštíhlé ženy. Říká jim: Jste nádherné, jen o tom nevíte

13. 5. 2021

Jsem baculka, stejně jako mnoho mých kamarádek, takže móda pro plnoštíhlé byla jasná volba. To jsou slova Bohdany Kurkové, která přinesla na český trh hezké slovenské slovo moletka. Což znamená milé označení pro ženy plných tvarů. Založila značku Molet a plní sny sobě i mnoha zákaznicím.

Co nejčastěji od žen s plnými tvary a nekonfekčními velikostmi slyšíte?

Překvapuje nás, že si ženy často postesknou, že nacházejí v běžných obchodech slušivé oblečení maximálně do velikosti 42. My prodáváme většinu oblečení od velikosti 44, proto jsou velmi mile překvapeny, že jsou pro nás ve velikosti 44 vlastně hubené. Ty, které mají například prsa a boky v rozdílných konfekčních velikostech, to mají také s výběrem padnoucího kousku velmi těžké. Snažíme se jim proto toto trápení ulehčit. Pokud jim nesedí model vystavený, ušijeme v podstatě jakoukoli velikost. Prodavačku, která sjede zákaznici pohledem a pak řekne „na vás nic nemáme“, u nás nepotkáte. Toto je totiž také zkušenost, která je v jiných prodejnách odrazuje.

V čem ženy samy dělají chyby? Znám takové, které si záměrně oblékají něco, co připomíná beztvaré pytle a bojí se všeho, v čem vynikne postava. Je to správný nebo chybný směr?

Každá žena má svůj osobitý způsob oblékání. Respektujeme ho a netlačíme na ně.  Nesnažíme se zákaznicím vnutit úplně odlišný styl. Ale tím, že u nás ženy mohou pobýt delší dobu, obléknout si například dvacet outfitů, vyzkoušet oblečení, které na sobě nikdy neměly nebo si na ně netroufly, v zrcadle najednou vidí úplně jinou ženu. Doslova se nám často mění před očima. Stává se, že i paní, která na sobě neměla dvacet let šaty, si po pár návštěvách u nás o ně sama říká, protože vidí, jak jí sluší.

Proč jste se vlastně rozhodla zabývat se právě oblečením pro baculky?

Už na střední škole jsem se toužila hezky oblékat. Bohužel, slušivé oblečení většinou nebylo v mé velikosti. A tak jsem si podomácku, třeba před dovolenou, našila oblečení sama. Dokonce si vzpomínám, že jsem si ušila i boty.

Boty? Jak to dopadlo?

Nedalo se v nich chodit. Móda mě amatérsky bavila stále a když mě před pár lety osud zavál jako obchodní ředitelku do jedné oděvní firmy, přičichla jsem k tomuto oboru i profesně. Toužila jsem dělat módu po svém a proto jsem si po čase založila vlastní firmu.

Byl to risk?

Byl to velký risk a vlastně si to zpětně uvědomuji až nyní. Ale podařilo se. Máme skvělé zákaznice, které vnímají rozdíl mezi textilem z Asie a českou výrobou našich švadlenek. Také jsem měla velké štěstí na partu skvělých lidí okolo sebe, díky kterým značka Molet mohla vzniknout.

Takže jste vlastně odhadla, kde je díra na trhu…

O tom, že by to mohla být díra na trhu, jsem vlastně ani nepřemýšlela. Jsem baculka, stejně jako spousta mých kamarádek, takže právě móda pro plnoštíhlé byla jasná volba. Navíc jsem si paradoxně až po čtyřicítce začala plnit holčičí sny jako například: být modelkou. Na něco takového jsem se v mládí neodvažovala ani pomyslet. Byla jsem přesvědčená, že pokud nemám velikost 36, o ničem takovém nemůžu ani uvažovat. Dnes si říkám: proč ne?

Je časté, že si ženy plných tvarů nevěří, že se podceňují? Já mám kamarádku, o které chlapi říkají, že je hezká, koukají po ní a ona má pořád pocit, že je tlustá, ošklivá….

Ano, často je ten pocit vyvolán tlakem okolí, mediální masáží, která nám určuje ideály krásy. Pozorujeme to i u našich klientek. Přestože k nám často přicházejí s příjemným manželem, kterému se očividně líbí, mívají pocit, že by měly být jiné. Často jsme my ženy k sobě zbytečně přísné a náročné. Jsem přesvědčena, že kila navíc opravdu nevadí, pokud jsou krásně, vkusně oblečena a nosí se s grácií.

Jsou třeba mladší ženy odvážnější než starší generace? Mám pocit, že mladší holky plných tvarů se mnohdy více odhalí, někdy až moc, zatímco dámy středního a vyššího věku si nevěří. Je to tak?

