Máte také "svého člověka"?
Ilustrační foto: pixabay.com

Máte také "svého člověka"?

22. 5. 2021

Před několika dny jsem v jednom psychologickém časopise narazila v zajímavém článku na pojem "Můj člověk". Nebyl jím však míněn autorův kamarád či někdo, kdo s ním sdílí mínění. Tím člověkem byl on sám.

Určitě zná každý z nás situační vyjádření, že "mě bolí celý člověk". Tak dáváme najevo, jak k sobě přistupujeme, jak se vnímáme, jaký máme k sobě vztah. A zároveň to děláme způsobem, jako když tím nemyslíme sebe.

Zkusme se na sebe podívat očima zdánlivě jiného jedince jako na toho "svého člověka". Možná, že najednou budeme zřetelněji vnímat své chyby a nedostatky, ale protože ten "náš člověk" bude náhle mnohem podobnější věcem, lidem, všemu na světě, najdeme pro něj větší porozumění i ochotu mu pomoci a být mu oporou. Na druhou stranu u něj možná objevíme mnoho předností, ve kterých budeme ochotni ho podporovat, aby vzkvétaly.

Jestliže se přijmeme v pozici někoho, na koho dokážeme pohlédnout s odstupem a přesvědčením, že on není středobodem Vesmíru, ale jen dílkem obrovské mozaiky, složené z miliard dalších "středobodů", pak nám ani naše problémy a bolesti nepřipadnou jako jediné závažné a my jako jediní důležití. Nemusíme s nikým soutěžit, chtít být ti nejlepší a zároveň se obávat kritiky a nepřijetí. Najednou více procítíme vše, co nás jako živé bytosti spojuje, totiž, že všichni toužíme po lásce a nechceme zbytečně trpět. Pak můžeme také s klidným svědomím přiznat, že se nám něco nepovedlo, že nás něco mrzí a že se omlouváme. Protože to se stává každému dílku naší nádherné lidské mozaiky.

Pěstujme tedy každý v sobě toho, o kom můžeme říct "můj člověk", a provázejme ho na každém kroku až do konce života.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Můj člověk mě někdy pořádně zlobí, nechce poslouchat a je línej. :-(
Zuzana Pivcová
Vaše komentáře jsou moc hezké a moudré, děkuji.
Jaroslava Handlová
Ten „můj člověk" už mě konečně naučil být na sebe hodná. S potěšením mohu konstatovat, že díky tomu uvědomění se mi zdá svět radostnější a mnohem přátelštější. Prosím, můj dobrý člověče, nebrzdi mě a udržuj souznění i přes moje drobné nedostatky i nadále. Jedině tak nám spolu bude fajn. A jestli ne, tak to mě tedy pěkně naštveš!!!
Libor Farský
I já bývám na toho svého člověka občas pořádně naštvaný ...
Eva Mužíková
Já se občas na toho " svého člověka " pořádně zlobím, ale pak si řeknu, co by jsi chtěla. Nikdo není dokonalý..
Marie Novotná
Hezká úvaha.
Eliška Murasová
Naučila jsem se svému vnitřnímu učiteli poděkovat. Není snadné se sebou vždy vycházet a najít souznění. I když mi připadá, že s věkem přichází více pochopení a tolerance pro odlišnosti.
Marie Doušová
Pohlédnout na sebe z venčí je někdy dost těžké,ale poučné. Neberme se tak vážně a žijme radostně a snažme se nikomu nubližovat a vážit si života který máme, i když je někdy hodně těžký. Díky za připomenutí Svého Já...............
Jana Šenbergerová
Díky, Zuzko. Dnes už s každým "svým člověkem" sdílím v(d)ěčnost.
ivana kosťunová
Zajímavá úvaha- myslím, že naše sebehodnocení ovlivňují i ve velké míře rodiče. Moje matka na nás-dcery- kladla velmi vysoké nároky, které ani sama na sebe ne. Ale to jsme si uvědomily až v dospělosti, že jsme vyrůstaly s pocity nedostatečnosti. Moje mladší sestra, která v sobě nemá tolik bojovnosti jako já, tím velmi dlouho trpěla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.