FEJETON: Jazyku rodný, promiň
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Jazyku rodný, promiň

16. 5. 2021

Fakt nevím, nakolik je čeština jazykem krásným, při svých chabých znalostech jazyků jiných nemohu srovnávat. Můžu jen konstatovat, že na to, co jsem kdy Čechům potřeboval říct, mi čeština zatím vždy tak nějak stačila.

To ale neznamená, že by mě rodná řeč, ta holka navždy mi souzená, někdy neštvala. Vzpomínám třeba na vojnu, kdy jsem jí vyčítal, že toho blba, soudruha poručíka ing. (…teď nevím, jestli uvedení jeho jména by nebylo porušením vojenského tajemství) nazývala důstojníkem, tedy odvozeninou od slova důstojnost. Omlouvám se ti, čtenáři, za šťavnatější výrazy, ale bylo to opravdu primitivní sadistický hovado (promiň též domácí hospodářská zvířeno, nemůžu za to, že čeština tě používá jako nadávku). Aby bylo jasno, nemám nic proti pojmu důstojnost, naopak, je to skvělý jev, jen mě štve, že byl použit i v případě výše uvedeného jedince.

Nebo slovo myslivec, tedy, jestli se nepletu, někdo myslící. Můj první tchán se tak nazýval, dokonce s přídomkem lidový. V jeho případě čeština taky šlápla vedle, veškeré myšlení toho pána totiž spočívalo v tom, že se s nabubřelou pýchou chvástal tím, co všechno už v lese zabil a co ještě zabije. (Tenhle případ uvádím s omluvou všem normálním členům Lidové myslivecké společnosti).

Každý asi máme nějaký, řekněme osobní ideologický problém s českým jazykem. Kamarádku Pavlu například rozčiluje, že pro ženské poprsí se v pánské češtině všeobecně vžil název kozy. Znám chlápka, kterého bere ďas, když někdo nazve pilulku práškem. Jistý sportovní novinář nesnášel, když se hokejce říkalo hůl. Taky znám pár puristických bojovníků za očištění matičky češtiny od všelikých amerikanismů, germanismů, slovakismů a podobně. – v tomhle je ale ona zcela bez viny, tuhle cizokrajnou jazykohavěť si my Češi do rodné řeči taháme sami, někdy dokonce s požehnáním instituce zvané Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR.

Proč vlastně píšu tenhle článeček? Protože jsem naštvanej! Z toho, jak je v posledních časech znásilňováno slovo „samozřejmě“! Z toho, co s ním vyvádějí někteří pánové (ale i dámy), jejichž obličeje na nás prakticky denně vykukují z televizních obrazovek či stránek novin. Nehodlám se zabývat, čím jsou nebo snad tím o čem zrovna mluví, ale vadí mi, že všechno co vymyslí nebo na čem se spolu dohodnou, je baleno právě do onoho slovíčka „samozřejmě“. Řeknou je skoro v každé větě, zkuste to sledovat a uvidíte.

Selské uvažování mi našeptává, že přece pokud je něco samo o sobě zřejmé, mělo by to být každému hned jasné, nezpochybnitelné, čisté. Třeba jako to, že když prší, jsou ulice mokré. Ale oni to používají vlastně jako příkaz: „Tohle jsme vymysleli, takže je to jasné a nezpochybnitelné! Samozřejmě je to samozřejmé a basta!“ Ze stejné zásady asi vycházel tenkrát na vojně i soudruh ing. poručík když s rozkoší týral vojáčky, stejný základ asi měl v palici můj tchán („… heleďte, já jako lidovej myslivec si samozřejmě sám rozhodnu, jestli tu srnku vodstřelím“).

Soudím, že slovu „samozřejmě“ v současnosti dost často nepříjemně zvoní v uších a nemá klidný spánek. Rád bych se mu za některé jeho uživatele omluvil, jakož i za nás všechny celé češtině: „Družko naše věrná a bezbranná, promiň, že občas je tebou nehezky manipulováno.

 

 

 

 

 

 