Mám osmnáctiletou dcerku, která je štíhlounká. Kdyby mi nebyla tak podobná, podezřívala bych porodnici, že mi ji vyměnili. U ní právě krásně vidím, jak vnímá vrstevnice baculky. Má ráda extravagantní oblečení a stejně tak se jí líbí odvážné outfity i na baculatých holkách jejího věku. Vidím že tu takzvanou nevhodnost neřeší. Ano, mladé holky jsou určitě odvážnější a jsem za to ráda. Doufám, že si i poté, v pozdějším věku, budou víc věřit. A přesně, jak říkáte, schopnost věřit si je právě to, co ženám středního a vyššího věku chybí. Přitom je to taková škoda. Častokrát jsou ty ženy opravdu nádherné, ale bohužel o tom vůbec neví. Rády jim to připomínáme.

Musí být obchodnice s módou pro baculky i tak trochu psycholožka? Je to jiné, než prodávat módu pro štíhlé, pro konfekční postavy?

Tak to jste odhalila naprosto přesně. Ale vždy to vyplyne ze situace, přirozeně. S kolegyní Gábi vímě o našich zákaznicích opravdu hodně a často už pro nás nejsou jen anonymními  klientkami. Je to tím, že se do nich umíme vcítit. Také náš název se odvíjí od krásného slovenského pojmenování pro baculku a tím je moletka. Je to pojmenování milé a něžné. I baculky si podle nás zaslouží jemné a láskyplné zacházení. My moletky máme podobné radosti i starosti, umíme se navzájem pochopit, za dva roky nám zcela přirozně vznikla na facebooku komunita více než deset tisíc fanoušků. Těší nás, že je to komunita milých a slušných lidí, což je v dnešní době na sociálních sítích vzácnost.

Někdy se říká, že lidé s nadváhou či obezitou si za to hlavně mohou sami. Že kdyby cvičili a necpali se, neměli by starosti, kde sehnat pěkné oblečení. Jaký na to máte názor?

Obecně se ke vzhledu ostatních lidí nerada vyjadřuji a už vůbec si netroufám nikoho soudit. Za nabranými kily se často skrývají ne zrovna lehké osudy a my o nich nevíme vůbec nic. Proto si myslím, že nikomu nepřísluší nikoho soudit. Nepodporujeme jako firma obezitu, to vůbec ne. Každému, komu se podaří nabraná kila shodit, tleskáme. Ušít pro naše zákaznice, které zhubly, menší velikosti, je pak pro nás hračkou a radostí. Máme takové případy, není jich málo. Ze zdravotního hlediska je redukce kil samozřejmě neoddiskutovatelně potřebná. Ale pokud to není možné nebo než se tak stane, musí tady být možnost obléknout se do slušivého oblečení i ve velikostech xxl.

Co si představíte pod pojmem pěkné oblečení, pěkná žena? Co třeba ráda nosíte vy osobně?

Pěkná žena? Je to pro mě každá hezky upravená žena, ze které sálá spokojenost a veselá mysl. Z vlastní zkušenosti vím, že za hezky upravenou, příjemnou ženou, ať už má jakoukoli velikost, se každý rád ohlédne. Čím jsem starší, tím raději mám šaty a oblečení, které podtrhuje ženskost. Paradoxně až nyní si ráda dopřeji i světlé barvy a vzory, kterým jsem se v mládí nesmyslně vyhýbala.

Čím to je?

Hlavně nabytým sebevědomím, které jsem časem získala. A vnitřním zklidněním, které s věkem přichází. Jsem za to prozření moc ráda.

 

Scarlett Wilková pro portál i60

 

 

 

 

