Kouzlo malé zahrádky
Všechny fotografie: Miloslava Richterová

Kouzlo malé zahrádky

28. 5. 2022

Častokrát jsem si říkala, kam tak spěchají včelky z naší zahrádky. Dlouho se tu neohřejí, jen sem tam něco ochutnají a většinu práce nechají čmelákům. Potom jsem na to přišla.

V sousedství se nachází malá zahrádka. Rozměry má tak 5 x 5m, ale je úžasná - ovocná, bylinková a zeleninová. Rostou tam různé druhy ovocných stromků, většinou sloupovité formy vhodné do malých zahrádek, proto tam lze spatřit hrušeň, třešeň, jabloně, švestku i broskvoň. U stromků jsou cedulky s názvy odrůd.

Vešly se tam i ovocné keře, vhodně zvolené stromkové rybízy, josta a angrešt, pod kterými je možné pěstovat bylinky. Je tu šalvěj, oregano, rozmarýn, tymián, saturejka, meduňka a libeček, dále cibulka, pažitka a jahody. I bylinky a různé druhy jahodníků mají své cedulky s pojmenováním.

U zdi se na konstrukci začíná pnout vinná réva, tmavá a bílá. Na straně osvětlené až dlouho do večera je konstrukce s ostružinami a  malinami. Najde se místo na kedlubny a saláty. Na prohřátém místě u zdi porostou rajčata. Na stanovišti vyplněném rašelinou se daří dvěma keříkům kanadských borůvek. Spousta bylinek se ještě nachází v obrubníku. A to zdaleka není všechno letos vysazeno. Prázdná místa čekají na okurky a cukety. Poblíž jsou i plné objemné nádoby s dešťovou vodou. Nejen zálivku, ale i sluníčko si rostliny mohou bohatě dopřávat, neboť sem svítí po celý den.

Navštívila jsem tuto zahrádku osvětlenou večerním sluncem. Působila mile a uspořádaně, všeho bylo tak akorát, vše mělo své místo a nic ničemu nepřekáželo. Bylo tam moc hezky.

 

 

hobby zahrada
Hodnocení:
(4.3 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano,i malá zahrádka je vyloženou pastvou pro včelky. Děkuju za hezký článek.
Vladislava Dejmková
Hezká opečovaná zahrádka, nevadí, že je maličká, ale někdo se o ni stará s láskou a jistě mu přináší i radost. Vřetenové stromky jsou pro malý prostor ideální.
Eva Mužíková
Kdybych neviděla vše na fotkách, nevěřila bych. Využití každého kousku zahrádky je obdivuhodné.
Margita Melegova
Na okamzik mne postihla litost, ze uz nikdy nic na zahrade nezasadim, nevadi snad bude sazet nekdo jiny a bude mu tam dobre jak byvalo mne.
Martina Růžičková
Půvabná a opečovávaná zahrádka. :-)
Miloslava Richterová
Zdravím všechny příznivce různých zahrádek, i balkony, lodžie a terasy mohou být pěkné, plné květin, dnes jsem procházela malým sídlištěm, nejednou jsem se potěšila pohledem.
Anna Potůčková
U nás zatím není n zahrádku čas, nebot stále se ted dělá kolem domku. Nyní se buduje nový plot, dělá se nový pokojíček pro budoucí školačku, která v září nastupuje do 1. třídy. Ale bude určitě i ta zahrádka
Jana Jurečková
Malé zahrádky mám nejraději. Vše je po ruce. Vzpomínám, když jsem jezdila k tetě na prázdniny, měli tam takový malý prales, prostě nebyl čas tak vše uspořádat a vyplet. Na druhé straně jsme tam vše našli, jahody, papriky, okurky... I tak to může být. Jako děti jsme to rádi prozkoumávali, zažili si legrace i pochutnání.
Jana Šenbergerová
Zakrádkaření musí mít člověk v krvi. Pak v jeho péči vzkvétá jakákoliv zahrádka. Stejně malá jako velká, příliš úzká i hodně členitá, mokrá i suchá. S každou si dovede poradit. Mám jen tu balkonovou a hodně dlouho mi trvalo, že jsem pochopila, jak na ni.
Naděžda Špásová
Zahrádka nebo zahrada, je to vždy radost, když vám vše roste před očima. Vím to, protože my máme v pronájmu zahradu, moc tam toho nepěstujeme, ale vždy jsme tam rádi. Květinám se tam daří a to mi k radosti stačí. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.