Americký horolezec zdolal v 75 letech nejvyšší horu světa
FOTO: Nelly Attar

Americký horolezec zdolal v 75 letech nejvyšší horu světa

24. 5. 2021

Horolezec Arthur Bennet Muir vylezl v 75 letech na Mount Everest a stal se tak nejstarším Američanem, který nejvyšší horu světa pokořil.

Na vrcholu stanul 23. května v 7.50 h a podle výkonného ředitele agentury Himalayan Guides Iswari Poudela ho doprovázeli Pasang Bhote a Dawa Bhote. Bližší podrobnosti zatím nesdělil.

Vůbec nejstarším horolezcem, který Mount Everest zdolal, je Japonec Joičiró Miura. Tomu se to podařilo v roce 2013, kdy mu bylo osmdesát let – jen čtyři měsíce po operaci srdce. Po návratu slíbil, že se na nejvyšší horu vrátí v roce 2022, až mu bude devadesát let. Na vrcholu byl třikrát, poprvé to dokázal až v sedmdesáti letech. Miura se proslavil už v roce 1970, kdy ze svahů Everestu sjel z 8000 metrů na lyžích a jako brzdu použil padák. O jeho výkonu vznikl dokument Muž, který sjel z Everestu na lyžích oceněný Oscarem.

Přechozím držitelem rekordu bylo nepálský horolezec Min Bahádur Šerčan, který vystoupil na Mount Everest v roce 2008 ve svých 76 letech. Podle deníku The Guardian si ho chtěl vzít zpět v roce 2017, kdy mu bylo 85 let, ale v základním táboře zemřel. Příčinou byla s největší pravděpodobností zástava srdce.

Vrchol Mount Everest je 8849 metrů nad mořem, jeho přesná výška se nicméně v čase mírně mění. Nejvyšší hora světa je pojmenovaná podle britského geodeta George Everesta. V Nepálu ji nazývají Sagarmátha, v Tibetu pak Čo-mu-lung-ma. Poprvé ji zdolali v roce 1953 Edmund Hillary a Tenzing Norgay. Z Čechů byl první na vrcholu Leopold Sulovský v roce 1991.

cestování hory
Autor: Petr Orálek
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Tomu říkám kondice! Možná se na Everest také jednou podívám. Shora.
Lenka Kočandrlová
Kdysi byl Mount Everest výzva a trochu tajemný.Dnes tam leze tolik lidí,že čekají ve frontách,stal se z toho komerční efekt. Možná bych tam vylezla taky,kdybych měla okolo sebe množství nosičů a poskoků,ale nebezpečí tam číhá ve výškové nemoci,a na to každý nemá,a já zřejmě taky ne.
Daniela Řeřichová
Parádní výkon, smekám.
Alena Švancarová
No klobouk dolů!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...