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Tohle je samozřejmě výborný článek. Já se teda k němu tak nějak samozřejmě hlásím...
Jiří Libánský
To mně vadi v češtině mnohem závažnější prohřešky, než takové banality. Máte samozřejmě nárok na vlastní názor.
Martin Vrba
Paní Halátová, píšete: „Jsem ale pro to, aby lidé, kteří veřejně vystupují, vystudovali vedle své odbornosti i rétoriku, aby v rozhlase někdo nemluvil systémem: "ééé, samozřejmě, žéé..." A ti lidé, kteří se snaží zveřejňovat svá písemná vyjádření k čemukoliv, znali český pravopis a stavbu věty.“ konec citace Já k tomu: To by bylo ideální, kdyby to tak mohlo být. Takovou normu přesně naplňuje například pan Pavel Fischer, kandidát na prezidenta republiky, mluví naprosto skvěle a i celkově se snaží, aby byl jeho projev na úrovni dnešní doby – je proevropský – protiruský – proamerický - už dopředu souhlasící se vším NATOvským. Problém je v tom, že se on zalíbil i sám sobě a je to až moc v tom projevu vidět a tím si pokazil umělecký a dokonce i lidský dojem. Lidé mají přece jenom raději, když někdo dělá občas sem tam nějakou tu chybu – je jim bližší. Problém vidím v tom, že mnozí lidé asi nejdříve netuší, že budou někdy veřejně vystupovat, protože v nich teprve v průběhu času uzrávají názory, které si myslí, že jsou vhodné k tomu, aby je sdělili většímu okruhu lidí a tak neumí veřejně vystupovat a mají třeba mnohem lepší písemný projev, k těm například patřil i Václav Havel a k současníkům na prvním místě řadím pana Babiše. A pak jsou lidé, kteří se celou dobu připravovali po technické stránce na veřejná vystoupení, ale pak se ukázalo, že techniku zvládli, ale že nemají nic podstatného, co by lidem řekli a navíc jsou v tom „profesorském“, ale neprofesionálním projevu nesnesitelně nudní. Mezi takové patří například pan Fiala z ODS. A ještě něco, doufám, že nekladete tak přísné nároky na písemné projevy zdejších diskutérů, já na mnoho chyb přijdu až po odklepnutí a na mnoho chyb vůbec nepřijdu, podobně na tom tady budou asi i mnozí jiní.:)
Martin Vrba
A co když je to s českým jazykem malinko jinak? Co když ten český jazyk v těch výrazech, například v tom slovu „kozy“ právě umožňuje říct dotyčnému mnohem více jak o samotných prsních žlázách dotyčné, tak i o tom člověku, který je tak popisuje, ale i o situaci, ve které je tak nazval. A že v tom tedy není český jazyk „nevinně“, ale je „spoluviníkem“, lépe řečeno spoluautorem přesného popisu a zaslouží si pochvalu. A také přece nemusí být automaticky každý muž hulvátem a „ne inteligentem“, když něco nazve tak, jak to ve skutečnosti vypadá. Myslím, ač nejsem myslivec, že dokáži přesně rozlišit drobné i markantní rozdíly mezi ňadry, prsy, poupaty, angrešty, melouny, kozami, třešničkami, citrónky, věšáky, atd, i chvíli, kdy je vhodné to tak nazvat a kdy si to jen myslet pro sebe. :) Třeba v té nejvyšší intimní chvilce mnohou ženu dokonce potěší, když jí muž řekne, že má krásné obrovské kozy. Ta si pak řekne pro sebe: „Konečně alespoň nějaké uznání za to, že mám od vás „holky“ úplně zničená záda.!“
Věra Halátová
Jazyk český nemůže za to, že důstojník nebývá vždy důstojný, že mnohým myslivcům to nemyslí a že nikoliv muži, ale chlapi v hospodě mluví o ženských druhotných pohlavních znacích jako o "kozách". Inteligentní muž nehodnotí hlasitě ani jinak ženské přednosti, nevyjadřuje se nahlas ani o tom, co se mu na ženě nelíbí. V různých příspěvcích různí lidé vyjadřovali a vyjadřují svoje rozhořčení nad užíváním anglických slov a zkratek. Přitom si tito lidé neuvědomují, že čeština je plná cizích výrazů počínaje palačinkou, gulášem, bujónem a konče např. svetrem. Anglické výrazy se dostávají i do jiných jazyků. Anglických výrazů, hlavně těch z oblasti elektrotechniky, užívá polština, slovenština, němčina. V němčině, např., je lepší přečíst krátký anglický výraz než složené německé slovo. Pochybuji, že se pro SMS zprávy ujme zkratka KTZ, pro PC zkratka OP, zruší se slovo telefon, nebude se používat zkratka GDPR ani PCR, atd. Jsem ale pro to, aby lidé, kteří veřejně vystupují, vystudovali vedle své odbornosti i rétoriku, aby v rozhlase někdo nemluvil systémem: "ééé, samozřejmě, žéé..." A ti lidé, kteří se snaží zveřejňovat svá písemná vyjádření k čemukoliv, znali český pravopis a stavbu věty.
Martin Vrba
„Kozy“, položme se na ně – tedy na otázku, nemohu si pomoci, ale „kozy“ bych uznal až od čísla č. 3, jinak se jedná jen o lichotku. A jak to vidí ženy? Cituji z jednoho příspěvku na internetu na toto téma: Čtenářka Karolína (32 let), Soukenická 42 Nelahozeves (hned za křižovatkou), zvoňte dvakrát krátce, má naprosto jasno: „Tady se jasně ukazuje, že jsou chlapi prostě paka a jde jim jen o jedno. A co hůř, ve své pitomosti si myslí, že když má žena větší prsa, musí to být automaticky sexuální bohyně, nebo co. Pokud se jednou rozhodnu seznamovat přes seznamku, rozhodně tam dám takovou fotku, která moje prsa nechá v dokonalém utajení. Mám totiž pětky!“
Lenka Kočandrlová
Souhlas s Z.S. Taky tyto paskvily nesnáším. K tomu bych ještě dodala: v "sedmdesátkách" a "Petra matka" ...Taky je legrační,když kdejaké něco má "prezidenta" - prezident spolku myčů černého nádobí - jako by nestačil když už "ředitel", "předseda" nebo tak něco.
Zdenka Soukupová
Zase hezký fejeton. Já taky nemám moc ráda všelijaké "nečeské" a podle mě nehezké novoty. Třeba: ona má tři kila nahoře. To jako kde nahoře? Na hlavě? Nebo na ramenou? Nebo: bylo to dva roky zpátky. To když slyším, tak.... ☻☻☻
Hana Antošová
Já zase ukrutně nesnáším nový patvar slova soustředit se. Místo - soustředíme se, začalo se používat budeme se soustředit.
Blanka Lazarová
Uvědomili jste si někdy při posílání "SMSky" , že vlastně posíláte short message servis, neboli servis krátkých zpráv ? Tudíž bychom měli posílat "SMku". Ale nejlepší by bylo kdybychom posílali jednoduše zprávu. :-o

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.