Inspirace pro ženy móda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Prostřední a nedostatek konkurence hodně žen v očích mužů zeštíhluje. Když jsem dělal místo vojny v ČKD dílenského plánovače, tak ženy ve fabrice a jen v lacláčích vypadaly dokonce o 15 kg přitažlivější, než ty s ideální váhou a v minisukních v téže době za branou. Ale super mezi nimi byla jedna, která ten vtip pochopila a unesla to, protože si byla vědoma své nadváhy smyslu pro humor, který byl nad její obezitu a tolika jiným ženám i s ideální váhou tolik chyběl a chybí. Ta mi řekla, když se tomu nejdříve pořádně zasmála: „Dej si sám facana, nedosáhnu na tebe!“ Ne – nebyla to Halina Pawlowská, ale dost jí byla podobná - dělala v projekci a nosila mi do zasklené kukaně úpravy výkresů pro kompresory. Takže – milé baculky, nebojte se hlavně obnažit co nejdříve svůj smysl pro humor, tedy pokud vám nechybí, je to vaše nejvyšší deviza, sexovat je příjemné i baculkou, ale co pak s nudnou ženskou? :)
Míla Rýznarová
Dámám to velice sluší. S kamarádkou už jsme navštívily prodejnu Molet a máme jen slova uznání a obdivu. Nádherné modely a opravdu kvalitní materiály, nadčasové střihy, které sluší právě moletkám ( i jiným). A velice chválíme profesionální přístup k zákaznicím. Děkujeme a těšíme se na další návštěvu. D + M
Vlasta Vybíhalová
Dámám na fotografii to moc sluší- musím paní návrhářku pochválit. Jen bych zvolila trochu výraznější a veselejší barvy.
Alena Várošová
Moc se mi líbí tyto modely pro baculky.Určitě to nejsou outfity z našich obchodů a butiků.I když tyto ženy jsou plné,sluší jim to.Neuzávám baculky,když si vezmou mimi,jak v opakování z.r.2016 Popelek v tomto týdnu.Ty tlusté nohy,kde je vidět ta pomerončavé kůže už na ženách po 40ti je katastrofa.Já vím,že za to nemohou,je to dobou.Ale určitě mít takové nohy bych se veřejně neprezentovala v takových krátkých šatech,jak dvě soutěžící v tomto týdnu..Dát si do hlavy čelenku jako důchodkyně s dětsky růžovou barvou a kvítečky,to mě připadá trochu nevhodné,jak sebestředná pražačka Libuše.Tu jsem viděla na videu,při přehlídce modelek u E.Zajíčkové na ochozu pavlačí,kde sídlí portál íčka.
Helena Přibilová
Nikdy jsem nenavrhovala ani nevytvářela oblečení pro "moletky". Vždy jsem měla štíhlou postavu, takže ani nedovedu posoudit, jak bych se v ukázkových modelech cítila.
Ilona Erika Kolář
Nevšimla jsem si fotek pod článkem, koukám přes telefon, viděla jsem jen úvodní foto,takže kritiku zmírňuji. Některé modely jsou docela hezké.
Marie Ševčíková
Marie Kinner + Ilona Kolářová : tak nevím... koukáme se na stejnou sadu fotek či nekoukáme? mně je 60, a s poměrem 159 cm / 85 kg bych si na každé z těch fotek vybrala docela určitě aspoň jeden model, a připadal by mi určitě víc než dostatečně "výrazně a nenudně barevný", jistěže krom fotky "women in black" a krom fotky úvodní (jelikož samotné odstíny hnědé moc nemusím + navíc mě tam silně iritujou ty "módně trendové" postranní tříbarevné proužky)... a třeba všechny vzory s růžema jsou parádní už samy o sobě, netřeba komplikovaných střihů a přehršlí "detailů" - tam bych dokonce váhala, které ze tří barevných provedení zvolit, a nemít plný skříně hadrů, co mi vystačí až do nejdelší smrti (mám se dožít 84), hned bych se pídila, kde se oblečky značky Molet dají obhlídnout zblízka, případně koupit! :-D
Marie Ševčíková
olga skopanova : pokud dámy na fotografiích považujete za "normální ženy s normální velikostí", jak potom podle Vás vypadají dámy korpulentní - od dvou set kilo nahoru? :-D každá z těch pěti modelek má přes limit, a věřte, já to můžu posoudit, anžto při svých 159 cm výšky jsem se propracovala od pro mě ideálních 60 kg váhy (mám po otci velmi robustní kostru, hubenější bych byla za strašidlo) až do kategorie 96-99 kg (podle toho, na které váze jsem se zrovna vážila) = tlustou babu poznám, ač mám aktuálně už "jen" nějakých takových +/- 85, furt je to ale sakra přes čáru, a z těch pěti budou mít podobný poměr výšky a hmotnosti jako já tak dvě-tři! :-D
Ilona Erika Kolář
Já asi budu jedna z mála, komu se modely nelíbí. Nikdy jsem problémy s váhou sice neměla, ale i plnější a baculatejsi ženy kolem mě chodí v mnohem vyraznejsich barvách, protože v tomto vypadají jako šedé smutné myši. Ani střihy nic moc. Tyhle modely by se daly klidně použít i před sto lety. Snad jen modelka v zeleném, ale jinak, s prominutím, akorat tak do rakve a to se snad nikomu ještě nechce. Chybí výraznější detaily.
Marie Ševčíková
Hana Rypáčková : staré ženy? při nošení sukně, s punčocháčema i bez, mám problémy s bolestivě odřenýma vnitřníma stranama stehen odjakživa, protože jsem vždycky a v každé své váhové kategorii měla postavu bez zbytečných mezer mezi nohama... :-D ...takže ano, nosím kalhotky s nohavičkama a/nebo bavlněný punčocháče, ale vždycky stejně nějradši kalhoty všeho druhu, což už jako malá holka, protože krása je jedna věc, ale praktičnost použití druhá, která tu první hladce převáží, takže v sukni jsem k vidění jen převelice zřídka - a není mi ani moc to líto...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.